Politiek
Plasterk: Tholen maakt lange neus naar staat

DEN HAAG. De gemeente Tholen maakt door de benoeming van drie trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het sluiten van homohuwelijken „een lange neus naar de staat.”

Redactie politiek
beeld ANP
beeld ANP

Dat stelde minister Plasterk van Binnenlandse Zaken dinsdag tijdens het mondelinge vragenuur in de Tweede Kamer.

De gemeente Tholen benoemde in de tweede helft van oktober vijf trouwambtenaren van wie er drie alleen huwelijken tussen mannen en vrouwen willen sluiten. Dat gebeurde ruim een week voordat de wet in werking trad die regelt dat gemeenten geen trouwambtenaren mogen benoemen die weigeren homohuwelijken te sluiten.

„Dit is niet het ontduiken van de wet, maar wel het ontwijken ervan. Dit is niet fraai”, aldus de minister.

Verder noemde hij de benoeming „teleurstellend” en „niet tegen de letter van de wet, maar wel tegen de geest. Het is een lange neus naar de staat. Dat zijn we vanuit Tholen niet gewend”, zei Plasterk.

D66-Kamerlid Schouw, die de kwestie dinsdag aan de orde stelde, vroeg de minister om er bij de gemeente Tholen op aan te dringen om de nieuwe trouwambtenaren een tijdelijke benoeming te geven.

De bewindsman antwoordde dat het lot van zittende trouwambtenaren met gewetensbezwaren sinds de invoering van de gewraakte wet in handen van het gemeentebestuur ligt.

Het besluit kan volgens Plasterk alleen worden teruggedraaid „als er een andere wind in Tholen gaat waaien.”

Schouw vreest dat de gemeente Tholen door de benoeming „de eerstkomende dertig jaar” te maken heeft met trouwambtenaren die weigeren homohuwelijken te sluiten.

De gemeente Tholen staat volledig achter de benoeming van drie trouwambtenaren die weigeren om homoseksuele stellen in de echt te verbinden, zo bleek gisteravond na afloop van een gesprek op het gemeentehuis tussen de burgemeester en vijf recent benoemde en bij de rechtbank beëdigde trouwambtenaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer