Buitenland
NAVO, VS en Porosjenko: Russische militairen in Oekraïne

NOVOAZOVSK (AP). Zo’n duizend Russische militiaren zijn actief in het oosten van Oekraïne. Dat heeft een anonieme hoge militair van de NAVO donderdag gezegd. Hij schat dat er nog zo’n twintigduizend militairen vlak over de grens in Rusland paraat staan. Ook de Verenigde Staten menen dat de Russen bezig zijn met een tegenoffensief.

Mensen op de vlucht bij de grens van Oekraine met Rusland. Beeld AFP
Mensen op de vlucht bij de grens van Oekraine met Rusland. Beeld AFP

„Russische troepen zijn Oekraïne binnengetreden”, meldde de Oekraïense president Petro Porosjenko eerder donderdag. Hij zegde zijn trips naar het buitenland af en riep de veiligheidsraad voor een spoedzitting bijeen. De VS en de NAVO lijken zijn lezing nu te bevestigen.

Washington beschuldigt Rusland ervan een nieuwe militaire campagne op te zetten in Oekraïne, de separatisten bij te staan in hun strijd en tanks, raketwerpers en pantservoertuigen gestuurd te hebben. „Deze inbreuken wijzen erop dat in Donetsk en Loehansk een door Rusland geleid tegenoffensief ophanden is”, zei woordvoerster Jen Psaki van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken woensdag. Rusland zou niet eerlijk zijn over zijn bedoelingen in Oekraïne. Zelfs de militairen en hun families wordt niet verteld waar ze naartoe gestuurd worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer