Buitenland
„Copiloot Germanwings hield ziekte verborgen voor werkgever”

De Duitse copiloot die eerder deze week een vliegtuig van Germanwings liet neerstorten lijkt een ziekte voor zijn werkgevers verborgen te hebben gehouden.

Redactie buitenland
beeld EPA
beeld EPA

Dat hebben Duitse aanklagers vrijdag gezegd. Andreas Lubitz zou op de dag van de crash van de dokter niet naar zijn werk hebben hoeven gaan.

Justitie in Düsseldorf heeft in twee woningen van Lubitz, zijn appartement in Düsseldorf en zijn ouderlijk huis in Montabaur, bij Frankfurt, medische documenten in beslag genomen die wijzen op ‘een bestaande ziekte en gepaste medische behandeling’. Verscheurde ziektebriefjes van de dag van de crash ’ondersteunen het huidige voorlopige oordeel dat de overledene zijn ziekte verborgen hield voor zijn werkgever en collega’s’. Om welke aandoening het gaat, is niet bekendgemaakt.

Volgens een bron bij het federale luchtvaartbureau bevat het dossier van Lubitz een notitie dat hij ‘specifiek en regelmatig medisch onderzoek’ nodig had. Dat kan wijzen op een fysieke of psychische aandoening, maar in de notitie stond niet vermeld om welke van de twee het ging.

In de woning werden geen zelfmoordbriefje of aanwijzingen voor een politiek of religieus motief aangetroffen.

De Amstelveense luchtvaartkenner J. G. van der Vegte, die zelf al meer dan vijftig jaar vliegt, is er niet van overtuigd dat copiloot Andreas Lubitz van prijsvechter Germanwings daadwerkelijk een ziekte heeft verzwegen en een doktersverklaring heeft verscheurd. Van der Vegte is er verbolgen over dat Justitie in Frankrijk en Duitsland ,,nu al” mededelingen doen over het kennelijke feit dat de copiloot een ziekte voor zijn werkgever verzweeg en over wat er te horen was in de cockpit. ,,De tweede zwarte doos is nog niet eens gevonden. De uitlatingen van Justitie in Frankrijk en Duitsland zijn veel te voorbarig. De autoriteiten maken zich ongeloofwaardig. Natuurlijk lijkt het er sterk op dat de copiloot in de eerste plaats verantwoordelijk is voor deze ramp. Maar heeft hij alleen schuld? Dat staat allemaal nog niet vast. Ik krijg de indruk dat luchtvaartmaatschappij Lufthansa, waar Germanwings onder valt, uit de wind wordt gehouden. Lufthansa wekt de indruk niet aansprakelijk te willen worden gesteld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer