Buitenland
„Wie zegt mij dat het spaargeld nog op de rekening staat?”

Met een brilletje op zijn neus en een notitieblok in de hand noteert de Griekse kruidenier ontbrekende producten van zijn kruidenierswinkel. En dat zijn er nogal wat.

Geertje Spiliotopoulou
beeld AFP
beeld AFP

„Er is gebrek aan basisproducten”, zegt een jonge medewerkster, die de pakken koffie op de onderste plank aan het tellen is. De vraag is gedaald en er is een kleine kans dat er door de winkeliers betaald zal worden. De reis naar de stad is kostbaar voor kleine producenten en benzine kun je beter in de tank houden in deze onzekere tijden, is de gedachte.

Eigen bodem

De winkel, die producten van Kreta en andere traditionele producten verkoopt, boert verbazend goed tijdens de crisisjaren. Grieken zijn steeds meer producten van eigen bodem gaan kopen.

„Weet je wat ons staat te wachten?” vraagt de kruidenier, me aankijkend door zijn dikke brillenglazen. „Ons spaargeld is nu in handen van de centrale bank. Als maandag de banken weer opengaan, wie zegt mij dan dat hetzelfde bedrag nog op mijn rekening staat? Of zal het net zo gaan als in Cyprus is gebeurd? In dat geval kunnen we een volksoproer verwachten.”

De man die in een kiosk lederen riemen verkoopt, ziet ook een compleet scenario voor zich. De huidige regering, die er niets van bakt, zal spoedig vallen. Er zal dan een nationale regering moeten komen, van alle partijen, zegt hij. „We moeten ons verenigen!” roept hij uit.

Overal op straat hoor ik scenario’s. Het lijkt voor veel Grieken bijna een overlevingsstrategie, om de onzekerheid en de angst voor de onbekende toekomst te bedwingen.

Stroomversnelling

Talloze nieuwsberichten rollen als een stroomversnelling over het Griekse volk heen. Ieder uur lijkt er een nieuw inzicht, een nieuwe uitspraak of spraakmakend artikel te zijn. Doemscenario’s in geval er nee gestemd wordt bij het referendum, worden voortdurend over de Grieken uitgestort.

Vandaag zullen demonstraties zowel van de ja-stemmers als van nee-stemmers plaatsvinden in het hart van Athene. De ja-stemmers kwamen rond het middaguur bij elkaar in het Kallimarmaro-stadion. De nee-stemmers verzamelen zich vanavond op het Syntamaplein.

De reactie van de kruidenier? „We moeten vooral verenigd blijven. We zullen elkaar hard nodig hebben.”


serie
Grieks dagboek

Geertje Spiliotopoulou, afkomstig uit Nederland, is getrouwd met Vassilis en woont in Griekenland. Ze hebben een zoon en een dochter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer