Buitenland
Zes op tien Vlamingen wil winkelen op zondag in Antwerpen

ANTWERPEN. Als het aan het stadsbestuur van Antwerpen ligt, komen er meer koopzondagen. Het kan daarbij rekenen op steun van een meerderheid van de Vlaamse bevolking. Vakbonden en winkelpersoneel zijn echter vierkant tegen.

Redactie buitenland
De Wever. beeld EPA
De Wever. beeld EPA

In België is het aantal koopzondagen wettelijk beperkt tot zes per jaar, tenzij er sprake is van een toeristisch gebied. Het stadsbestuur van Antwerpen heeft de federale regering gevraagd om de Antwerpse binnenstad als toeristische zone aan te merken en die heeft daar onlangs in bewilligd. Daarmee mogen de winkels in principe elke zondag open.

Het lijkt erop dat een meerderheid van de Vlamingen daar blij mee is. Zes op de tien Vlamingen willen op zondag kunnen winkelen, blijkt uit een deze week gepubliceerde peiling onder 50.000 mensen van het onderzoeksbureau iVOX. De Vlamingen geven aan vooral behoefte te hebben aan de mogelijkheid op zondagen een supermarkt, bakker of kledingzaak te bezoeken.

Vakbonden en winkelpersoneel staan echter niet te juichen. De vakbonden hielden een gezamenlijke enquête onder winkelpersoneel uit de Antwerpse binnenstad, waaruit blijkt dat 78 procent niet vaker op zondag wil werken. Een derde van het personeel zou zelfs serieus overwegen ontslag te nemen als de winkels op die dag vaker opengaan.

De winkeleigenaars zijn al evenmin enthousisast. Uit eigen onderzoek van ondernemersvereniging Unizo blijkt dat acht op de tien ondernemers tegen uitbreiding van het aantal koopzondagen zijn. Ze vrezen dat de extra baten niet opwegen tegen de extra lasten.

Onder het motto ”Op zondag niet, schat” togen enkele honderden actievoerders vorige week voor aanvang van de maandelijkse gemeenteraadsvergadering naar het Antwerpse stadhuis. Burgemeester Bart De Wever toonde zich echter niet onder de indruk. Hij noemde zondagsrust „iets van de vorige eeuw.”

Er staat vooralsnog niets vast. Het stadsbestuur van Antwerpen is in overleg met vakbonden en ondernemers om te proberen consensus te bereiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer