Binnenland
Gewapende man eist zendtijd, pand NOS ontruimd (video)

Een gewapende man is donderdagavond het pand van de NOS in Hilversum binnengedrongen en heeft zendtijd geëist. De man is door de politie ingerekend.

Redactie digitale media
Beeld ANP
Beeld ANP

Dat heeft de NOS gemeld. De man wist het pand binnen te komen door een beveiliger te bedreigen.

Hij droeg een pistool met een geluidsdemper bij zich. NOS-verslaggever Martijn Bink zei tegenover RTL Nieuws dat de man naar een lege studio is gedirigeerd, waarna de politie werd gewaarschuwd.

De verdachte, een 19-jarige man uit Pijnacker, is na zijn arrestatie naar het politiebureau gebracht. Voor zover bekend was de actie een eenmansactie, aldus de woordvoerster. De man wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving en wapenbezit. Dat zei officier van justitie Johan Bac donderdag op een persconferentie over de zaak.

Journaal

Het Achtuurjournaal werd kort na aanvang onderbroken. In plaats daarvan werd een melding getoond dat er „in verband met omstandigheden” geen uitzending was. Het NOS-gebouw is donderdagavond rond kwart over tien vrijgegeven.

Overmeesterd

De NOS heeft donderdagavond de beelden uitgezonden van de man die in de studio met een wapen zendtijd eiste. Hij werd door agenten in de studio overmeesterd. Hij hield zijn handen omhoog, terwijl agenten hem onder vuur hadden. De man liet daarbij zijn pistool vallen.

Daarvoor was de overvaller op de beelden in een studio te zien, in gesprek met een onbekend iemand. De man ijsbeerde door de studio en zei onder meer: „Ik ben net zo zenuwachtig als jij. Ik wil heel graag naar huis. Ik ga niet jou in de weg zitten ...”

De politie komt vervolgens met minimaal vijf mensen de studio binnen en werkt de man snel tegen de grond. De politie roept: Politie, laat wapen vallen. Direct daarop laat de man zijn wapen vallen en roept: „Ik heb het laten vallen, ik heb het laten vallen.”

De man was even voor acht uur met een wapen het NOS-gebouw binnengedrongen. Onder bedreiging van een bewaker eiste hij zendtijd. Hij zei afkomstig te zijn van een hackerscollectief. Hij zei dat de NOS onder invloed staat van veiligheidsdiensten. Ook zei hij dat hij zelf onderdeel uitmaakte van die veiligheidsdiensten. Het hackerscollectief zou volgens hem klaarstaan voor een cyberaanval, zo vertelde NOS-verslaggever Martijn Bink.

Volgens Bink begon de hele situatie iets voor acht uur, en werd de man rond tien over acht overmeesterd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer