Koninklijk Huis

Sterk stel: koning en koningin 12,5 jaar getrouwd

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn morgen 12,5 jaar getrouwd. Ze zijn gelukkig en genieten van hun drie kinderen. Een terugblik.

Wim Hulsman

1 August 2014 13:35Gewijzigd op 15 November 2020 12:11
12,5 jaar getrouwd. beeld ANP
12,5 jaar getrouwd. beeld ANP

Eindhoven. De dag dat de eerste kisten met slachtoffers van de neergeschoten vlucht MH17 terugkeren uit Oekraïne. Op het vliegveld zitten koning Willem-Alexander en koningin Máxima op de voorste rij. Allebei in het zwart.

En dan het kleine, maar veel­zeggende gebaar: zijn hand zoekt de hare. Zo houden ze elkaar vast. Ondersteunen ze elkaar.

Het zijn van die momenten dat Nederland kan zien dat de twee het goed hebben. Het zijn van die momenten dat iedereen kan zien dat ze van elkaar houden.

Dat is een zegen. Zeker nu zij het als koning en koningin nog drukker hebben dan in de periode daarvoor. Toen vroegen de vele verplichtingen al veel en waren hun drie dochters, Amalia, Alexia en Ariane, regelmatig onder de hoede van anderen omdat prins Willem-Alexander en prinses Máxima over de grens een druk programma afwerkten. Nu, als koning en koningin, is de agenda nog gevulder. Vooral koningin Máxima was afgelopen jaar veelvuldig op reis, onder meer voor haar werk voor de Verenigde Naties.

Zeker bij zo’n druk bestaan –de koning werkt heel hard– is het risico van uit elkaar groeien aanwezig. Maar de koning en de koningin lijken eerder dichter bij elkaar te komen.

Regelmatig hebben zij benadrukt dat de opvoeding van hun kinderen een van de belangrijkste zaken in hun leven is. Daar gaan ze voor.

Sevilla

Willem-Alexander heeft het blijkbaar goed gezien toen hij 1999 Máxima tegenkwam op de Féria, een jaarlijks festival in Sevilla. „Ze heet Máxima, ze is Argentijnse, woont in New York. En vertrouw mij. Stel verder nu geen vragen”, zo zei hij tegen zijn moeder. Blijkbaar was dat voldoende voor koningin Beatrix. Zij stapte ook over de politiek zwaarbeladen bezwaren heen die het verleden van Máxima’s vader, Jorge Zorre­guietta, meebracht. Diens rol in het regime van de Argentijnse leider Videla was voor de koningin en prins Claus geen belemmering om op 30 maart 2001 met trots en blijdschap de verloving van hun oudste zoon met Máxima aan te kondigen.

De storm die opstak toen in Neder­land duidelijk werd met wie de kroonprins een relatie had, luwde weer snel. De succesvolle persconferentie van het paar bij de bekendmaking van hun verloving droeg daar zeker aan bij. Máxima’s spontaniteit en haar eerlijkheid over het verleden van haar vader kwamen bij de overgrote meerderheid van de Nederlanders goed binnen. Nederland zag een gelukkig en verliefd stel.

De kennismakingstoer langs alle provincies en de grote steden in 2001 werd een zegetocht. Rijendik stonden de mensen langs de route om vooral Máxima te zien of de hand te drukken. Zij kwam, zag en overwon.

De huwelijksdag op 2 februari 2002 was prachtig. De traan van Máxima tijdens de huwelijksdienst in de Nieuwe Kerk van Amsterdam staat bij veel Nederlanders op het netvlies gebrand.

Protestantisme

Natuurlijk was er protest: van Argentijnse families die geliefden verloren onder het regime van Videla. Ook vanuit protestantse hoek klonk er –zij het voor­zichtig– kritiek. De rooms-katholieke Máxima had bij de verloving aangegeven zich te „oriënteren op het protestantisme”, maar het huwelijk was geen reden om de overstap te maken naar de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), de kerk waar haar man lid van is.

Nu –12,5 jaar later– is het bij oriën­teren gebleven. Ook de troonsbestijging van Willem-Alexander in 2013 was voor Máxima geen reden om zich aan te sluiten bij de PKN.

De eerste jaren van het huwelijk zijn niet zonder verdriet gebleven. Nog in 2002 overlijdt prins Claus. Nog meer dan daarvoor staan Willem-Alexander en Máxima koningin Beatrix bij. In 2004 volgen nog twee begrafenissen: van prinses Juliana en van prins Bernhard.

Vreugde is er als kinderen worden geboren: Catharina-Amalia (2003), Alexia (2005), Ariane (2007). De drie prinsesjes krijgen een zo gewoon mogelijke opvoeding op villa Eikenhorst in Wassenaar. De drie worden afgeschermd van de media, maar bij elke fotosessie is te zien hoe de vijf een gelukkig gezinnetje vormen.

Overvleugelen

Groot is de verandering als koningin Beatrix in januari 2013 haar aftreden bekendmaakt. Voor het prinselijk paar is het bericht geen verrassing. Het brengt wel een grote omwenteling mee. Op 30 april 2013 bestijgt Willem-Alexander de troon. Zijn vrouw mag zich koningin laten noemen. Hoe een Argentijnse ministersdochter koningin werd.

In een interview kort voor de grote dag kijken de twee vooruit naar hun toekomstige taak. Máxima geeft duidelijk aan achter haar man te zullen staan en haar plaats te weten. Hier en daar in de samenleving leeft de zorg dat zij haar man zal overvleugelen door haar spontaniteit en openheid. Eerder dit jaar klonk op dat punt ook kritiek: Máxima moet haar plaats weten, zij is ‘slechts’ de echtgenote van het staatshoofd.

Willem-Alexander lijkt zich er niet druk om te maken. Hoffelijk als hij is, laat de koning zijn vrouw regelmatig rechtsachter in de hofauto plaatsnemen. Het gevolg is dat zij bij aankomst als eerste uitstapt en in beeld is, terwijl hij –als belangrijkste bezoeker– nog om de auto heen moet lopen voordat hij de gastheren en -vrouwen kan begroeten.

Seculier

De hardwerkende koning maakt zich drukker om andere zaken en leeft mee met zijn volk, zoals ook rond de vliegtuigramp in Oekraïne duidelijk werd.

Wel bleek ook daarbij dat de koning ervoor kiest het geloof strikt tot het privédomein te laten behoren. Geen oproep tot gebed of onderstreping van het belang van de kerken in de rouwverwerking. De koning en de koningin –hoewel allebei lid van een kerk– presenteren zich als strikt seculier.

Dat doet de vraag rijzen of prinses Amalia van haar ouders nog hoort over het gebedsleven van een Juliana van Stolberg, over de intenties achter de gevechten van Willem van Oranje, over de strijd van stadhouder-koning Willem III voor het protestantisme in Europa, over het geloof van een koningin Emma en over de dieper liggende boodschap van koningin Wilhelmina in haar boek ”Eenzaam maar niet alleen”. Op die basis zal zij immers ooit koningin van Nederland (moeten) zijn.


In jaren

2001 – Verloving. Kennismakingstoer door Nederland.

2002 – Trouwdag. Eerste Prinsjes­dag voor prinses Máxima. Prins Claus overlijdt.

2003 – Koningin Beatrix wordt 65. Prinses Máxima reikt eerste Appeltjes van Oranje uit. Prinses Catharina-Amalia geboren.

2004 – Prinses Juliana en prins Bernhard overlijden. Doop Amalia. Huwelijk prins Friso.

2005 – Máxima wordt VN-adviseur. Geboorte en doop prinses Alexia.

2006 – Veel buitenlandse reizen.

2007 – Amalia naar school. Geboorte en doop prinses Ariane. Prins wordt 40.

2008 – Koningin Beatrix 70 jaar.

2009 – Aanslag op koninklijke bus in Apeldoorn. Veel discussie over vakantievilla Mozambique. Prinses Alexia naar school.

2010 – Herdenking aanslag Apeldoorn.

2011 – Samen met koningin Beatrix naar de Nederlandse Antillen.

2012 – Ernstig skiongeval prins Friso.

2013 – Troonswisseling. Prins Friso overlijdt.

2014 – Atoomtop in Den Haag.


Magazine

Het Reformatorisch Dagblad heeft ter gelegenheid van het 12,5-jarig huwelijksjubileum van koning Willem-Alexander en koningin Máxima een magazine uitgebracht. Daarin staat een terugblik op het huwelijk en de aanloop ernaartoe. De huwelijksdag in 2002 komt aan bod, evenals hun woonhuis Eikenhorst en het leven van hun drie dochters.

Het magazine bevat veel foto’s en achtergrondartikelen. De special kost 10,95 euro (8,95 euro voor abonnees), inclusief verzendkosten.

Het magazine is te bestellen via www.rd.nl/huwelijksjubileum of 055-5390498.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer