Binnenland
Doden kettingbotsing A58 beiden uit Middelburg

HEINKENSZAND. Dichte mist in Zeeland heeft dinsdagochtend gezorgd voor ongelukken op de A58 tussen Goes en Middelburg. Daarbij kwamen twee mensen om het leven.

Redactie digitale media
Beeld ANP
Beeld ANP

In totaal 28 mensen zijn gewond geraakt door de kettingbotsingen op de A58 in Zeeland. Dat meldde de Veiligheidsregio dinsdagavond. Eerder werd nog gesproken van 26 gewonden, waarvan een iemand zwaargewond was.

Er zijn niet alleen mensen met lichamelijke, maar ook met psychische klachten. De GGD Zeeland adviseert mensen om naar de huisarts te gaan als zij daar last van hebben.

In de loop van de week wordt er nog een bijeenkomst georganiseerd voor de betrokkenen.

De twee mensen die om het leven kwamen, komen uit Middelburg. Dat liet de Veiligheidsregio dinsdagmiddag weten. Een van hen was lid van de vrijwillige brandweer. Ze kwamen om het leven op het stuk snelweg in de richting van Bergen op Zoom.

Een onbekend aantal mensen liep kneuzingen op. Een zwaargewonde ligt in ernstige toestand in een ziekenhuis in Rotterdam. Andere gewonden zijn opgenomen in ziekenhuizen in West-Brabant en in Zeeland

Bij de kettingbotsingen waren tussen de 100 en 150 voertuigen betrokken waarvan er heel veel zwaar beschadigd raakten. Hulpdiensten waren onder meer met 50 ambulances ter plekke.

De weg was in beide richtingen geheel afgesloten. De ongevallen deden zich voor in de richting van Bergen op Zoom. Rond 16.00 uur ging een rijbaan richting Vlissingen weer open. Rond 22.00 uur kon het verkeer weer over alle rijbanen.

De situatie werd opgeschaald naar Grip4, omdat meerdere gemeenten betrokken zijn bij de hulpverlening. De hulpdiensten rukten massaal uit. Onder meer tientallen ambulances, een traumahelikopter en 10 brandweerwagens zijn opgeroepen.

De forse calamiteit heeft „een vreselijke impact”, aldus politiewoordvoerder Esther Boot. „De hulpdiensten zijn in opperste staat van paraatheid.”

Er zijn ook twee opvanglocaties voor gestrande automobilisten bekend: vergader- en congrescentrum De Stenge in Heinkenszand en sporthal De Blikken in Arnemuiden. Bussen zullen de mensen daarnaartoe rijden, meldt de Veiligheidsregio.

Op sommige plekken op de A58 was het zicht dinsdagochtend slechts 80 meter. De mist trok maar langzaam op.

Op het reformatorische Calvijn College zijn geen slachtoffers gevallen. „Eén collega heeft een forse klap opgelopen toen hij werd aangereden”, aldus directeur Bert Vogel. Bij het ongeluk zijn geen leerlingen betrokken. Eén schoolbus heeft een noodstop moeten maken, waarbij de leerlingen door de bus zijn geslingerd. De leerlingen zijn het eerste les opgevangen. „Het ongeluk heeft een behoorlijke impact op de leerlingen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer