Kerk & religie

Uitleg: Van Palmzondag tot Pasen

APELDOORN. Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag. De namen komen niet in de Bijbel voor, maar waar komen ze dan vandaan?

Redactie kerk
17 April 2014 08:41Gewijzigd op 15 November 2020 10:08
Het graf van Jezus. Beeld RD
Het graf van Jezus. Beeld RD

STILLE WEEK – De Stille Week is de laatste week van de lijdenstijd, die in veel protestantse kerken en in de Rooms-Katholieke Kerk ook wel de veertigdagentijd of de vastentijd wordt genoemd. De Stille Week heet ook wel de goede, heilige of grote week.

PALMZONDAG – Palmzondag of palmpasen is de laatste zondag vóór Pasen en de laatste zondag van de vastenperiode. De kerk staat in het bijzonder stil bij de intocht van de Heere Jezus waarbij de mensen palmtakken (Joh. 12:13) op de weg legden. Rooms-katholiek Nederland kent de traditie dat kinderen deze dag met een palmpasenstok over straat lopen.

SCHORTELWOENSDAG – De woensdag voor Pasen heet in sommige landen zo omdat de kerken vanaf die dag tot en met stille zaterdag het klokgelui opschorten.

WITTE DONDERDAG – De dag ontleent naar alle waarschijnlijkheid zijn naam aan de liturgische kleur wit. In rooms-katholieke kerken werden beelden in deze tijd met witte kleden bedekt. Op de avond van Witte Donderdag –in de Rooms-Katholieke Kerk het begin van triduum sacrum– wordt herdacht dat de Heere Jezus het avondmaal instelde.

GOEDE VRIJDAG – Op Goede Vrijdag staat het sterven van Jezus aan het kruis op Golgotha centraal. De vrijdag heet ”goed” omdat er alleen door het lijden en sterven van de Heere Jezus verlossing is voor zondaren. Sommige historici stellen dat de naam een verbastering is van ”Gods vrijdag”.

STILLE ZATERDAG – Stille Zaterdag of Paaszaterdag –in het Latijn: sabbatum sanctum– heet zo omdat stil wordt gestaan bij Jezus verblijf in het graf. Liturgisch gezien duurt deze herdenkdag tot de schemering.

PAASWAKE – In de nacht van paaszaterdag op Pasen waken en bidden christenen in sommige kerken. Zij herdenken de opstanding van Jezus in deze nacht. Er wordt ook wel gesproken van het feest van het licht en er worden kaarsen ontstoken.

PASEN – Op Pasen –in Nederland zondag en maandag– staat de kerk stil bij de opstanding van Jezus. Het feest wordt als het belangrijkste in de christelijke jaarkalender gezien. Pasen valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente. Daarmee liggen ook de data van de andere feestdagen, zoals Hemelvaartsdag en Pinksteren, vast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer