Binnenland
DNA leidt naar verdachte dood oud-minister Borst

UTRECHT. De 38-jarige Bart van U. uit Rotterdam wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van oud-minister Els Borst. De man zat al vast voor moord of doodslag op een 43-jarige vrouw op 10 januari op de Oudedijk in Rotterdam. Dat meldden diverse media naar aanleiding van een maandag gehouden persconferentie van politie Utrecht en het Openbaar Ministerie.

Redactie digitale media
Woelders (L), politiechef Midden Nederland, spreekt met de pers na een persconferentie over nieuwe ontwikkelingen in de zaak-Borst. beeld ANP
Woelders (L), politiechef Midden Nederland, spreekt met de pers na een persconferentie over nieuwe ontwikkelingen in de zaak-Borst. beeld ANP

Het OM heeft alleen verklaard dat de verdachte een 38-jarige Rotterdammer is. De politie bevestigt wel dat hij in de zaak-Borst in beeld is gekomen door een 100 procent DNA-match met het Rotterdams strafrechtelijk onderzoek.

D66-coryfee, minister van Staat en oud-vicepremier Borst (81) werd vorig jaar dood gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. Na enkele dagen werd bekend dat ze door een misdrijf om het leven was gekomen.

Van U. kwam onlangs met naam en toenaam in het nieuws toen de politie zijn foto en volledige naam vrijgaf toen hij werd gezocht voor de moord in Rotterdam. Hij gaf zich op 12 januari aan op een politiebureau in Amsterdam.

In het onderzoek is daarna DNA afgenomen. Vorige week woensdag melde het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat er een match was met een DNA-profiel uit het onderzoek naar de dood van Borst.

De politie noemde Van U. eerder al verward. Ook in het onderzoek naar de dood van Borst had de politie laten weten dat er specifiek werd uitgekeken naar een verwarde man die in de week voor haar dood ’s ochtends vroeg bij Borst heeft aangebeld.

De politie kijkt nu of de verdachte inderdaad betrokken is bij de dood van Borst, zoals de verdenking luidt. Dat onderzoek is nog gaande. Politiechef Willem Woelders zei dat maandag huiszoekingen zijn gedaan op een aantal locaties waar Van U. heeft verbleven. „We hopen dat we er sporen in deze zaak vinden”, aldus Woelders.

Verder onderzoekt de politie waar de verdachte rond het tijdstip van de dood van Borst was en wat hij daarna heeft gedaan. „We kijken waar hij allemaal is geweest, met wie hij contact heeft gehad en welke telefoons hij heeft gebruikt en wat voor sporen daaruit gehaald kunnen worden.”

De nabestaanden van Borst willen voorlopig geen reactie geven op de ontwikkelingen. „De familie vraagt u de nabestaanden rust en privacy te gunnen”, aldus een korte verklaring aan het ANP.

Peter R. de Vries liet maandag weten dat Van U. niet de man met een ‘psychiatrische achtergrond’ is waar iemand met geheimhoudingsplicht hem eerder over had getipt. De Vries had die tip doorgespeeld aan de politie, liet hij in december weten.


Zaak-Borst

Borst werd in februari 2014 op 81-jarige leeftijd dood gevonden in haar huis in Bilthoven. Ze was om het leven gebracht. De politie zei in december nog geen doorbraak op korte termijn te verwachten. Wel maakte Peter R. de Vries bekend dat hij een tip van iemand met geheimhoudingsplicht had gekregen over iemand met een psychiatrische achtergrond, die misschien iets met de zaak te maken zou hebben. Die tip speelde hij door aan de politie.

Borst (D66) was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid. Tijdens het tweede paarse kabinet was ze bovendien vicepremier. Onder haar aanvoering werd euthanasie onder voorwaarden toegestaan. Van huis uit was Borst arts.

In oktober vroeg de politie specifiek om contact met hulp- of zorgverleners, mantelzorgers of anderen die omgaan met mensen met een psychische stoornis. In de omgeving van Bilthoven, waar Els Borst woonde en waar ze in haar garage om het leven werd gebracht, zijn veel ggz-instellingen. Die oproep leidde tot 150 tips, waaronder een aantal uit de hoek van hulpverleners. Het is bekend dat een verwarde man in de week voor de dood van de oud-minister bij haar aanbelde met een vreemd verhaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer