Binnenland
Annan naar koninklijk huwelijk

De 22 bruidsparen uit Hoogeveen die ooit op 2 februari zijn getrouwd, krijgen zaterdag op de prinselijke huwelijksdag een speciaal champagne-ontbijt voorgeschoteld. Ze worden in de Tamboerpassage ontvangen aan chique eettafels met tangomuziek en exclusieve champagne. Omdat er ook gasten horen bij een huwelijksfeest, mogen verder alle inwoners van Hoogeveen tussen 8 en 10 uur aanschuiven. Zij krijgen verse broodjes, koffie, thee en jus d’orange. Ook het college van burgemeester en wethouders schuift aan.

Het is onzeker of de Argentijnen veel van het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima op hun tv zullen zien. De lokale zender die een uitzending bij Endemol had besteld, heeft inmiddels afgehaakt. Argentinië wordt door een hevige crisis geteisterd. Volgens NOS Eurovisie zijn er wel signalen dat andere zenders iets willen ondernemen. Op het laatste nippertje komen er verzoeken om doorgave van de beelden, maar er is nog niets definitiefs afgesproken.

Kofi Annan

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan is zaterdag aanwezig bij het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Dat is in kringen rond Annan vernomen. Zijn woordvoerster kon geen nadere mededelingen doen, maar bevestigde dat de secretaris-generaal zaterdag voor een privé-bezoek in Nederland is.

Kroonprins

De Japanse kroonprins Naruhito maakt meteen een uitstapje van zijn aanwezigheid bij het huwelijk. De prins is er volgens de Japanse ambassade morgen al en maakt dan een vaartochtje door de Amsterdamse grachten. De prins schreef ooit een scriptie over watertransport in het verleden. Zondag bezoekt de erfgenaam van de chrysantentroon onder meer het Fortmuseum in Naarden en het Mauritshuis in Den Haag. Naruhito werd op 1 december vorig jaar tot opluchting van heel Japan vader.

Protest

Een groep van ongeveer vijftien mensen demonstreerde gisteren in Den Haag tegen de voorkeursbehandeling die Máxima Zorreguieta heeft gekregen bij haar naturalisatie. De demonstranten vinden dat de aanstaande vrouw van kroonprins Willem-Alexander dezelfde procedure had moeten doorlopen als iedere buitenlander die trouwt met een Nederlandse partner. De betogers horen bij de actiegroep Koninklijke Geschenk. Ze eisen dezelfde behandeling als Máxima. „Zij zou na het trouwen ook drie jaar lang moeten wachten op een Nederlands paspoort, net als iedereen”, aldus een woordvoerster van de demonstranten. Een hoofddocent van de Katholieke Universiteit Nijmegen diende vorig jaar een klacht in bij de Commissie Gelijke Behandeling over de snelle naturalisatie van Máxima. De commissie liet in september weten dat ze geen uitspraak wilde doen, omdat ze meende alleen bevoegd te zijn in zaken die draaien om racistische of seksuele discriminatie.

Klederdracht

Circa veertig personen uit Scheveningen en Katwijk zullen zaterdag in klederdracht langs de route staan. Ze doen dit op verzoek van de provincie Zuid-Holland. Ook een delegatie uit Urk reist af naar de hoofdstad.

Te Deum

In de Limburgse rooms-katholieke kerken zal aanstaand weekeinde ter gelegenheid van het prinselijke huwelijk het danklied ”Te Deum” worden gezongen. Dit is een oude traditie in de Rooms-Katholieke Kerk bij vorstelijke huwelijken. Bisschop Frans Wiertz van Roermond heeft alle parochies in Limburg opgeroepen op 2 en 3 februari na de mis dit Te Deum te zingen en tijdens de voorbeden te bidden voor het bruidspaar. Het in het Latijn gezongen Te Deum is een oud danklied en wordt doorgaans aangeheven bij wijdingen van priesters en bisschoppen, alsmede na de sacramentsprocessie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer