Economie
De iPhone 6: mooi, maar geen trendsetter

Eindelijk is hij er dan: de iPhone 6 mét een groter scherm. Lang heeft Apple volgehouden dat er eigenlijk geen markt was voor grotere smartphones. Maar inmiddels is het concern door de bocht. Resultaat: een prachtige telefoon. Maar geen trendsetter.

iPhone 6. beeld AFP
iPhone 6. beeld AFP

Apple voelde nooit wat voor een telefoon met een groter scherm. De eerste iPhone evolueerde in enkele generaties weliswaar tot een toestel met een scherm van 4 inch. Maar concurrenten brachten ondertussen telefoons op de markt die meer een kruising waren tussen een telefoon en een tablet en daarom de naam phablet –een samentrekking van de woorden phone en tablet– meekregen. Onzin, vond Apple. Maar nogal wat consumenten vonden het geen onzin.

Met de lancering van de iPhone 6 en de iPhone 6-plus is Apple nu toch door de bocht. Het scherm van de iPhone 6 meet 4,7 inch en dat van de iPhone 6-plus zelfs 5,5 inch. Daarmee komt Apple in de buurt van z’n concurrenten.

De iPhone 6 en de iPhone 6-plus zijn pas later deze maand te koop. Maar wie wat over internet surft –onder andere op de site van Apple zelf– krijgt toch een goede indruk van de nieuwe toestellen. Zowel de iPhone 6 als z’n grote broer ziet er gelikt uit, is extreem dun, heeft een prachtig scherm en de samenwerking tussen hardware en software lijkt opnieuw vloeiend te zijn. Wie ooit voor de charmes van Apple viel, voelt bij het zien van de nieuwe telefoons dat de vlinders in z’n buik zich weer beginnen te roeren.

Wie echter een vergelijkend warenonderzoek doet met de concurrenten van Apple moet nog een conclusie trekken. Apple is van trendsetter, trendvolger geworden als het gaat om de ontwikkeling van smartphones. Zo is het scherm van de iPhone 6 mooi, maar niet meer het beste op de markt. Het toestel is alleen nog uniek in z’n lage gewicht en z’n superslanke vorm.

One more thing, zou Apple zelf zeggen als er een nieuw product wordt gelanceerd. De prijs blijft hoog. Het goedkoopste model (een iPhone 6 met 16 gb opslagruimte) gaat 699 euro kosten. De goedkoopste iPhone-plus gaat voor 799 euro over de toonbank. Die prijs is gelijk aan de adviesprijs van de Samsung Galaxy-Note 4. Alleen dalen bij Samsung de prijzen altijd flink in korte tijd. Bij Apple gaat er tot de lancering van een nieuw model geen cent af.

Apple lanceerde dinsdag ook de langverwachte Apple Watch. Een smartwatch die pas over maanden te koop zal zijn. De eerste indruk is dat het ook hier gaat om een sieraad van een apparaat maar dat Apple toch de concurrenten Pebble, Samsung, LG en Motorola volgt, die al veel eerder smartwatches op de markt brachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer