Huisgemeente die voorbereid is om ondergronds te gaan
HOUTEN. Een achttal Nederlandse huisgemeenten maakt deel uit van het internationale netwerk Church without walls. Contactpersonen voor Europa zijn Wil en Ank Kleinmeuleman uit Houten. „Het netwerk groeit naarmate relaties groeien. Er moet een klik in de Geest zijn.”
Met verwachting zien Wil en Ank Kleinmeuleman uit naar volgende maand. Van 8 tot 10 mei zal de door hen georganiseerde Europese conferentie van Church without walls weer worden gehouden. Het echtpaar uit Houten verwacht deze keer zo’n vijftig bezoekers, uit Noordwest-Europa, Amerika en Azië.
Spreker is zoals altijd John Fenn, grondlegger van het internationale netwerk van huisgemeenten. De invulling van de conferentie is een verrassing. „Het gaat zoals de Heer het op dat moment leidt.” In een schrijven liet Fenn al wel weten dat de komende conferentie wat anders zal zijn dan de voorgaande. „De Heer zei een paar dagen geleden tegen mij: „Ik wil dat je iedereen die aanwezig is, de handen oplegt.” Dat heb ik eerder niet gedaan en het verraste me dat Hij wil dat ik dit ga doen.”
Tot 2001 was de Amerikaan assistent-voorganger van een charismatische megakerk in het Amerikaanse Tulsa. In dat jaar nam hij de beslissing zich te gaan wijden aan het ondersteunen van huisgemeenten, waardoor Church without walls ontstond. Fenn zegt zich rechtstreeks door Jezus tot deze opdracht geroepen te weten. In ”Return of the First Church” beschreef hij heel het proces en zette hij zijn visie op huisgemeenten uiteen. Kern daarvan zijn relatievorming en discipelschap.
Wil en Ank Kleinmeuleman maakten een soortgelijke ontwikkeling door. Vanwege hun taak als oudsten in de Evangeliegemeente van Houten volgden ze een opleiding aan de charismatische Bijbelschool Domata in Soesterberg. Daardoor kwamen ze in 1999 tot de overtuiging dat ze een nieuwe gemeente moesten stichten. Hun World Outreach Church, die pakweg tien bezoekers trok, kwam samen in een basisschool in Houten-Zuid. Om de gemeente een juridische basis te geven, richtten ze in 2000 de Stichting Freedom Ministry op. Voor liefhebbers gaf Ank eens in de twee weken op zaterdagmorgen een Bijbelcursus onder de naam Word on Truth.
In 2003 werd het echtpaar geattendeerd op John Fenn. „Dat hebben we als leiding ervaren. We hadden nog nooit iets gehoord over de wijze waarop de gemeente van Jezus Christus in de eerste eeuwen samenkwam. Dankzij de artikelen van John veranderde dat. Hij maakte ons duidelijk dat het in de gemeente niet om structuren gaat, maar om relaties.”
Bij het eerste telefonische contact was er onmiddellijk „een klik in de Geest.” Na een bezoek van de Amerikaan aan Houten besloot het echtpaar zijn gemeente van de basisschool naar de huiskamer te verplaatsen. De jaren erna ontwikkelden ze zich tot de Europese rechterhand van John Fenn. Ank vertaalt elke week Fenns Weekly Thoughts en plaatst die op de Europese site van Church without walls.
Door verloop en verhuizing van bezoekers nam de omvang van hun eigen huisgemeente af tot enkele personen. Op de vrije zondagen van Wil, die in de shop van een tankstation werkt, bezoeken ze nu andere Nederlandse huiskerken die zijn aangesloten bij Church without walls, acht in totaal. „Eens in de vier tot zes weken hebben we een samenkomst bij ons thuis.”
De invulling verschilt per keer. „Het belangrijkste is dat de wil van de Heer wordt gezocht. „Wat is Uw plan voor deze morgen?” We zijn niet preekgericht, maar komen als vrienden bij elkaar, al gaat bijna altijd de Bijbel wel een keer open voor een stukje onderwijs.”
De Bijbelcursussen van Ank, over ”Rechtvaardigheid” en ”Onze autoriteit in Christus”, staan tegenwoordig online. Omdat cursisten niet bereid blijken er 35 euro voor te betalen, biedt het echtpaar ze gratis als mp3 aan. „We geven ook onderwijs in het buitenland, een paar weken terug in Litouwen.” Dankzij een contact van John Fenn werd de inhoud van beide cursussen onlangs bewerkt tot een tweetal Engelstalige e-books: ”Righteousness. Live it Inside Out” en ”Authority. Know Who You Are”.
Ondanks hun positie binnen Church without walls willen de Kleinmeulemannen zich geen oudsten noemen. Laat staan leiders. „Dat is een heel beladen woord”, licht Wil toe. „Veel christenen zijn in het verleden verwond geraakt door machtsmisbruik van leiders. Het zou onzin zijn om te ontkennen dat ik een leider ben, maar het is ons verlangen om anderen te dienen. Zoals Paulus zegt in 2 Korinthe 1:24: Niet dat wij heerschappij voeren over uw geloof. Nee, wij zijn medewerkers aan uw blijdschap, want door uw geloof staat gij vast.”
In het planmatig stichten van huisgemeenten gelooft het echtpaar niet. „Je bouwt aan een relatie en dan ontstaat er mogelijk iets, maar dat laat zich niet organiseren.” Tot nu toe is de aanwas van huisgemeenten in Nederland geringer dan ze hadden verwacht. „Maar we denken dat ook hier de kerk vroeg of laat ondergronds moet. Dan zal voor iedere christen duidelijk worden dat het niet om het gebouw of de organisatie gaat. We verwachten dat de Heer weer eindigt zoals Hij begon: met relatiegerichte huiskerken.”
Volgende week: huisgemeente Ede.
Church without walls in Houten
Church without walls in Houten, onderdeel van het gelijknamige internationale netwerk van huisgemeenten, werd in 2004 gesticht door het echtpaar Wil en Ank Kleinmeuleman. Gedurende negen jaar kwam de huisgemeente samen op verschillende adressen. Sinds 2013 richt het echtpaar uit Houten zich vooral op de ondersteuning van Nederlandse huiskerken die zijn aangesloten bij het netwerk van Church without walls. Ze hebben een charismatisch karakter. De invulling van de samenkomsten wordt overgelaten aan de Geest. Elk jaar organiseert het echtpaar een conferentie, die wordt gehouden in bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt.
serie Terug naar de basis
Huisgemeenten in Nederland. Vandaag deel 4: Church without walls in Houten. De serie wordt afgesloten met een evaluatie door prof. dr. A. Baars.