Binnenland
Van U. zou geteisterd zijn door angst voor terreur

ROTTERDAM. Politie en justitie verdenken Bart van U. (38) uit Rotterdam, behalve van moord op zijn zus, sinds maandag van nog een ernstig misdrijf. Op grond van een DNA-match wordt hij ook verdacht van de gewelddadige dood op oud-minister Borst. De verwarde Rotterdammer zou sinds de aanslagen van 11 september grote angst hebben ontwikkeld voor moslimextremisme.

Redactie binnenland

De ontwikkelingen in de zaak gaan razendsnel. Politie en justitie maakten maandagmiddag bekend dat Van U. ook wordt verdacht van de moord op Borst. In de garage bij haar villa in Bilthoven heeft de politie sporen gevonden van Van U. De prominente oud-politica is daar begin februari vorig jaar dood gevonden.

De 38-jarige verdachte, onder andere via uitzendbureaus actief in de zeevaart, is ruim twee weken geleden al aangehouden in verband met de moord op zijn zus Loïs in Rotterdam. Bart van U. woonde op dat moment in een appartement bij zijn zus, die werkte als directeur maatschappij bij de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Ondanks problemen en ruzies bood ze haar jongere broer onderdak.

De politie opende een klopjacht op Van U., onder andere uit vrees voor zelfmoord. De politie verspreidde daarbij een foto en de volledige naam van de verdachte. De Rotterdammer meldde zichzelf een dag later bij de politie in Amsterdam. Van U. zit op dit moment in hechtenis.

De verdachte wordt –volgens verschillende media– geteisterd door ernstige waandenkbeelden. De aanslagen van 11 september zouden tot grote angst voor het „islamitisch gevaar” hebben geleid, zoals hij bij de rechter verklaarde.

Uit angst het slachtoffer te worden van een aanslag, schaft Van U. vuurwapens aan. Hij weet een wapenvergunning te bemachtigen, die overigens in 2009 wordt afgenomen. Begin december 2011 fouilleert de politie hem na een anonieme melding. De verdachte, voorzien van een veiligheidsvest, draagt twee messen en een geladen vuurwapen bij zich. Bij zijn aanhouding wordt er geen DNA-materiaal afgenomen.

De rechter legt Van U. zes maanden cel op. De veroordeelde gaat in beroep tegen het feit dat hij contact moet houden met de reclassering. Het hof beoordeelt Van U. als gevaarlijk en legt hem eind 2012 drie jaar cel op voor verboden wapenbezit. Omdat hij confrontaties niet uit de weg lijkt te gaan, moet hij zich van de rechter bovendien laten behandelen voor zijn waanideeën. Het wapenbezit kan voor hemzelf en voor mogelijke slachtoffers levensgevaarlijk zijn, aldus het hof.

De Hoge Raad geeft in cassatie inmiddels aan dat het hof opnieuw naar de zaak moet kijken. Omdat justitie inschat dat een nieuw vonnis lager zal uitpakken, staat de zaak op een laag pitje. Een dag na de vondst van Borst zou Van U. stennis hebben geschopt bij de politie in Amersfoort met vuurwerk om aangehouden te worden.

Van U. is opgegroeid in een christelijk gezin en bezocht vanouds een gereformeerde gemeente. Bronnen uit zijn omgeving bevestigen dat hij al jarenlang geen kerk meer heeft bezocht.

De advocaat van Van U., Noëlle Pieterse, kan het beeld dat in de media wordt geschetst over paranoïde angsten van haar cliënt niet bevestigen. Ook op meldingen dat Van U. zich heeft beroepen op zijn zwijgrecht mag ze niet ingaan, omdat het OM een volledige beperking op de Rotterdamse zaak heeft gelegd. Het OM is bang dat de verdachte zonder volledige beperking het onderzoek kan schaden. „Heel vervelend.”

De advocaat vecht de volledige beperking aan bij de rechtbank. „Ik kan niet inzien op welke manier mijn cliënt het onderzoek zou kunnen frustreren.” Ze verwacht medio volgende week een uitspraak van de rechter hierover. Van U. is volgens haar nog niet op de hoogte over de ontstane commotie in de samenleving. Vanmiddag zou ze haar cliënt bezoeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer