Politiek

Privacy leerlingen beschermd met pseudoniem

DEN HAAG (ANP). Er komt een systeem waarmee uitgevers van digitaal lesmateriaal leergegevens van kinderen op basisscholen wel kunnen gebruiken, maar niet kunnen zien van welk kind het is. De gegevens van de kinderen worden gekoppeld aan een pseudoniem. Dat moet de privacy van de kinderen garanderen.

21 January 2015 15:30Gewijzigd op 15 November 2020 16:01Leestijd 2 minuten
Staatssecretaris Dekker. beeld ANP
Staatssecretaris Dekker. beeld ANP

Dat bleek woensdag in een Tweede Kamerdebat met staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs). Aanleiding voor het debat was een rapport waaruit vorig jaar bleek dat basisscholen persoonsgegevens van jonge kinderen verstrekken aan vier uitgevers. Die gebruiken die vervolgens voor het opstellen van digitaal lesmateriaal, maar de Tweede Kamer wil niet dat commerciële bedrijven als uitgevers over de privégegevens beschikken.

Volgens Dekker is het niet in strijd met de privacywetgeving dat scholen gegevens over kinderen delen met uitgevers, mits dat nodig is voor het onderwijsproces. Die uitgevers mogen dergelijke gegevens echter niet doorverkopen of te lang bewaren.

Met het nieuwe systeem blijven kinderen gewoon als zichzelf inloggen. Maar hun naam wordt automatisch een pseudoniem op het moment dat de school gegevens deelt met de uitgever. Die kan dan wel de ontwikkeling zien van het pseudoniem en daar nieuwe lesprogramma’s op afstemmen. Dat zou niet kunnen als de gegevens worden geanonimiseerd.

In het Kamerdebat uitte PvdA-Kamerlid Loes Ypma eerst nog harde kritiek op de houding van Dekker de afgelopen maanden. De VVD-staatssecretaris zou te laconiek hebben gereageerd op de risico’s. Maar Dekker en Ypma werden het in het debat op hoofdlijnen snel eens. Ypma riep Dekker op om er nog voor het eind van dit jaar voor te zorgen dat het systeem met pseudoniemen draait op alle scholen, voor alle kinderen. Dekker antwoordde dat zó snel niet verantwoord is, maar beloofde het wel zo snel mogelijk te doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer