MOSKOU/LONDEN (ANP/RTR). De dood van tientallen burgers in Syrië, veroorzaakt door Russische luchtaanvallen, heeft de burgeroorlog in het Arabische land nog complexer gemaakt. Rusland zegt alleen te bombarderen op stellingen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Groot-Brittannië heeft echter informatie waaruit blijkt dat de Russen het vooral hadden voorzien op rebellen van het Vrije Syrische Leger, dat wordt gesteund door het Westen.
De onoverzichtelijke situatie die in Syrië is ontstaan door inmenging van de Russen werd op voorhand al gevreesd. Moskou is al jaren een trouwe bondgenoot van Syrische president Bashar al-Assad. Er werd dan ook al rekening mee gehouden dat de Russen met hun bommen ook aanvallen zouden uitvoeren op tegenstanders van het regime van Assad. Volgens de Britten werd die verwachting de afgelopen dagen waarheid.
Michael Fallon, de Britse minister van Defensie, liet zaterdag in het dagblad The Sun optekenen dat slechts één van de twintig bombardementen op vrijdag en zaterdag was gericht op doelen van IS. Moskou zei dat negen doelen van IS waren gebombardeerd. Onder meer een hoofdkwartier in Raqqa, een ondergrondse bunker en een opslagplaats voor explosieven werden verwoest, aldus het Russische persbureau TASS.
Rusland zei in 72 uur, sinds het land woensdag begon met de bombardementen, in totaal meer dan zestig aanvallen te hebben uitgevoerd. IS zou daarbij gevoelige verliezen hebben geleden. Voorafgaand aan die aanvallen zouden de Amerikanen zijn gewaarschuwd en aangeraden zelf niet in de regio te vliegen waar werd gebombardeerd.
De aanvallen werden door de Russen verantwoord door te verwijzen naar de Verenigde staten. „De Amerikanen hebben ons gezegd dat in die gebieden alleen terroristen aanwezig waren”, luidde de verklaring. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten wist zaterdag zeker dat er niet alleen terroristen waren. Op basis van verklaringen van getuigen stelde het observatorium vast dat er 39 burgers om het leven waren gekomen, onder wie acht kinderen en acht vrouwen. Daarnaast zouden twaalf strijders van IS en twee van het aan al-Qaeda gelieerde Nusra Front zijn omgekomen.