Binnenland
Dijksma: Goed voedsel hoort op je bord en niet bij het vuilnis

AMSTERDAM. Hoeveel voedsel werd er in 2014 –het Jaar tegen Voedselverspilling, waarin veel aandacht werd besteed aan hoe kan worden voorkomen dat voedsel onaangeroerd in de vuilnisbak belandt– minder weggegooid dan in de jaren ervoor? Die prangende vraag werd gisteren tijdens de bekendmaking van de resultaten van dat themajaar echter niet beantwoord.

Haytze Teerink
beeld ANP
beeld ANP

Dat was ook tot spijt van Aalt Dijkhuizen. Volgens de voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel zijn die cijfers er over 2014 gewoonweg niet. „Gelukkig zien we wel de trend dat consumenten zich meer bewust zijn geworden van de verspilling van voedsel”, zei de preses in restaurant Instock op het Westergas­terrein in Amsterdam.

De chef-koks van dat restaurant koken zoals ze zelf zeggen met „producten die normaal gesproken ons bord niet halen.” Te denken valt aan groente en fruit dat er anders uitziet dan gewenst of brood dat een dag eerder niet bij de supermarkt is verkocht. Dijkhuizen: „Een uniek voorbeeld wat dat betreft. Alle beetjes helpen tegen verspilling, ook al is het maar een druppel op de gloeiende plaat. Dit probleem los je ook niet op met één grote plens, maar met een hoop losse druppels.”

De alliantie, een samenwerkingsverband van LTO Nederland, de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties en de Koninklijke Horeca Nederland, is opgezet om de voedselketen te verduurzamen. Dijkhuizen had eerder op de avond resultaten van het Jaar tegen Voedselverspilling aan staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) overhandigd. Die waren afgedrukt op verschillende etensborden.

Ook Dijksma zag in dat er nog veel winst te behalen valt. „Wat dat betreft ligt er voor de Europese Commissie een heel mooie taak, bijvoorbeeld bij het schrappen van de uiterste houdbaarheidsdatum voor rijst en koffie, producten die niet snel bederven”, zei de bewindsvrouw van de PvdA. „Dit is iets waar we verder mee aan de slag gaan, want we moeten tegen verspilling blijven strijden. Ik zeg zelf altijd maar: goed voedsel hoort op je bord en niet bij het vuilnis.”

Alle betrokkenen zijn zich er echter van bewust dat er nog een hele inhaalslag te maken valt, niet alleen bij consumenten maar ook bij producenten. Van de totale verspilling –volgens de overheid gooien consumenten, producenten, tussenhandelaren, horeca en supermarkten zo’n 
5 miljard euro per jaar weg aan voedsel– kan bijna de helft worden voorkomen. Dijkhuizen geeft een aantal voorbeelden: „Door met behulp van nieuwe technologie nauwkeuriger te oogsten, maar ook door producten op een betere temperatuur te bewaren of te hergebruiken als bijvoorbeeld veevoer.” Een andere oplossing die Dijkhuizen benoemt is het inzetten van intelligente verpakkingen die aangeven hoe lang iets nog houdbaar is. „Als je wordt gewaarschuwd wanneer iets over de datum gaat, kun je beter plannen wanneer je wat eet.”

Dijkhuizen hoopt dat er volgend jaar wel met cijfers gestrooid kan worden. „Dat is een van onze prioriteiten. We weten nu hoe en wat we moeten meten, we hebben vergelijkingsmateriaal. Meten is natuurlijk weten, pas dan weet je wat alles heeft opgeleverd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer