Binnenland

Gelderland stelt paal en perk aan natuurgraf

ARNHEM (ANP). Een graf in de vrije natuur is een enorme hype. Gelderland wordt als grootste en groenste provincie van Nederland bedolven onder de aanvragen voor de aanleg van een natuurbegraafplaats, met Noord-Brabant als goede tweede, aldus Gedeputeerde Staten van Gelderland. Ze vinden het daarom tijd regels op te stellen voor het fenomeen natuurbegraven, waar de andere provincies ook van kunnen profiteren.

9 September 2015 10:51Gewijzigd op 15 November 2020 21:37
beeld ANP
beeld ANP

Natuurbegraven mag alleen in minder waardevolle natuur, schrijven GS woensdag. Omdat een graf volgens de Wet op de lijkbezorging minstens 80 centimeter diep moet zijn en zeker 30 centimeter boven de hoogste grondwaterstand moet blijven, vallen alle natte groengebieden af. In Gelderland is ruimte voor natuurbegraven langs de randen van de Veluwe, in de Achterhoek en in het Rijk van Nijmegen.

Landgoedeigenaren zien nieuw geld in het natuurbegraven, aldus GS. Maar omdat landgoederen bijna per definitie tot de waardevolle natuur behoren, krijgen zij niet zomaar het groene licht. Als ze al een begraafplaats mogen exploiteren, worden ze aan zeer strenge regels onderworpen, net als de eigenaren van bestaand, oud bos. Onder andere Natuurmonumenten en Nationaal Park De Hoge Veluwe zijn bezig met natuurbegraafplaatsen in Gelderland.

Gelderland wil natuurbegraven niet tegenhouden, aldus GS. Het is echter niet zo dat de natuur er niet onder lijdt. Zo kan een begrafenis uiteraard niet wachten op het einde van het broedseizoen van vogels. Ook moeten dassen en wilde zwijnen worden geweerd en daarvoor zijn meer wildrasters nodig. Omdat ook nog niet bekend is wat er in de bodem gebeurt als de vullingen van kiezen en prothesen verteren, moeten waterwingebieden gemeden worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer