Een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is niet in strijd met de Amerikaanse grondwet.
Dat heeft het Federaal hooggerechtshof vrijdag in Washington bepaald in een historische uitspraak. De opperrechters stemden met de kleinst mogelijke meerderheid (5-4) voor openstelling van het huwelijk voor homo’s en lesbiennes.
Staten mogen in de ogen van het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan dergelijke huwelijken niet verbieden. Door de uitspraak mogen mensen van hetzelfde geslacht in alle vijftig staten met elkaar trouwen. Momenteel kunnen homoseksuele stellen in 37 van de vijftig staten trouwen.
De kwestie waar het hooggerechtshof zich over boog heeft betrekking op het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet, die onder meer gelijke behandeling voor Amerikaanse burgers garandeert. De vraag was of dat betekent dat verboden op het homohuwelijk, die in dertien staten van kracht zijn, strijdig zijn met de grondwet. Het antwoord daarop is dus ja, oordeelde het hooggerechtshof.
„Het hof is van opvatting dat koppels van gelijke sekse het fundamentele recht hebben om te trouwen. Deze vrijheid mag hen niet langer ontzegd worden”, aldus rechter Anthony Kennedy in de onderbouwing van de meerderheid.
Conservatieve opperrechters verzetten zich tot het laatst toe tegen openstelling van het huwelijk. President van het hof John Roberts verwoordde zijn verzet met de simpele vaststelling: „Dit is een rechtbank, en niet de wetgevende macht”. Rechter Antonin Scalia bestempelde de uitspraak van vrijdag als bewijs dat het hof „een gevaar is voor de Amerikaanse democratie”.
President Barack Obama reageerde via Twitter opgetogen. „Vandaag is een grote stap in onze mars naar gelijkheid. Homo- en lesbische stellen hebben nu het recht te trouwen net als alle anderen. #liefdewint.”
In een toespraak enkele uren later bestempelde hij de uitspraak als een „overwinning voor Amerika”. „Vandaag hebben we de unie een beetje volmaakter gemaakt”, aldus Obama.
Conservatieve Amerikanen gruwen van de uitspraak. Presidentskandidaat Mike Huckabee noemde het vrijdag „een van de meest desastreuze uitspraken van het hof”.
Lees hier de hele uitspraak van het hooggerechtshof.