Binnenland

SGP tweede partij in fusiegemeente Krimpenerwaard

LEKKERKERK. „Euforisch wil ik niet zeggen, maar we vinden het wel te gek”, zo zegt nummer 3 op de lijst van Vereniging Gemeentebelang Krimpenerwaard (VGBK), Pannekoek, genietend. Zijn partij werd gisteravond in één klap de grootste bij de verkiezingen voor de nieuw te vormen gemeente Krimpenerwaard.

Dick den Braber
19 November 2014 22:45Gewijzigd op 15 November 2020 14:30
LEKKERKERK. VGBK-lijsttrekker Schoof (tweede van links) en zijn partijgenoten juichten gisteravond bij het horen het feit dat hun partij de grootste is geworden in de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. De herindelingsverkiezingen waren nodig vanwege de aanst
LEKKERKERK. VGBK-lijsttrekker Schoof (tweede van links) en zijn partijgenoten juichten gisteravond bij het horen het feit dat hun partij de grootste is geworden in de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. De herindelingsverkiezingen waren nodig vanwege de aanst

VGBK-lijsttrekker Schoof weet het zeker: „Onze aanwezigheid op straat heeft de doorslag ge­geven. Wij zijn diepgeworteld in de Krimpenerwaard en hebben geen Haagse politici nodig.” Op vragen naar mogelijke coalities wil hij niet ingaan. „Wij sluiten in eerste instantie niemand uit. Eerst gaan we nu feestvieren.”

De tweede partij waar gisteravond de gezichten glunderden, is de SGP. Vooral de positie die de SGP behaalde ten opzichte van de andere partijen maakte de avond goed, meldde een „blije en dankbare” lijsttrekker Van der Ham. „We hadden wel gedacht in de top drie terecht te komen, maar het zou een nek-aan-nekrace worden met de VVD.”

Reststemmen

Als rond 22.30 uur driekwart van de stembureaus zijn voorlopige cijfers heeft bekendgemaakt, lijkt het er nog even sterk op dat beide partijen op vier zetels zullen uitkomen. „Vergis je niet”, rekent Nijhof, actief binnen het SGP-bestuur, echter voor. „Een groot deel van Stolwijk is nog niet binnen. Daar hebben wij heel wat stemmers zitten.”

Zijn voorgevoel wordt bewaarheid: als een uur later alle voorlopige uitslagen binnen zijn, krijgt de SGP er in de herschikte verdeling nog een zetel bij.

Dat heeft waarschijnlijk niet eens zozeer met het kleine verschil met de VVD te maken, 121 stemmen op een totaal van ruim 22.000 uitgebrachte stemmen. Het lijkt vooral te komen dankzij de horizontale lijstverbinding met CDA en ChristenUnie. Daarmee gunden de drie partijen hun reststemmen aan elkaar. SGP-voorman Van der Ham: „Nu zijn we qua zetels echt ruim de tweede partij.”

Alle opties open

Dat de lokalen qua coalitie­vorming alle opties openhouden, kan de lijsttrekker wel begrijpen. „Maar laten we eerlijk zijn, je kunt niet om de tweede partij heen.” In de huidige gemeenten Bergambacht en Vlist vormen de twee partijen al jaren coalities met elkaar.

Ook het CDA kan met de lijstverbinding tussen de christelijke partijen niet gelukkig genoeg zijn. Hierdoor snoept deze partij een zetel van de PvdA af. Lijsttrekker Dekker: „Zo kunnen we het christelijk geluid in de polder extra ondersteunen.” Of de zetel ook gaat wegen in de coalitiebesprekingen, durft hij niet te zeggen. „Dat meer partijen een gelijk aantal zetels hebben, maakt het erg spannend. Wel hebben de christelijke partijen elkaar dankzij de lijstverbinding al leren kennen en waarderen.”

Voor de ChristenUnie levert de lijstverbinding niets op. Toch reageert wethouderskandidaat Segers, op dit moment wethouder in Ouderkerk, nuchter. „We hadden op vier gehoopt, maar drie zetels is een goede uitslag die voldoet aan de verwachtingen. Mooi is in elk geval dat de rest­zetelverdeling goed heeft uitgepakt voor de christelijke partijen.”

Slikken

VVD en PvdA kijken juist een beetje scheef naar de vruchten van deze verbintenis. „Dat de lokalen zouden gaan winnen, wisten we al”, stelt VVD-voorvrouw Boere. „Maar wij hadden echt op vijf zetels gerekend. Teleurstellend voor ons dat het kleine verschil met de SGP door die lijstverbinding toch een zetel minder oplevert. Maar het is knap gedaan.”

De PvdA-politici moeten het hardst slikken. Zij zien een fors deel van hun invloed in de polder verdampen. „Het is balen”, erkent voorman Geleijnse. „Zeker omdat we als vierde partij toch een zetel minder hebben dan het CDA, door die lijstverbinding.” Nummer 4 op de lijst, Goudriaan, omhelst hem troostend. Voor haar lijkt een raadsperiode er niet meer in te zitten.

Sociaal

Goudriaan vreest dat de landelijke positie van haar partij debet aan de uitslag is. „Het is natuurlijk een beetje flauw om dat te zeggen, maar ik ben daar wel bang voor. Tijdens de campagneweken merkte ik vaak dat mensen die eerder PvdA stemden zich niet meer in de partij herkenden.”

Dat de SGP aan invloed in de Krimpenerwaard heeft gewonnen, vindt ze overigens „goed.” „Op sociaal gebied hebben wij in Bergambacht op belangrijke punten altijd op één lijn gezeten. Veel meer dan met Gemeentebelang.”


Dijkgraaf: Opsteker voor PS-verkiezingen

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf was heel de uitslagenavond aanwezig. „Om de SGP’ers hier een hart onder de riem te steken”, verklaarde hij zijn komst. „Maar dat is niet nodig, getuige de uitslag.”

De groei maakt deel uit van een veel bredere landelijke trend, stelt hij. „Al vijf jaar groeien we na bijna elke verkiezing. Het geeft moed voor de Statenverkiezingen, en daarmee voor de Eerste Kamer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer