Kassa voor de klant, het goede doel én voor SamSam
ZEIST. Geld doneren zonder dat het je iets kost. Volgens SamSam collectief kan dat wel degelijk. Door klanten te laten switchen van energieleverancier, krijgen zij lagere prijzen en incasseert SamSam een bonus, die voor de helft naar goede doelen gaat. De rest is voor SamSam. „We hebben een maatschappelijk doel, maar willen óók winst maken.”
Voor wie het nog niet wist: overstappen loont. Wie nog steeds bij dezelfde energiemaatschappij zit als tien jaar geleden betaalt per jaar gemiddeld 350 euro meer dan toen, terwijl notoire overstappers ongeveer hetzelfde betalen als in 2004, becijferde vergelijkingssite Prizewize deze week.
Bij dat voordeel, dat met slechts enkele muisklikken te pakken is maar dat nog altijd veel Nederlanders laten liggen, probeert ondernemer Jan van Bentum (26) aan te haken met SamSam collectief. „Vanuit mijn werk in de energiesector vroegen vrienden me vaak of ik ze wilde helpen met overstappen van energieleverancier. Dat was ik dus steeds vaker voor mensen aan het regelen. Op een bepaald moment ontstond het idee om hier meer mee te doen.”
Dat resulteerde in SamSam collectief, dat door mensen als groep te laten switchen van energieleverancier, lagere prijzen bedingt. Dergelijke collectieven bestaan natuurlijk al bij bosjes, maar volgens Van Bentum onderscheidt SamSam zich op een prominent onderdeel. „Via ons krijgen klanten niet alleen lagere prijzen, maar wij ontvangen als collectief per klant ook een bonus van de leverancier. Waar wij uniek in zijn, is dat we dat geld niet zoals anderen volledig in onze eigen zak steken, maar de helft afstaan aan goede doelen.”
Gezien de achtergrond van Van Bentum en zijn compagnon Jan David Kleppe zijn dat vooral christelijke goede doelen, zoals GZB, Kimon en Kom over en help. Maar klanten kunnen ook zelf een goed doel aandragen waar de premie heen moet. Die loopt per klant op van 35 euro voor eenjarige- tot 90 euro voor driejarige contracten. Van Bentum. „Daar ben je toch best even mee bezig als je dit soort bedragen met het ophalen van lege flessen bij elkaar wil halen. Nu is het in een paar minuten geregeld.”
SamSam collectief werkt op dit moment samen met Huismerk Energie. Volgens Van Bentum is dat misschien niet de allergoedkoopste, maar behoort het aanbod via SamSam wel tot „de top 5 à 6” in Nederland „Hoewel bijna iedereen die zich tot nog toe bij ons heeft aangemeld minder gaat betalen, is de laagste prijs voor mensen ook niet altijd leidend. Tot nu toe koos je een energieleverancier op de dimensies prijs of groen. Daar komt nu een derde dimensie bij: sociaal.”
Wie snel jullie website leest, denkt met een volledig ideëel doel te maken te hebben, maar er zit dus ook gewoon een businessmodel achter.
„Dat klopt. En we willen wat dat betreft ook volledig transparant zijn. Tot nu toe had je vooral overnemingen die puur uit zijn op financieel gewin óf goede doelen. Wij zitten daar als sociale onderneming tussenin: we hebben een maatschappelijk doel, maar willen onszelf ook als gezond bedrijf kunnen bedruipen.”
Maar 35 euro tot 90 euro per klant, dat kan snel aantikken.
„Tot nu toe hebben mijn compagnon en ik hier nog geen cent aan verdiend en hebben we vooral geïnvesteerd in een website. We hebben beiden onze baan hiervoor opgezegd en zijn nu fulltime met SamSam bezig. We mikken dit jaar op 2000 overstappers; dan zijn we precies uit de kosten en kunnen we er zelf ook van rondkomen. Maar dat betekent dus óók dat goede doelen er circa 100.000 euro aan overhouden.”
SamSam bemiddelt nu in energiecontracten, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk groter. Wat wordt de volgende stap? Zorgverzekeringen?
„Dat zou inderdaad kunnen. Maar op dit moment zijn we daar nog helemaal niet mee bezig. We willen ons nu vooral richten op het zo goed en veilig mogelijk begeleiden van mensen die via ons overstappen van energieleverancier. Dat moet goed en netjes gebeuren. En omdat daar best nog wel wat haken en ogen aan zitten, is dat voor ons voorlopig werk genoeg.”