Elk jaar tienduizenden doden door frisdrank
MEDFORD. Tijdens het warme weer is de verleiding groot om eens een extra glaasje frisdrank te nemen. Maar of dat nu zo’n goed idee is?
Suikerhoudende frisdranken zijn namelijk levensbedreigend, zo blijkt uit een analyse van de Tufts University in Medford (VS). De wetenschappers combineerden 62 wetenschappelijke onderzoeken uit de periode 1980 tot 2010 en een aantal studies over de frisdranksamenstelling en -consumptie. In totaal analyseerden ze de gegevens van 600.000 mensen uit 187 landen. Daaruit volgde dat suikerhoudende frisdranken verantwoordelijk zijn voor ruim 184.000 doden per jaar: 133.000 doden worden veroorzaakt door diabetes, 45.000 door hartfalen en 6450 door kanker, schreven ze donderdag in vakblad Circulation.
Welk type frisdrank namen de onderzoekers onder de loep? De suikerhoudende frisdranken waren niet alleen koolzuurhoudende dranken, sport- en energiedrankjes, maar ook vruchtensappen, ijsthee en smoothies met een minimum aan 900 kilojoule per liter. Alleen dranken die bestaan uit 100 procent vruchtensappen zijn niet meegenomen in het onderzoek; wellicht ten onrechte, omdat deze ook een hoog gehalte aan vruchtensuikers bevatten.
„In veel landen zijn grote aantallen overlijdensgevallen te wijten aan één voorname oorzaak: suikerhoudende frisdranken”, aldus Dariush Mozaffarian, een van de auteurs. „Het zou wereldwijd prioriteit moeten hebben de consumptie van suikerhoudende frisdranken sterk terug te brengen of zelfs helemaal te elimineren.”
De aantallen doden per land door suikerhoudende frisdranken lopen ver uiteen. In Japan overlijdt slechts 1 procent van alle mensen boven de 65 jaar aan diabetes, hartfalen of kanker door de consumptie van de frisdranken, in de Caraïben en Latijns-Amerika meer dan 75 procent.
„We maken ons grote zorgen om de toekomst van deze landen”, aldus hoofdauteur Singh. „Als jongeren doorgaan met het drinken van deze hoeveelheden frisdrank, lopen ze enorme risico’s.”