Buitenland

Reportage: „Destroy the island”, roepen vluchtelingen op Lesbos

MYTILINI. „Destroy the island”, vernietig het eiland. Met die leus hebben demonstrerende vluchtelingen in Mytilini zich niet geliefd gemaakt bij de lokale bevolking. Toch klinken er op het terras van Café Be Happy vooral milde geluiden over de ontheemden die Lesbos bevolken.

10 September 2015 06:27Gewijzigd op 15 November 2020 21:39
LESBOS - Spullen waaronder reddingsvesten van vluchtelingen zijn aangespoeld op het Griekse eiland Lesbos. Op het eiland zitten momenteel zo'n 25.000 vluchtelingen, voornamelijk uit Syrie. De autoriteiten hebben moeite om de grote vluchtelingenstroom in g
LESBOS - Spullen waaronder reddingsvesten van vluchtelingen zijn aangespoeld op het Griekse eiland Lesbos. Op het eiland zitten momenteel zo'n 25.000 vluchtelingen, voornamelijk uit Syrie. De autoriteiten hebben moeite om de grote vluchtelingenstroom in g

Wie op en rond de kade van Mytilini loopt, kan niet om de vluchtelingen heen. Op een grasveld hebben ontheemde gezinnen een koepeltentje opgezet. Ze zitten hier totdat ze de boot naar Athene kunnen nemen. Op verschillende plaatsen liggen buitenlanders midden op de dag op straat te slapen.

„Vluchtelingen zijn een groot probleem”, zegt een dame die in een klein kantoor tickets aan busreizigers verkoopt. „Maandag hebben ze een paar straten twee uur geblokkeerd en was er een gevecht tussen hen en de politie.”

Het terras van Café Be Happy is deze middag goed bezet. Een Syrisch gezin drinkt aan een van de voorste tafeltjes ontspannen koffie en cola. Serveerster Sevasti (21) zegt de vluchtelingen te steunen. „Mensen uit Syrië zijn gevlucht vanwege de oorlog en IS. Ze hebben hulp nodig.”

De student antropologie vraagt wel respect van de asielzoekers. „Ik wil mensen graag helpen, bijvoorbeeld door eten of drinken te geven. Maar als ze roepen ”Destroy the island” tonen ze geen respect voor ons. Dat is niet goed.”

Eigenaar Dimitris Kotsiroes van het restaurant aan de haven vindt vooral de Syriërs vriendelijke mensen. „Ik heb geen problemen met hen. Soms gebruiken ze hier wat. Ook laden ze hier hun smartphone op”, zegt Kotsiroes, wijzend naar de stopcontacten in zijn zaak. „Daar hoeven ze niet voor te betalen.”

Een Syrische jongen loopt naar Kotsiroes toe en geeft hem twee bloemen die hij heeft geplukt. De Griek zet ze meteen in een vaasje. „Hij is mijn vriend”, zegt hij, terwijl hij de jongen lachend een klap op zijn schouder geeft.

Vijf studenten die op het terras van Be Happy zitten te kaarten, tonen zich eveneens positief over de vluchtelingen die Lesbos bevolken. Joanna Alexiaddou (21) heeft er geen problemen mee als ze buiten liggen te slapen. „Ze hebben geen voorzieningen.”

Charlie Dikomiti (25) voelt zich betrokken op de vluchtelingen die „in slechte omstandigheden” verkeren. Volgens Bill Avgyriou (23) zijn ze echter lang niet allemaal niet arm. „Veel Syrische mensen hebben dure smart­phones.” Dikomiti: „Maar ze moeten soms te veel betalen. Taxichauffeurs rekenen voor een rit van vluchtelingen soms veel meer dan voor de lokale bevolking.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer