Directeur stond ineens op straat
Wat een op het eerste gezicht gewone afspraak leek, bleek het ontslaggesprek van Johan van Renselaar te zijn. Een uur later stond hij bij zijn vrouw op de stoep om het slechte nieuws te vertellen. Eind vorig jaar vond hij weer een nieuwe baan. „Lege handen kunnen ook weer ontvangende handen worden.”
In 2007 begon Johan van Renselaar (45) uit het Gelderse Wezep als werknemer bij Brink Climate Systems in Staphorst. Al snel werd hij er algemeen directeur en kreeg hij de leiding over 170 werknemers. Hij werd onder meer verantwoordelijk voor de productie en export van het in het binnenklimaat van woningen gespecialiseerde bedrijf.
Zijn functie was Van Renselaar op het lijf geschreven. Hij genoot ervan om met zijn mensen ambitieuze doelstellingen te verwezenlijken. Een hoogtepunt was voor hem het begeleiden van een nieuwbouwtraject. „Brink Climate Systems had drie verschillende locaties in Staphorst, verre van ideaal. Daarom besloten we tot nieuwbouw. Nu staat er langs de A28 een prachtige fabriek. Dat beschouw ik toch wel een beetje als mijn levenswerk.”
Van de fabriek heeft de Wezepenaar maar kort kunnen genieten. In juni vorig jaar, een maand na de verhuizing naar de nieuwe locatie, werd hij uitgenodigd voor een gesprek met iemand van de raad van bestuur vanuit de holding. Zulke gesprekken worden vaker gehouden, dus Van Renselaar zocht er niets bijzonders achter. „Ik kreeg echter te horen dat ze de directie gingen inkrimpen van drie naar twee. Na een halfuur stond ik weer buiten en kon ik mijn vrouw gaan vertellen dat ik per direct was ontslagen.”
De zomermaanden gebruikte hij om „de knop om te zetten.” Zijn gezin was hem in die periode tot grote steun. Zijn vrouw kon heel goed relativeren en de eerste reactie van een van zijn vijf kinderen op zijn ontslag was hoe Brink dat nu toch kon doen. „Ze vinden toch nooit meer iemand die zó hard werkt voor Brink als jij, papa?” De keerzijde van het ontslag was dat de kinderen hun vader vaker zagen. Van Renselaar: „Ze vonden de reden waarom ik thuis zat niet leuk. Wel vonden ze het fijn dat ik meer tijd had om dingen met ze te ondernemen.”
Steun putte de hervormde Van Renselaar ook uit het geloof. „Toen ik na mijn ontslaggesprek naar huis reed, had ik zoals gebruikelijk GrootNieuwsRadio aan. „De regels „In verwarring, angst en dood, is God jouw reisgenoot” uit het lied ”Liefde is de bron” hebben mij toen en later veel rust gegeven.”
Na zijn time-out ging Van Renselaar eropuit. Hij voerde vooral veel „netwerkgesprekken.” „Een baan vind je niet in je kamertje achter de laptop”, zegt de Wezepenaar. „Elke week sprak ik met allerlei mensen, zei hun dat ik werkloos was, wat ik kon en vroeg welk netwerk zij hadden.”
Mede daardoor vond Van Renselaar uiteindelijk weer een nieuwe baan. Sinds half december werkt hij in Sassenheim als directeur operations bij Plugwise, een bedrijf dat is gespecialiseerd in energiemanagementsystemen. „Lege handen kunnen ook weer ontvangende handen worden”, zegt Van Renselaar. Hij ziet zijn nieuwe job als een gebedsverhoring. „Vooral voor ons gezin, maar ook voor mijn ouders en schoonouders. Zij hebben heel erg meegeleefd.”
Zijn nieuwe werk brengt ook „offers” met zich mee. „Vanwege de reisafstand woon ik van maandag tot donderdag buitenshuis.” Lachend: „Daar staat wel een fantastisch thuiskomen tegenover. Het knuffelgehalte op donderdag is in huize Van Renselaar hoog.”
Terugkijkend zegt Van Renselaar dat hij „het liever anders had gezien.” Niet het minst omdat hij met „heel veel plezier” bij Brink Climate Systems heeft gewerkt. Toch ziet de Wezepenaar ook de positieve kanten. „Hoewel de band met mijn gezin absoluut goed was, heeft deze moeilijke ervaring de betrokkenheid op elkaar vergroot. Mede omdat ik veel thuis was en daardoor meer van het gezinsleven mee kreeg.” De tijd voor reflectie had Van Renselaar ook niet willen missen. De periode van beproeving heeft hem dichter bij God gebracht, vindt hij. „Het heeft de afhankelijkheid van mijn hemelse Vader groter gemaakt.”
serie De wending
Dit is het zevende en laatste deel in een serie over mensen die in 2014 een grote verandering meemaakten.