Warmtebron voor tuinders IJsselmuiden
IJSSELMUIDEN. Glastuinders in de Koekoekspolder in IJsselmuiden hebben een tweede aardwarmtebron in ontwikkeling. Uiteindelijk moet 50 hectare glas van duurzame energie uit de bodem voorzien worden.

Dat heeft Radboud Vorage, projectleider van Greenhouse Geo Power, donderdag gezegd. Sinds januari 2013 worden de kassen van inmiddels vijf tuinders van energie voorzien die opgewekt is vanaf 2 kilometer diepte. Warm water uit deze put zorgt via een warmtewisselaar voor de nodige energie.
Vorig jaar alleen al bespaarden de tuinders zo’n 4 miljoen kuub aan gas. Dat is vergelijkbaar met een jaarverbruik van circa 2000 tot 2500 huishoudens. De tuinders zien mogelijkheden om het aardwarmtenetwerk te vergroten van de 22 hectare nu tot een totaal van 50 hectare.
Toch zijn dit lastige tijden. Een van de tuinders in de gemeente IJsselmuiden die los van dit project zelf met een ander bedrijf een tweede bron wilde beginnen, Wout Limburg, haakte begin dit jaar af. Zijn bedrijf is mede vanwege de boycot van westerse producten door Rusland eind 2014 overgenomen.
„Het waren ook lastige tijden toen we onze eerste bron begonnen. Blijven doen wat je doet is in slechte tijden vaak niet het juiste antwoord. We kunnen nu grote passen zetten op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid”, zegt de projectleider van Greenhouse Geo Power.
De aardwarmtetuinders zien hun energiekosten dalen, hun producten zijn duurzaam en bij een van de aangesloten komkommerkwekers is het oogstseizoen al begonnen. „Normaal wordt pas ergens in februari voor het eerst geoogst. Vanwege de aardwarmte kan dat nu al eerder.”
Om dit te bereiken zouden de tuinbouwbedrijven die de kassen met aardgas verwarmen nu moeten bijstoken, wat niet opweegt tegen de baten van de oogst. De tweede aardwarmtebron wordt aangesloten op het bijna 2 kilometer lange bestaande net. Vertakkingen leiden dan naar vier nieuwe tuinders die in het project mee willen doen.
De initiatiefnemers moeten de financiering nog rondkrijgen. „Financiers weten welke warmte uit de grond te halen valt en wat dat moest kosten. Nu moeten we het geld nog bij elkaar krijgen”, zegt de projectleider. De kosten voor een tweede bron gaan richting de 8 tot 10 miljoen euro.