Buitenland
Invoering homohuwelijk in Ierland voert druk op Noord-Ierland op

APELDOORN. Dat de Ieren op zo’n belangrijk onderwerp als het huwelijk rechtstreeks ingaan tegen het advies van de Rooms-Katholieke Kerk, geeft aan dat er van slaafs volgen van die kerk geen sprake meer is. Het is nu een seculier land geworden.

26 May 2015 17:06Gewijzigd op 15 November 2020 19:12
Duizenden Ieren zagen zaterdag dat er slechts één kiesdistrict in meerderheid tegen de invoering van het homohuwelijk was.  beeld AFP
Duizenden Ieren zagen zaterdag dat er slechts één kiesdistrict in meerderheid tegen de invoering van het homohuwelijk was.  beeld AFP

Al bij het tellen van de eerste stemmen zaterdag kwam de ruime meerderheid voor het homohuwelijk naar voren, die de hele dag zichtbaar bleef. Slechts in één kiesdistrict was de meerderheid tegen, in alle andere regio’s was de meerderheid voor openstelling van het huwelijk.

Het homohuwelijk is in Ierland dus geen speeltje van de stedelijke elite. Volgens de Ierse omroep RTE was er wel een opvallend verschil op wijkniveau; in arbeiderswijken was het enthousiasme groter dan bij de middenklasse.

In veel reacties van voorstanders zaterdagavond leek het erop dat velen eindelijk een soort minderwaardigheidsgevoel hadden overwonnen. Moderne Ieren hadden lang het idee dat zij door de rest van Europa niet voor vol werden aangezien, vanwege de conservatieve zeden. Door de aanvaarding van het homohuwelijk zou dit zijn overwonnen. „Met de stemming hebben wij getoond wie wij zijn: een ruimhartig, meevoelend, stoutmoedig en vreugdevol volk”, zei premier Enda Kenny.

In de campagne had de premier zich nogal zuinig getoond over de vraag of ook kerkelijke scholen kinderen moeten onderwijzen dat het ‘nieuwe’ huwelijk een normale variant van de oude verbintenis is. Gisteren riep de leider van de tegenstanders, David Quinn van het Iona Institute, de regering ertoe op daarover „in dialoog” te gaan.

Groot-Brittannië stelde het huwelijk in 2013 open voor homoseksuelen. Op de Engelssprekende eilanden houdt nu alleen Noord-Ierland nog vast aan het traditionele huwelijk. In de Noord-Ierse volksraad is de afgelopen jaren vier keer een voorstel tot verandering geweest, maar nog steeds is een meerderheid (van vooral protestantse partijen) tegen.

Zaterdag klonken al wel direct de oproep om de verandering ook in Noord-Ierland door te zetten. Het is duidelijk dat de druk op deze Britse provincie zal toenemen. Er zijn berichten dat mensenrechtenorganisaties het ‘nieuwe’ huwelijk via de rechter willen afdwingen.

Noord-Ierland is in het Verenigd Koninkrijk het gebied met de meeste orthodoxe protestanten. Blijven in Engeland en Schotland de meeste kerken vrijwel leeg, in Noord-Ierland stromen ze nog vol. Velen van hen zien de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen als een aanval op het gezin. Veel rooms-katholieken ervaren dat net zo. Het is de vraag of dit sentiment in de samenleving sterk genoeg is om de hervorming van het huwelijk tegen te houden.

Ook de veroordeling van de christelijke bakker in omdat hij had geweigerd een taart te maken met daarop de tekst ”Support Gay Marriage” voert die druk verder op. Voorstanders van het homohuwelijk zullen zeker dit momentum proberen te gebruiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer