PVV: Mensen zien gevaar islam nog niet
ARNHEM. De hoop onder PVV’ers dat hun partij zou zegevieren bij de Statenverkiezingen, werd gisteravond de grond in geboord. De partij van Wilders zakt hoogstwaarschijnlijk van tien naar negen Senaatszetels. Zijn aanhangers blijven strijdbaar.

”Genoeg is genoeg” staat er op buttons die PVV’ers in het provinciehuis in Arnhem woensdagavond op hebben gespeld. De partij organiseerde gisteravond geen landelijke bijeenkomst, volgens Wilders door geldgebrek. Wel kwamen PVV’ers op provinciale verkiezingsavonden bijeen.
Enige gelatenheid heerst er in het Arnhemse provinciehuis binnen het groepje van ongeveer vijftien PVV’ers dat zich heeft verzameld bij een beeldscherm. Daarop worden de verkiezingsuitslagen uit de provincie Gelderland gepresenteerd. Voor feestgedruis tekent vooral het gezelschap D66’ers verderop. Die partij bindt gemeente na gemeente aan de zegekar.
Verschillende PVV’ers wijten het zetelverlies aan de lage opkomst: 47 tegenover 56 procent in 2011. „We hebben vaak last van die lage opkomst”, zegt lijsttrekker Faber van de Gelderse PVV en aanvoerder van de PVV in de Eerste Kamer.
Is de PVV op haar retour? Faber wil er niet van weten. „We oefenen invloed uit. We hebben de islamisering op de kaart gezet, ook hier in Gelderland. We bieden verzet tegen de EU, al zijn we niet tegen economische samenwerking.”
De partij is strijdbaar. „We blijven keihard oppositie voeren”, aldus PVV-leider Wilders voor de NOS-microfoon. Hij is verheugd dat de PVV in Rotterdam op nummer één staat. Faber: „Bij de scholierenverkiezingen was de PVV de grootste. Dat biedt hoop voor de toekomst.”
Uit onder meer onderzoek van deze krant blijkt dat de PVV de afgelopen Statenperiode de meest instabiele partij was. Tal van PVV’ers keerden de partij de rug toe. Recent kwam Faber in opspraak omdat een onderneming waar haar zoon bij betrokken is, PVV-websites heeft gemaakt. Is de potentiële PVV-kiezer het gedoe beu? „Dat zou kunnen”, aarzelt de 25-jarige PVV’er Elmar Vlottes uit Apeldoorn.
VVD-leider Rutte omschreef de PVV als een partij van weglopers. Vlottes schudt zijn hoofd. „Dat is niet waar. We blijven trouw aan ons programma. Dat kun je van de PvdA en de VVD niet zeggen.”
Meer dan ooit is de strijd tegen de islamisering nodig, benadrukt Vlottes, die in 2009 en 2010 stage liep bij de Tweede Kamerfractie van de PVV. „Wij zijn geen haatzaaiers. We hebben niets tegen moslims, maar wel tegen de islam. Dat is een totalitaire doctrine. Kijk naar de aanslagen in Frankrijk en Denemarken. Joodse instellingen in Nederland moeten worden beveiligd. Het houdt niet op, het gaat maar door. En het kabinet kijkt weg.”
Cees-Jan Straver, negende op de Gelderse PVV-kieslijst, noemt het „jammer” dat zijn partij stemmen heeft verloren. „De mensen in Nederland zien de kwalijke invloed van de islam nog niet.”
Straver heeft een verklaring voor het feit dat nogal wat PVV-politici er de brui aan gaven. „PVV’ers leven onder grotere druk dan andere politici. Misschien konden mensen de druk niet aan. Er gingen stenen door ruiten van PVV’ers, auto’s zijn besmeurd.” Straver heeft geen Wilders-poster achter zijn raam gehangen. „Ik weet niet of de verzekering glasschade dekt.”