Kerk & religie
Dr. J. A. van den Berg: een krachtige roeping voor de IZB

AMERSFOORT. Toen hij in 2009 voor het eerst in aanraking kwam met de IZB, een missionaire organisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland, „was Amersfoort nog ver weg.” Nu is dr. J. A. van den Berg directeur van de IZB en reist hij vanuit Groningen bijna dagelijks heen en weer naar Amersfoort, waar de organisatie in een statig pand is gehuisvest.

Reinald Molenaar
DR. J. A. van den Berg. beeld Jaco Klamer
DR. J. A. van den Berg. beeld Jaco Klamer

„Ik werd onrustig van de advertentie”, vertelt dr. J. A. van den Berg, die sinds 1 juni IZB-directeur is en op 21 juni wordt bevestigd in deze functie. De predikant, die tot voor kort de protestantse wijkgemeente Martinikerk in Groningen diende, vertelt verder dat in hem „een krachtige roeping werd geboren. Het antwoord kwam op het gebed en door middel van enkele praktische bevestigingen.”

Voor de IZB was hij geen onbekende. In 2009 werd hij in de Martinikerk bevestigd als missionair predikant. De IZB verzorgde een deel van zijn aanstelling. Dr. Van den Berg: „We hebben ons in Groningen beziggehouden met de grote vragen rond secularisatie in Nederland. Wat is je roeping als kerk? Wat werkt? We kwamen op twee sporen: het Evangelie moet gericht zijn op de wijk waarin je staat en je moet proberen de diensten toegankelijk te maken.

De Martinikerk is echt een kerk voor de cultureel geïnteresseerde zoeker. God gaf ons een cultureel rijk object in handen als werk­kapitaal: de Martinikerk. Voor studenten die de wijk rond de kerk veelal bevolken, creëerden we in de kerk een vast rustmoment. Dit werd erg gewaardeerd.

Ook gingen we met hen in gesprek over de vragen die zij hadden. Velen van hen zijn met geloofstwijfel opgegroeid. Daarom gingen we Wilhelmus à Brakel opnieuw lezen. Wat staat er nu echt? Het werd een geestelijk leerproces voor hen.”

Zo te horen bent u nog niet los van Groningen.

„Het afscheid is nog maar kortgeleden en ik heb het daar goed gehad. Ik zit in mijn nieuwe functie verder van het werkveld. Dat is een nadeel, maar ik zie ook dat ik de goede dingen uit Groningen kan meenemen in mijn nieuwe taak.”

Uw voorganger, ds. L. Wüllschleger, trad begin dit jaar terug. Gaat u het helemaal anders doen?

„Nee, ik ben blij met de lijn die hij heeft uitgezet. Vooral met het begrip discipelschap, dat bij de IZB onder ds. Wüllschleger een belangrijke term is geworden. Ik word warm van discipelschap, omdat het ons brengt bij de kern van het geloofsleven en van missionair zijn. Ik ben gepromoveerd op de kerkvader Augustinus. Hij laat op een prachtige manier zien hoe je een leven van navolging vertaalt naar andere mensen.

Tegelijk besef ik dat ik van een andere generatie ben. Een nieuwe generatie neemt ook nieuwe vormen met zich mee. Maar het roer gaat niet radicaal om.”

Hoe kijkt u naar de verhouding tussen de IZB en de Protestantse Kerk?

„De verhouding is goed. We hebben natuurlijk een eigen verhaal, eigen leden met een eigen betrokkenheid en er zijn gemeenten waar we een goede ingang hebben en die ons steunen. Dat hindert niet om waar mogelijk samen op te trekken met anderen. Ik merk ook dat onze inbreng door de PKN op prijs wordt gesteld. Op sommige vlakken, zoals de pioniersplekken, werken we samen met de kerk.”

Dat missionair zijn „niet betekent dat je activiteiten moet organiseren, maar dat je dicht bij Christus moet zijn”, vindt dr. Van den Berg een „cruciale les voor de IZB. We moeten op de Bron zijn aangesloten, dan alleen kan je werk slagen. Omdat Hij het Hoofd is, heb ik hoop voor de kerk.”


Dr. J. A. (Sjaak) van den Berg

Dr. J. A. (Sjaak) van den Berg (39) werd in 1999 pastoraal medewerker in de hervormde gemeente te Dorkwerd. In 2002 werd hij predikant van de gemeente Stedum-Lellens-Wittewierum-Ten Post. Ds. Van den Berg promoveerde in 2009 aan de Radboud Universiteit te Nijmegen op een proefschrift over Augustinus’ weerleggingen van een reeks tegenstellingen tussen het Oude en Nieuwe Testament. In datzelfde jaar werd hij missionair predikant in de Martinikerk in Groningen. Op 21 juni wordt dr. Van den Berg in de Amersfoortse Joriskerk bevestigd als predikant met een bijzondere opdracht (directeur van de IZB) van de Protestantse Kerk in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer