Politiek

SGP-senator Holdijk wil dat Kamp zondagsboete toetst aan AWGB

DEN HAAG. Ontevreden is hij niet, over hoe het kabinet uitvoering heeft gegeven aan zijn eerste motie in 23 jaar senatorschap. Maar SGP’er Holdijk zet minister Kamp (Economische Zaken) nu toch opnieuw aan het werk. „Vanuit mijn expertise zeg ik: dit voorstel verdient het om onderzocht te worden.”

Marcel ten Broeke
1 April 2014 21:06Gewijzigd op 7 March 2023 15:25
SGP-senator Holdijk, beeld ANP
SGP-senator Holdijk, beeld ANP

Van wettelijke maatregelen tegen ‘zondagsboetes’ wil Kamp niets weten, luidde de kernboodschap in de brief die de bewindsman vorige maand aan de Kamer stuurde. Hij deed dat in een reactie op een vorig jaar aangenomen motie van SGP-senator Holdijk. Die riep het kabinet op om te bezien hoe winkeliers die op zondag gesloten willen blijven, beschermd kunnen worden tegen boetes die worden opgelegd door verhuurders van winkelcentra.

Voor Holdijk kwam de reactie van Kamp „niet als een grote verrassing.” Wel roept hij vandaag de VVD-bewindsman, die in zijn epistel streep na streep zet door verschillende wettelijke maatregelen die hij had kunnen nemen, ertoe op om óók een laatste, al bestaande wettelijke mogelijkheid nog te onderzoeken.

Holdijk: „Het betreft artikel 7 van de Algemene wet gelijke behandeling, dat stelt dat het verboden is om onderscheid te maken „bij het aanbieden of verlenen van toegang tot goederen of diensten en bij het sluiten, uitvoeren of beëindigen van overeenkomsten ter zake.”

In een nieuwe brief aan Kamp, die wordt gesteund door SP, CDA en ChristenUnie, legt Holdijk het kabinet de vraag voor of dit artikel niet tóch een juridische basis biedt om zondagsboetes in contracten tussen verhuurders en winkeliers te voorkomen.

U bent jurist, wat denkt u zelf?

„Nou, denken en hopen zijn twee verschillende dingen. Vanuit mijn expertise durf ik wel te zeggen dat dit voorstel het verdient om in ieder geval serieus onderzocht te worden. Maar op de uitkomst durf ik niet vooruit te lopen.”

De link die u legt met de AWGB is saillant; over deze wet zijn SGP’ers, voorzichtig geformuleerd, nooit zo enthousiast geweest.

„Dát mag je geloof ik wel zo zeggen. Daarmee doet u de werkelijkheid geen geweld aan. Laat helder zijn; wat ons betreft hadden we deze wet niet gehad. Maar nu hij er is, en mogelijk een rol kan spelen in het voorkomen van dit soort boetes, doe ik er vrijmoedig een beroep op. Zodat alle Nederlanders inderdaad gelijk behandeld worden.”

Nieuwe wetgeving ziet Kamp niet zitten. Wat resteert zijn vrijwil-
lige afspraken tussen verhuurders en winkeliers. Was dat toch niet ietwat teleurstellend?

„Ik vind het wel een hele stap van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ, een belangenvereniging van verhuurders die contracten opstelt voor de vastgoedsector, MtB) dat hij wil meegaan in een aanpassing van de algemene voorwaarden, zodat een verhuurder straks een verzoek van een winkelier die zondags gesloten wil blijven, niet zomaar mag weigeren. Natuurlijk is het maar een particuliere vereniging, maar ik neem aan dat ze dit standpunt heeft gedeeld met de belangrijkste aangesloten verhuurders. Het lijkt me geen losse flodder.”

Maar een verhuurder die dat wil, staat toch niets in de weg zo’n zondagsboete alsnog op te leggen?

„Correct. Het blijft een particuliere aangelegenheid. Daarom heeft wettelijk regelen ook mijn voorkeur. Anderzijds komen verhuurders die gebruikmaken van de ROZ-contracten maar zich verder niets gelegen laten liggen aan haar standaardbepalingen, wel in een verdedigingspositie terecht. Ik neem aan dat ze zoiets bij de ROZ niet fijn zullen vinden.”

Krijgt u vaak signalen van winkeliers over zondagsboetes?

„Eerlijk gezegd: een jaar geleden meer dan nu.”

Zou uw allereerste motie afschrikwekkend hebben gewerkt?

„Ik zou dat willen hopen. Maar het kan ook een afgedwongen rust zijn. Individuele winkeliers staan op dit punt uiterst zwak en zullen niet met hun verzet tegen zondagsboetes te koop lopen. Ook moet in veel gemeenten nog worden besloten over een eventuele uitbreiding van het aantal koopzondagen. Daardoor kunnen er opnieuw winkeliers in de knel komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Gerrit Holdijk

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer