„Nederland gezelliger dan Amerika”
Jason den Hollander (23) emigreerde in 2014 van Amerika naar Nederland, begon een eigen bedrijfje en trouwde met een Nederlandse. „Het was wel spannend, maar het is allemaal goed gekomen.”
De grootste verandering vond Den Hollander die van werknemer in zzp’er. „In de Verenigde Staten werkte ik bij een cardetailingbedrijf. Met cardetailing zorg je ervoor dat een gebruikte auto er weer zo goed als nieuw uitziet door hem grondig schoon te maken, aangetaste lakplekken te polijsten en eventuele krassen te verwijderen, het interieur intensief te reinigen en dergelijke. Elke maand kreeg ik keurig mijn salaris op mijn rekening gestort.”
In Nederland is Den Hollander een eigen cardetailingbedrijf begonnen. „De kennis die ik in de Verenigde Staten heb opgedaan, pas ik hier toe. Het was afwachten of ik genoeg klanten zou krijgen om elke maand voldoende geld binnen te krijgen. Maar vooral via mond-tot-mondreclame heb ik inmiddels werk genoeg. Dat gaat gelukkig erg goed.”
De wens van Den Hollander om naar Nederland emigreren bestaat al heel lang. „Mijn vader heeft een grote kwekerij in Pittstown, zo’n 100 kilometer ten westen van New York. Hij gaat elk jaar naar een grote bloemenshow in de RAI in Amsterdam. Soms ging ik met hem mee. Dan dacht ik: Ik zou best in Nederland willen wonen.”
Die wens werd nog sterker toen Den Hollander in juli 2011 op een jongerendag in het Canadese Norwich de Nederlandse Constance van Hengel ontmoette. Zij was daar op vakantie, Jason was met zijn jongere broer meegegaan. „Ik wilde eigenlijk niet naar die jongerendag; ik wilde naar een vriend. Maar die moest werken die dag, dus ging ik toch maar met mijn broer mee.”
Er was direct een klik met Constance en ze kregen in Canada verkering. „Lang daarvoor was al afgesproken dat ik een maand later met vrienden door Europa zou gaan trekken. Maar toen het zover was, kwam ik niet veel verder dan Ugchelen, waar Constance woonde.”
Het tweetal kreeg verkering. In drie jaar tijd waren er veertien periodes waarin ze elkaar zagen. „De ene keer kwam zij tijdens de zomervakantie naar Amerika, een andere keer kwam ik weer twee weken naar Ugchelen.”
Op 18 december is het stel getrouwd in het gemeentehuis van Apeldoorn. De kerkelijke bevestiging was in de gereformeerde gemeente van Beekbergen. „In Amerika gingen wij naar de Netherlands Reformed Congregations (NRC) in Clifton. Dat was een uur rijden van Pittstown. Elke zondag zaten we dus vier uur in een vijftienpersoonsbus om naar de kerk te gaan.” Dat in Nederland de afstanden veel kleiner zijn, vindt Den Hollander een groot voordeel.
Voor de bruiloft kwamen Jasons vader, zeven broers, vier zussen en zijn opa en oma van moeders kant naar Nederland. „Mijn moeder kon helaas niet komen omdat mijn jongste zusje ziek werd en nog niet sterk genoeg was om de reis te kunnen maken. Dus bleef mijn moeder met de twee jongste meisjes thuis.”
Den Hollander heeft zich van het moment dat hij in Nederland kwam, eind augustus, tot zijn trouwdatum op 18 december niet echt eenzaam gevoeld. „Natuurlijk, toen ik afgelopen zomer afscheid nam van mijn familie in Pittstown moest ik best even slikken. Maar we hadden ons er anderhalf jaar op voorbereid. Bovendien heb ik drie maanden voor mijn huwelijk in het gezin van Constance gewoond. Dat is nu ook mijn familie geworden en dat voelt goed.”
Het grootste voordeel van Nederland voor Jason: meer tijd voor familie. „Het is hier veel gezelliger. Er is meer tijd voor ontspanning, meer tijd voor elkaar. In Amerika is het altijd werken, werken en nog eens werken.”
serie De wending
Dit is het derde deel in een serie over mensen die in 2014 een grote verandering meemaakten.