Binnenland

Bestuurders in Zuid-Holland drinken geen druppel

BLESKENSGRAAF. „Ja, ik doe mee aan de actie ”Ik pas”. Een maand zonder alcohol kost me geen enkele moeite. Gelukkig niet. Ik hoop zo het goede voorbeeld aan anderen te geven.” Burgemeester Van der Borg van Molenwaard drinkt net als andere bestuurders in de regio Zuid-Holland-Zuid in oktober geen druppel alcohol.

André Bijl
6 October 2015 16:28Gewijzigd op 15 November 2020 22:21
beeld ANP
beeld ANP

Ook de burgemeesters en wethouders van Giessenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht gaan de uitdaging aan om bier, wijn of sterke drank te laten staan.

Debbie van der Linden, projectleider van ”Verzuip jij je Toekomst?!”, is blij dat de bestuurders meedoen aan de actie. Het project moet het alcoholgebruik van jongeren tot 18 jaar geheel tegengaan en het schadelijk gebruik door jongeren van 18 tot 23 jaar zo veel mogelijk beperken.

„Het is goed als mensen zich bewust zijn van de invloed die zij hebben op jongeren. Het drink­gedrag van jongeren wordt namelijk sterk beïnvloed door hun directe omgeving: ouders, vrienden en familie, maar zeker ook door mensen met een voorbeeldfunctie”, zegt Van der Linden. De actie zet ook andere mensen aan het denken over hun alcoholgebruik. „Hoeveel alcohol drink ik nu eigenlijk en kan ik het een maand volhouden zonder mijn biertje of glaasje wijn?”

Leeftijdsgrens

Het project ”Verzuip jij je Toekomst?!” loopt alweer een paar jaar in de zestien gemeenten van Zuid-Holland-Zuid. „En we boeken resultaten”, stelt burgemeester Van der Borg als voorzitter van de stuurgroep vast.

„Toen we destijds begonnen, dronken kinderen al op zeer jonge leeftijd alcohol. Mede door dit project is dat veranderd. De leeftijdsgrens schuift op en ook het aantal jongeren dat zich een coma zuipt, neemt af. Maar het gaat te langzaam. Alcoholgebruik onder jongeren blijft onze aandacht vragen.”

Vandaar dat oktober tot actiemaand is uitgeroepen. Met als speerpunten de actie ”Ik pas”, ouderavonden, debatten voor jongeren en aandacht voor de maatregelen die sportverenigingen nemen om verantwoord alcoholgebruik in hun kantines te stimuleren. En dat is nodig, benadrukt Debbie van der Linden. „Onderzoek in onze regio heeft uitgewezen dat de helft van de 15-jarige mysteryshoppers en 
89 procent van de 17-jarigen vorig jaar alcohol meekreeg in sportkantines. Dat is schokkend.”

Ontdaan

Burgemeester Van der Borg voelt zich nauw betrokken bij het project. „Vooral door mijn ervaringen als burgemeester. Ik heb gezien wat alcohol met jongeren kan doen. Ik heb het meegemaakt dat een meisje van amper 14 jaar door de drank in coma raakte. De hulpverleners waren erbij. En haar moeder. „Dat doet ze wel vaker”, zei ze. Ik was er ontdaan van dat ouders dat blijkbaar normaal vinden.”

Het kan ook anders, weet Van der Borg. „Gelukkig zijn er ook ouders die echt geschokt zijn als zoiets gebeurt. De gevolgen van alcoholgebruik bij jongeren zijn groot. Soms duurt het uren voordat ze uit zo’n coma komen. Het tast hun gezondheid aan, veroorzaakt schade aan de hersenen. Het is belangrijk dat we als ouderen het goede voorbeeld geven.”

Vandaar dat Van der Borg graag meedoet aan ”Ik pas”. De Molenwaardse burgemeester staat bekend als kookliefhebber, maar de alcoholische versnapering die daar –soms– bij past, laat hij deze maand met plezier staan. „Ik houd niet van bier, dus dat is niet zo moeilijk. Wel van een glaasje wijn op zijn tijd. Dat vervang ik nu door tonic, Spa rood of gewoon water. Dat gaat prima en het is nog gezond ook.”

Hij krijgt veel reacties, ook vanwege het blauwe bandje met ”Ik pas” dat hij draagt. „Mensen vragen ernaar, tijdens recepties en vergaderingen. En dat leidt weer tot gesprekken. Zo draag ik op mijn manier een steentje bij aan de bewustwording dat we ook als ouderen terughoudend met alcohol om moeten gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer