Buitenland

Bestand van kracht in oosten van Oekraïne

KIEV/MINSK (ANP). In het oosten van Oekraïne is vrijdagmiddag een staakt-het-vuren van kracht geworden. Eerder op de dag hadden de pro-Russische rebellen en de Oekraïense regering daarover een overeenkomst gesloten in de Wit-Russische stad Minsk, waar vrijdag werd onderhandeld.

5 September 2014 14:58Gewijzigd op 15 November 2020 12:44
Beeld AFP
Beeld AFP

Kort na het ingaan van het bestand waren nog enkele explosies te horen. Maar daarna leek het rustig te blijven in de regio rond Loehansk en Donetsk, waar al maanden gevochtend wordt.

De Oekraïense president Petro Porosjenko gaf na het bereiken van het akkoord het leger de opdracht het staakt-het-vuren in acht te nemen. Het bestand ging in om 18.00 uur lokale tijd (17.00 uur Nederlandse tijd). Het gaat volgens Porosjenko om een tijdelijk bestand, maar het is niet bekend wanneer het afloopt. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die ook meepraatte in Minsk, gaat waarschijnlijk toezien op naleving van het bestand.

Behalve over het bestand, werd overeenstemming bereikt over een plan met een reeks punten. Onderdelen daarvan zijn onder andere dat alle zware wapens uit het gebied worden weggehaald, dat er een gevangenenruil komt en dat humanitaire hulp in het gebied wordt toegelaten. Er is niet gesproken over de status van de zelf uitgeroepen republieken door de rebellen.

Vrijdag waren er in het oosten van Oekraïne nog gevechten. Pro-Russische rebellen meldden dat ze de stad Marioepol waren binnengedrongen. Het Oekraïense leger ontkent dat groepen rebellen in de stad zijn. „We hebben ze zelfs teruggedrongen”, aldus een woordvoerder.

Marioepol ligt tamelijk ver verwijderd van Donetsk en Loehansk, waar de strijd zich tot voor kort voornamelijk afspeelde. Vorige week openden de rebellen een nieuw front. Volgens Oekraïne hebben de rebellen daarbij steun van Rusland.

Volgens Human Rights Watch (HRW) maken opstandelingen in het oosten van Oekraïne zich schuldig aan de inzet van dwangarbeiders en begaan zij daarmee oorlogsmisdaden. HRW verklaarde op basis van getuigen dat de kleinste overtredingen van burgers die wonen in rebellengebied al goed zijn voor dwangarbeid, die soms dicht bij de frontlinie moet worden verricht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer