Binnenland
Gouden Koets maakt proefritje in holst van de nacht

In het holst van de nacht rijdt een ingepakte gouden koets, getrokken door zes paarden, door Amsterdam. Een merkwaardig tafereel. Afgelopen nacht werd de rijtoer geoefend die kroonprins Willem-Alexander en Máxima zaterdag in de gouden koets afleggen. Alleen het onderstel van het koninklijk rijtuig piepte onder het doek vandaan. Tientallen journalisten en fotografen volgden het proefritje. Vele politieagenten waren op de been om het tochtje in goede banen te leiden. De koetsier moest oppassen dat zijn wielen niet in de tramrails kwamen. Zaterdag hoeft hij zich daar geen zorgen over te maken. Dan ligt in de 2 kilometer tramrails langs de route die het bruidspaar in de koets aflegt maar liefst 42.000 meter touw.

Poolshoogte

Máxima heeft woensdagochtend samen met broer en zus de Nieuwe Kerk en de Beurs van Berlage bezocht om poolshoogte te nemen. Ze waren met name benieuwd naar de voorbereiding voor het huwelijk van zaterdag. Met die voorbereiding vlot het aardig. De rode loper van het Koninklijk Paleis op de Dam naar de Nieuwe Kerk ligt er al. Prins Willem-Alexander was gisteren niet van de partij.
Schaatsen

De schaatsen waarop Willem-Alexander in 1986 de elfstedentocht reed, zijn vanaf zaterdag te bewonderen in het eerste Friese schaatsmuseum in Hindeloopen. Ook foto’s en de stempelkaart van ”W. A. van Buren” zijn te zien. Vier jaar na de tocht schonk de prins de hoge noren aan een verzamelaar, die ze voor het huwelijk aan het museum gaf.
Klederdracht

In tegenstelling tot de drie die we woensdag meldden, staan zaterdag in totaal 24 klederdrachtgroepen langs de route in Amsterdam. De groepen komen uit het hele land, van Enkhuizen tot Katwijk en van Staphorst tot Huizen. Elke klederdrachtgroep mag maximaal twintig mensen tellen.
Bedankt

In tegenstelling tot de Tweede Kamer is de Amsterdamse gemeenteraad wel volledig uitgenodigd om de huwelijksvoltrekking in de Beurs van Berlage bij te wonen. Negen Amsterdamse gemeenteraadsleden bedanken echter voor de eer. Saar Boerlage, die vorig jaar uit GroenLinks stapte, gaat niet. SP-fractievoorzitter W. Paquay gaat nooit in op uitnodigingen voor feestjes van mensen die hij niet kent. De voltallige SP-fractie ontbreekt uiteraard ook omdat de SP het koningshuis een instituut uit de Middeleeuwen vindt. Dat de geliefden met elkaar trouwen, wordt overigens toegejuicht. „Ze moeten vooral gelukkig worden.” De drie leden van activistenpartij Amsterdam Anders/De Groenen zullen ook schitteren door afwezigheid. Zij laten een tegengeluid op het Witte Plein horen. Ook de voormalige GroenLinks-wethouders R. Grondel en F. Köhler zullen om principiële redenen ontbreken. GroenLinks is overigens verdeeld. Zo zal Wil Coddrington wel van de partij zijn. „Ik stond als klein meisje met mijn oma op het Oranjeplein in Suriname ook te wachten op koningin Juliana.” Toch is ze geen uitgesproken monarchiste. „Ik ga met dezelfde kinderlijke nieuwsgierigheid als toen.”
Gescreend

De Amsterdamse politie heeft 25.000 mensen gescreend die zich tijdens de feestelijkheden voor het huwelijk in de buurt van het toekomstig echtpaar bevinden. Het gaat volgens een woordvoerster om ongeveer 6000 genodigden die morgenavond het feest in de Amsterdam ArenA bijwonen en in het stadion in de buurt van de vip-plaatsen zitten. Ook de geaccrediteerde pers, leveranciers en medewerkers van bijvoorbeeld het Concertgebouw zijn doorgelicht. Verder heeft de politie een lijst gemaakt van de panden langs de rijtoer. Langs die route zijn camera’s opgehangen, waarvan de beelden direct naar de politie worden verstuurd. Behalve voor ongeregeldheden zijn die camera’s ook bedoeld om in de gaten te houden of het te druk wordt met toeschouwers.
Luifel

De organisatoren van het huwelijk bepalen zaterdagochtend uiterlijk om 6.00 uur of er een luifel moet komen voor de hoofdingang van de Beurs van Berlage. De beslissing hangt af van de weersverwachting. Inmiddels is er een pergola van kogelvrijglas gemaakt van het Koninklijk Paleis naar de kerk.
Bloemenzee

Tienduizenden witte bloemen zullen zaterdag tijdens de kerkelijke inzegening de Nieuwe Kerk in Amsterdam sieren. Ontwerper Johan Weisz is zelf de tel kwijtgeraakt. Er zijn witte tulpen, narcissen, hyacinten, lelietjes-van-dalen, gerbera’s en hortensia’s. Er komen ook witte lathyrussen (de lievelingsbloemen van prinses Juliana), rodondendrons, tracheliums en seringen aan struiken van twintig jaar oud. Een aantal van de bloemsoorten is speciaal ’in bloei getrokken’ omdat ze normaal begin februari niet bloeien. Weisz belooft een romantische bloemenzee. In de Beurs van Berlage, waar het burgerlijk huwelijk wordt gesloten, zullen geel en blauw de tinten zijn. Daar wacht het paar een moderner ontwerp van de bloemempracht, passend bij de sfeer van architect Berlage.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer