Binnenland

„In Alphen aan den Rijn ontbreekt het SGP-gevoel”

ALPHEN A/D RIJN. Het is donderdag precies een jaar geleden dat de SGP in de fusiegemeente Alphen aan den Rijn verrassend twee zetels behaalde. Voor het eerst kregen de staatkundig gereformeerden zitting in de raad van de gemeente in het Groene Hart.

Jeroen Langelaar
13 November 2014 15:20Gewijzigd op 15 November 2020 14:20
Verkiezingsaffiches op een bord in Alphen aan den Rijn, aan de vooravond van de stemming over de nieuwe fusiegemeente. Beeld ANP
Verkiezingsaffiches op een bord in Alphen aan den Rijn, aan de vooravond van de stemming over de nieuwe fusiegemeente. Beeld ANP

„We hopen op één zetel en bidden voor twee”, zei lijsttrekker Gert-Jan Schotanus voorafgaand aan de verkiezingen voor de nieuwe gemeente, een samenvoeging van Alphen aan den Rijn met de kernen Boskoop en Rijnwoude.

Tijdens de uitslagenavond in het Alphense stadhuis, 13 november 2013, bleek de SGP 1755 stemmen te hebben binnengesleept: goed voor 2 zetels in een raad van 39.

Oud-wethouder van Boskoop Schotanus (43) vormde samen met Hans Goedegebuure (54), assistent-manager financiële administratie uit Alphen, de SGP-fractie. Vanwege hun verschillende achtergrond vullen de twee elkaar goed aan. „Ik ben bekend met het politieke handwerk en Hans is goed met de cijfers”, vertelt Schotanus, in het dagelijks leven locatieleider van het Wellant College in Boskoop. „Ik moet er niet aan denken om alleen in de raad te zitten, dat zou écht niet fijn zijn.”

De SGP was een noviteit in het seculiere Alphen, als zelfstandige gemeente altijd gedomineerd door de VVD. In gesprekken met raadsleden werd Schotanus duidelijk dat sommigen de partij nauwelijks kennen. „Iemand vroeg me laatst nog: Waarom hebben jullie geen lijst gevormd met de ChristenUnie? Zo veel verschillen jullie toch niet?”

Maar in Alphen zit er wel degelijk ruimte tussen SGP, CU en CDA. Niet in de laatste plaats omdat CU en CDA met Nieuw Elan, VVD en D66 het college van B en W vormen.

Goedegebuure noemt de kwestie rond de grafrechten. In de fusiegemeente moeten alle kernen hetzelfde bedrag gaan betalen, maar de vraag is of de grafrechten ook in de kernen meteen kosten­dekkend moeten zijn, zoals dat in Alphen altijd het geval is geweest.

„Dit zou een verhoging betekenen voor inwoners van Boskoop en Rijnwoude. Wij vinden dat je dit niet kunt maken.” De CU is echter gebonden aan het college­akkoord.

Ook de vraag in welke mate de zondagsrust moet worden beschermd, benaderen 
de twee partijen verschillend. 
Elk jaar heeft begin maart op 
zondag de ”20 van Alphen” plaats, een grootschalig hardloopevenement. Soms leidt dat ertoe dat christenen flink moeten omlopen of -rijden om hun gebedshuis te kunnen bereiken.

De SGP keert zich tegen dergelijke evenementen op zondag; ChristenUniewethouder Du Chatinier, al jarenlang verantwoordelijk voor sport, doet elk jaar aan de wedstrijd mee.

Het laatste beetje zondagsrust staat sowieso op losse schroeven nu zich een raadsmeerderheid aftekent om het aantal koopzondagen per jaar, nu twaalf, volledig vrij te geven.

Over koopzondagen is niets afgesproken in het college­akkoord. College­partijen CU en CDA zullen niet staan te springen om meer koopzondagen, „maar dan heb je nog PvdA en GroenLinks in de oppositie, die dit wel zullen steunen”, zegt Goedegebuure.

„De argumenten van voorstanders zijn zó onlogisch”, verzucht hij. „Tot dusver zijn de koopzondagen helemaal geen succes in Alphen. Keer op keer blijkt dat alleen grote winkelketens voorstander zijn. De plaatselijke middenstander kan niet eens personeel krijgen voor de zondag. Het is bijna asociaal.”

Hoewel de SGP’ers in de Alphense gemeenteraad in dergelijke discussies vaak alleen staan, blijft Schotanus nuchter. „De SGP kan de wereld niet redden, maar wel problemen indammen. Daarom blijft het SGP-geluid belangrijk.”

Des te pijnlijker is het dat Goedegebuure slechts weinig steun ervaart vanuit de achterban in Alphen. „Het SGP-gevoel ontbreekt.” Binnenkort vertrekt het laatste Alphense bestuurslid en bestaat de kern van actieve SGP’ers in Alphen, op Goede­­gebuure na, alleen uit Boskopers en Rijnwoudenaren. „Alphen is groot; mensen wonen ver uit elkaar. Helaas treedt er gewenning aan bepaalde zaken op.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer