Buitenland
Andreas Lubitz (27): evenwichtig of depressief

MONTABAUR. Een sportieve man met veel vrienden en een passie voor vliegen. Zo op het eerste gezicht was er niets mis met copiloot Andreas Lubitz (27). Maar was de bestuurder 
van het rampvliegtuig ook depressief?

Andreas Lubitz bij de Golden Gate Bridge in San Francisco. De foto stond op zijn inmiddels verwijderde Facebookpagina. beeld AFP
Andreas Lubitz bij de Golden Gate Bridge in San Francisco. De foto stond op zijn inmiddels verwijderde Facebookpagina. beeld AFP

Andreas Lubitz wordt in december 1987 geboren en woont bij zijn ouders in Montabaur, niet ver van Koblenz. Al jong ontwikkelt hij een voorliefde voor vliegen. Op 14-jarige leeftijd wordt hij lid van zweefvliegclub LSC Westerwald, vlak bij zijn woonplaats Montabaur. Hij haalt zijn brevet en staat bekend als een geliefde en ijverige student. Andreas is sportief en houdt wel van een pleziertje. De club bestempelt hem als integer en zeker niet als agressief of depressief. Het is voor de vereniging duidelijk dat vliegen zijn passie is.

Hij is aanvankelijk een trouw bezoeker van de club. Later, wanneer hij het drukker krijgt, komt hij er alleen nog voor opfriscursussen zweefvliegen, die noodzakelijk zijn om zijn brevet te houden.

Andreas is sportief en loopt in 2011 de halve marathon van Frankfurt. Hij houdt van pop­muziek en komt in nachtclubs. Het is een stille en vriendelijke jongen die veel vrienden heeft. In 2007 haalt hij zijn diploma aan een gymnasium.

Burn-out

Lubitz doorloopt zijn vliegopleiding bij Lufthansa in Bremen en heeft ook les in Phoenix, in de Amerikaanse staat Arizona. Hij moet zijn opleiding enige maanden onderbreken. De reden wil Lufthansatopman Spohr niet bekendmaken, maar de moeder van een middelbareschoolvriendin zegt dat Lubitz een burn-out had. Topman Spohr zegt echter dat Andreas volledig geschikt was om te vliegen.

Na het onderbreken van de opleiding wordt Lubitz medisch gekeurd, wat hij goed doorstaat. Hij hoeft geen psychologische test te ondergaan.

In december 2013 gaat Lubitz aan de slag bij Germanwings, een prijsvechter die onderdeel is van Lufthansa. Volgens zijn omgeving is hij blij met zijn baan. Op het moment van de ramp van dinsdag heeft Lubitz 630 vlieguren op zijn naam staan, een schijntje vergeleken bij de 6000 die gezagvoerder Patrick Sonderheimer heeft gemaakt. Vanwege zijn werk heeft hij een appartement in Düsseldorf, maar meestal is hij bij zijn ouders in Montabaur.

Opgenomen

De Duitse krant Bild schetst van Lubitz echter het beeld van iemand die psychische problemen had. Hij zou zes jaar geleden aan een zware depressie hebben geleden en was in 2009 enige tijd opgenomen in een psychiatrische inrichting. Dat blijkt volgens Bild uit het medisch dossier van Lubitz. Als het klopt, verklaart het waarom hij in 2009 zijn opleiding onderbrak.

De 27-jarige man zou paniek- en angstaanvallen hebben gehad, mogelijk als gevolg van relatieproblemen. Nadat hij weer aan het werk was gegaan, onderging hij regelmatig „speciale” medische controles. Volgens Bild was de copiloot anderhalf jaar lang onder psychiatrische behandeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer