Binnenland
Van stenen postzegel naar grote Engelse tuin

Het terras pal achter de keuken van hun jarendertigwoning her­innert Jan en Dini Pluimers uit Rijssen eraan hoe klein hun stenen plaatsje ooit was. Nu genieten ze dagelijks van hun fors uitgebreide tuin. ’s Avonds soms nog meer dan overdag.

Gisette van Dalen-Heemskerk

Jan Pluimers in zijn Engelse wildtuin in Rijssen, foto RD, Anton Dommerholt
Jan Pluimers in zijn Engelse wildtuin in Rijssen, foto RD, Anton Dommerholt

Een mooier verjaardagscadeau kon Jan Pluimers zich in 1980 bijna niet wensen. Hij had al vaak aan de buurman gevraagd of die een stuk bouwperceel aan hem wilde verkopen. De grond lag pal naast en achter het stenen plaatsje van de familie Pluimers. „Op mijn verjaardag riep de buurman tegen me: Ik ga je het stuk verkopen. Ik kreeg het er helemaal warm van.”

Nog twee keer kreeg Pluimers de kans om zijn tuin uit te breiden. „De buurman wilde later ook het stuk naast ons huis kwijt. Van de gemeente konden we een lap aan de andere kant van onze woning kopen.”

Het aanleggen nam de Rijssenaar zelf voor zijn rekening. „Ik heb een maandje zitten puzzelen. Een lastig element is dat de tuin naast ons huis een stuk hoger ligt dan het gedeelte aan de achterkant. We kozen vooral voor roze, witte en paarse bloemen. Er bloeit de hele zomer wel iets.”

In het voorjaar is Pluimers gemiddeld twee tot drie dagen per week in de tuin te vinden. „Ik zit in de VUT en heb er dus de tijd voor. Bovendien is tuinieren mijn hobby. Toen ik nog werkte, was ik vooral op zaterdagen en ’s avonds bezig. Niet dat dat een straf was. ’s Avonds vind ik de tuin bijna nog mooier dan overdag. In de schemering lijken de kleuren van de blauwe hortensia’s nog helderder. En het is net of de witte rozen dan licht geven.”

De tuin is vooral het domein van Jan. „Mijn vrouw denkt wel mee bij de aanschaf van nieuwe planten. Zij ziet sneller hoe je de struiken mooi bij elkaar kunt plaatsen.”

„En ik sleep nog weleens wat nieuws mee”, vult Dini lachend aan. „Een jaar of tien terug zag ik op een markt een jongetje zitten met een stekje van een notenboom. Dat is inmiddels een hele boom geworden. Dit jaar hing de eerste noot erin.”

Ook de vijgenboom is er op haar initiatief gekomen. „Een aantal jaren geleden kregen we tijdens een bezoekje aan de Sequoiahof, een tuin vlak bij Goes, vijgen te eten. Toen we weer thuis waren, zag ik bij Blokker een armetierig plantje zonder blaadjes staan. Ik heb het toch gekocht en nu staat er een boom vol vruchten in de tuin. Ze smaken heerlijk met ongeslagen room.”

Een jaar heeft de familie Pluimers een groentetuin gehad, maar dat was geen succes. Jan: „Op het moment dat we op vakantie waren, moesten de bonen eraf. Dat was dus niet handig. Laat mij maar lekker tuinieren in mijn Engelse tuin.”

Een aantal jaren geleden was het tijd om het schuurtje te vervangen. Het nieuwe exemplaar viel zo groot uit dat het wel een klein winkeltje leek. Het echtpaar besloot brocante­ voor Woord en Daad te gaan verkopen. Dini is dol op kringloopwinkels, markten en fairs. Zij verzamelt de artikelen voor het winkeltje. „Door de jaren heen hebben we zo’n 20.000 euro over kunnen maken aan de stichting Woord en Daad. Aan vaste openingstijden doen we niet meer. Op de middagen dat we open waren, kwam er nauwelijks iemand. Staan de spullen aan de weg? Dan mag iedereen in het winkeltje in onze tuin komen snuffelen.”

RD-abonnees stellen deze zomer hun tuin open voor lezers. Welkom in Rijssen, Ermelo, Laren (Gld.), Vlaardingen, Lexmond, Kesteren, Burgh-Haamstede en Leusden.


Papieren rozen en brocante

Jan en Dini Pluimers stellen hun tuin op woensdag 16 juli open voor RD-lezers. Dini Pluimers geeft samen met enkele anderen workshops papieren rozen maken. Tijdens de opentuindag kunnen bezoekers de techniek bekijken en eventueel een workshop volgen. Ook zijn er koffie met lekkers en brocante te koop. Opbrengst: stichting Woord en Daad. Adres: Tabaksgaarden 2, Rijssen. Voor bezoekers staat er een presentje klaar.


Speelbospad

Wandelaars en fietsers kunnen hun hart ophalen in de bossen rond Rijssen. Gaan er kinderen mee? Breng dan een bezoekje aan het 2 kilometer lange speelbospad in Nijverdal. Het wandelpad aan de voet van de Sallandse Heuvelrug is speciaal voor kinderen gemaakt. Ze kunnen er klimmen en klauteren over hellingen en door kuilen én ontdekken hoe een dassenburcht eruitziet. Het speelbospad is gratis toegankelijk, bij het Buitencentrum (adres: Grotestraat 281, Nijverdal) is tegen geringe betaling een routebeschrijving verkrijgbaar. Ook leuk: in het Buitencentrum is een sterrenwacht gevestigd. Deze is elke vrijdagavond (vanaf 19.30 uur) en zaterdagmiddag opengesteld voor publiek.

www.sallandseheuvelrug.nl


Brandweermuseum

Van helmen uit Japan tot vooroorlogse brandweer­wagens. Het brandweermuseum in Rijssen bezit een grote collectie artikelen die door brandweerkorpsen over heel de wereld zijn gebruikt. Op hetzelfde terrein bevindt zich ook het Rijssens Museum, dat een overzicht biedt van de geschiedenis van de stad. RD-lezers ontvangen 1 euro korting op de entreeprijs van het Internationaal Brandweermuseum en het Rijssens Museum. Adres: Kasteellaan 1b, Rijssen, tel. 0548-545880.

www.brandweermuseum.nl

Klik hier voor abonneevoordeel.


Duizend dieren

Natuurdiorama Holterberg heeft een grote collectie opgezette Europese diersoorten. Elf diorama’s laten bezoekers meer dan duizend dieren zien. Kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht. Tijdens de zomervakantie organiseert het Natuurdiorama Holterberg ook avondwandelingen, met als thema ”Het donker tegemoet”. RD-lezers ontvangen 15 procent korting op de entreeprijs van Natuurdiorama Holterberg. Adres: Holterbergweg 12, Holten, tel. 0548-361979.

www.museumholterberg.nl

Klik hier voor abonneevoordeel.


Varen in een zomp

Hoe kwam de jutefabriek in Rijssen aan zijn balen jute? Via de zomp. De schuit –met platte bodem– verzorgde de aan- en afvoer van grondstoffen en eindproducten. Na de aanleg van spoorlijnen en wegen werd de zomp in 1910 afgedankt. In de jaren tachtig bouwden vrijwilligers replica’s van de plat­bodem. De zompen varen vanaf de haven bij de Pelmolen in Rijssen. Er zijn twee schippers aan boord. De een zit aan het roer, de ander vertelt wetenswaardigheden. Meer informatie of boekingen: Tourist Info Enter, Hoge Brink 4, Enter, tel. 0547-383854, of per e-mail: enter@twenteinfo.nl. Tip: in de Pelmolen –een achtkantige stellingmolen– zijn lijnolie, koeken en bakmixen te koop.

www.wierden-enterinfo.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Mijn tuin

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer