Politiek

„Zelden misverstand rond prolifepolis”

DEN HAAG. Het is de afgelopen drie jaar één keer gebeurd dat een cliënt van zorgverzeke­raar Pro Life een vergoeding wilde voor een ingreep die niet door de polis bleek te worden gedekt.

Redactie politiek
28 May 2015 11:45Gewijzigd op 15 November 2020 19:15
Edith Schippers. beeld ANP
Edith Schippers. beeld ANP

Dat heeft minister Schippers (Volksgezondheid) de Tweede Kamer laten weten, in antwoord op vragen van de PvdA. Omdat 
Pro Life deze verzekerde de mogelijkheid bood tussentijds naar een andere verzekeraar over te stappen, ziet Schippers geen aanleiding maatregelen te nemen.

Pro Life laat om ethische redenen een aantal ingrepen en behandelingen buiten het verzekerde pakket, waaronder abortus zonder dat het leven van de moeder in gevaar is, opzettelijk levensbeëindigend handelen, sommige ivf-behandelingen en vormen van genetisch onderzoek en geslachtsveranderende ingrepen. De PvdA wilde weten welke gevolgen het heeft als een Pro Lifeverzekerde op enig moment toch behoefte heeft aan dergelijke behandelingen, maar volgens Schippers komt dat dus zelden voor.

Schippers benadrukt verder dat verzekeraars wettelijk de ruimte hebben om polissen aan te bieden die geen dekking bieden voor contro­versiële ingrepen.

Het kabinet-Balkenende II stelde in 2004 eerst voor in de wet op te nemen dat verzekerden hun verzekeraar konden vragen om een aantekening. Op het polisblad van een polis met volledige dekking zou dan komen te staan dat de verzekerde geen aanspraak wenste te maken op zijn recht op vergoeding voor omstreden ingrepen. Op initiatief van CU en SGP werd de wet echter zodanig gewijzigd dat verzekeraars en verzekerden niet alleen het polisblad, maar ook de polis zelf konden aanpassen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer