Kerk & religie
Veel Nederlandse vakantiegangers waarderen de Schriftuitleg van ds. Detlef Kohl

MAYRHOFEN. Veel Nederlanders bezoeken tijdens hun vakantie in het buitenland Nederlandstalige kerkdiensten. Maar soms preekt de plaatselijke predikant wel zo Schriftuurlijk.

Het Oostenrijkse dorp Mayrhofen, waar ds. Detlef Kohl een kleine reformatorische gemeente dient. Foto Wikimedia
Het Oostenrijkse dorp Mayrhofen, waar ds. Detlef Kohl een kleine reformatorische gemeente dient. Foto Wikimedia

Ds. Detlef Kohl bedient in Mayrhofen, een skidorp in de Oostenrijkse deelstaat Tirol, een gemeente van slechts twee gezinnen. Maar in de zomermaanden heeft hij aanzienlijk meer mensen onder het gehoor. Vakantiegangers uit Engeland, Schotland, Ierland, Duitsland, Zwitserland en ook uit Nederland weten de technische school aan de Hauptstrasse waarin ds. Kohl voorgaat, te vinden. Ze waarderen het reformatorisch geluid dat hij laat horen. Zijn wijze van preken doet sterk denken aan die van Calvijn. Ds. Kohl bepreekt Bijbelboek na Bijbelboek en behandelt in elke dienst een heel hoofdstuk.

Detlef Kohl werd in Zuid-Afrika geboren als zoon van Duitse ouders. Zodoende spreekt hij Engels, Duits en Afrikaans. „Maar ik was toen nog geen christen.”

Hoe bent u dat geworden?

„Toen ik naar Duitsland emigreerde, kwam ik voor het eerst in aanraking met het Evangelie. Daardoor raakte ik overtuigd van de waarheid van Gods Woord en besefte ik dat de Heere Jezus echt leeft. Ik kwam tot geloof. Later leerde ik mijn toekomstige vrouw kennen, een Oostenrijkse. Samen hebben we theologie in Hannover gestudeerd. Naast mijn predikantschap doe ik evangelisatiewerk in het Zillertal. Ik geef les aan scholieren om in mijn levens­onderhoud te voorzien.”

Hoe is de kerk in Mayrhofen 
ontstaan?

„De gemeente is in 1987 gesticht door ds. Graham Haddow, die in dat jaar met zijn gezin vanuit Engeland in Mayrhofen kwam wonen. In de eerste jaren preekte hij in het Engels voor de gasten in het dorp. Maar na verloop van tijd werden zijn preken vertaald omdat steeds meer mensen de blijde boodschap in het Duits wilden horen. Na 24 jaar vertrok hij in 2011 vanwege zijn leeftijd weer naar Engeland. Daarna ben ik hier predikant geworden. De gemeente maakt geen deel uit van een groter kerkverband. Mijn vrouw en ik zijn overigens wel lid van de Bekennende Evangelische Gemeinde in Hannover, die ons in praktisch en geestelijk opzicht steunt. Bovendien zijn er gemeenten, gebedsgroepen en individuele christenen in Engeland, Nederland en Duitsland die de diensten in Mayrhofen ondersteunen. In het voorjaar van 2016 hopen we deze broeders en zusters te bezoeken.”

Hoe zou u uw prediking willen omschrijven?

„Mijn preken zijn gestempeld door dat wat in de Reformatie in overeenstemming met de Heilige Schrift als fundament van het christelijke geloof is herontdekt: sola fide – het geloof alleen; sola gratia – alleen uit genade; solus Christus – Christus alleen; sola Scriptura – de Schrift alleen, en soli Deo gloria – alleen God de eer. Ik preek exegetisch. Als docent vind ik het belangrijk –en dat is ook voluit Bijbels– om het Woord van God onvervalst met Zijn eigen Woord te verklaren, uit te leggen en te onderwijzen, zodat de hoorders zowel door dat Woord worden overtuigd als door de Heilige Geest levend gemaakt en gevoed worden. De kern van het Evangelie heeft de apostel Paulus naar mijn overtuiging geformuleerd in Romeinen 1:16: „Het is een kracht Gods tot zaligheid een iegelijk, die gelooft.” Het verkondigen van die goede boodschap, van het Evangelie, ligt mij na aan het hart. Het gaat erom de Heere Jezus Christus als de Gekruisigde en de Opgestane bij de hoorders aan te prijzen.”

Hoe is het gesteld met het kerkelijk leven in Oostenrijk?

„Nog altijd is Oostenrijk getekend door de Contrareformatie, de beweging waarmee de Rooms-Katholieke Kerk in de zestiende eeuw de Hervorming bestreed. Er zijn maar heel weinig evangelische of evangelicale christenen in Oostenrijk. Van echte godsdienstvrijheid is ook geen sprake. De Rooms-Katholieke Kerk en de beide protestantse kerken die Oostenrijk kent, zijn liberaal. Veel kerkgangers zijn slechts in naam christen.”

Wat vindt u van het bezoek van Nederlanders die in de zomer­vakantie onder uw gehoor zitten? Is er wederzijdse herkenning?

„We zijn erg dankbaar voor de vele gasten uit Nederland en uit andere landen. Het is een zegen dat Gods Woord gepreekt mag worden tot aan de einden der aarde en dat mensen door dit Woord en door de werking van de Heilige Geest tot het Lichaam van Christus worden samengevoegd. Met christenen uit verschillende landen mogen we hier in Mayr­hofen de erediensten houden. Daar gaat een getuigenis van uit.”


Kerkdiensten

In het Oostenrijkse Mayr­hofen (Zillertal) worden Duits- en Engelstalige diensten gehouden in de Polytechnische Schule, Hauptstrasse 413.

Voorganger: ds. Detlef Kohl.

Diensten: elke zondag om 10.30 en 17.30 uur.

Donderdag 19.30 uur: Bijbelstudie.

Meer informatie: 0043-(0)676-916 42 89 of kohl@teach-it.org.


Lees ook:

Oostenrijkse evangelicalen op de kaart

Ds. Meuleman terug naar Nederland

Geestelijke nood in de bergen

Bezinning in de Alpen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer