Binnenland
Vogelgriep in Kampen: „Dit is een zware slag”

OOSTERWOLDE. Via de telefoon hielden vader en zoons Mostert vrijdag contact met elkaar. „Het zou onverantwoord zijn nu bij elkaar te komen.” Op een van hun drie bedrijven is vogelgriep geconstateerd.

L. Vogelaar
21 November 2014 17:05Gewijzigd op 15 November 2020 14:33
beeld ANP
beeld ANP

„Vogelpest”, noemde vader J. Mostert vrijdagmiddag de uiterst besmettelijke ziekte die op het eendenbedrijf van zijn ene zoon in Kampen heerst. „Zo heet het hier in de volksmond.”

Donderdag constateerde zijn zoon dat de eenden niet fit waren. „Er waren geen dieren dood, maar hij vertrouwde het niet. Eenden gaan lang niet zo snel dood door vogelpest als kippen. Mijn zoon heeft direct de veearts gebeld. Vanmorgen rond 10 uur hoorden we via de radio dat er in Kamperveen vogelpest is vastgesteld. Twee uur later kregen wij telefoon uit Lelystad dat de ziekte er op ons bedrijf ook is. We hebben 14.000 eenden; die worden vandaag nog vergast.”

Op het bedrijf ernaast heeft Mosterts andere zoon 42.000 scharrelkuikens. „Nu horen we via het nieuws dat dit bedrijf ook wordt geruimd. Wij weten nergens van. Dat lijkt toch nergens op?”

Onlogisch zou Mostert het overigens niet vinden, „onze kuikenboerderij zit tussen twee besmette bedrijven in.”

Vader en zoons vormen een maatschap. „Zelf zit ik in Oosterwolde, maar dat is minder dan 10 kilometer bij de andere twee bedrijven vandaan, dus ik krijg vandaag de controleurs nog op het erf. Dat geeft wel spanning.”

Op de bedrijven heerst verslagenheid. „Ik doe dit werk al 50 jaar. Dit is een zware slag.”

Elf jaar geleden, toen er onder meer in de Gelderse Vallei vogelgriep heerste, bleef de regio Kampen vrij van de ziekte, zegt Mostert. „Mkz heeft hier wel geheerst. Als ik achter de boerderij stond, zag ik hoe bij een bedrijf verderop de gedode koeien in de takels hingen voordat ze naar een destructiebedrijf werden afgevoerd.”

En nu is er vogelgriep. In de hersteld hervormde kerk waar Mostert ouderling is, is er zondag nog geen aandacht aan de ziekte besteed. „Toen was het nog ver weg. Het moet vaak eerst dichtbij komen. In de hele sector heerst er vrees. Het is zo’n agressieve ziekte.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer