Binnenland

Liveblog NSS-top: Regeringsleiders weer naar huis

De Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag, op 24 en 25 maart, zet de Randstad op z’n kop. De internationale atoomtop vraagt om strenge veiligheidsmaatregelen. Volg in dit liveblog alles over de top.

Redactie digitale media
21 March 2014 11:43Gewijzigd op 15 November 2020 09:33
Barack Obama poseert met directeur Benno Tempel voor het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan in Gemeentemuseum Den Haag.  Foto ANP
Barack Obama poseert met directeur Benno Tempel voor het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan in Gemeentemuseum Den Haag. Foto ANP

22.50 uur: Liveblog gesloten – De top is ten einde, met voor iedereen een bevredigend resultaat. De regeringsleiders zijn vertrokken of vertrekken binnenkort. Het liveblog wordt afgesloten. Speciale dank aan Gerard ten Voorde en Riekelt Pasterkamp die ons vanuit Den Haag informeerden over het laatste nieuws rond de NSS.

22.43 uur: Politie tevreden – De politie is tevreden over het verloop van haar aandeel rond de Nuclear Security Summit. De grootste politieoperatie ooit richtte zich op openbare orde, veiligheid en mobiliteit. „De top is tot nu toe waardig, veilig en ongestoord verlopen. Dagelijks hebben 13.000 politiecollega’s daar met onze veiligheidspartners een belangrijke bijdrage aan geleverd”, aldus Arno Julsing, commandant van de Nationale Staf Bijzonder en Grootschalig Optreden van de nationale politie. „Voor veel inwoners had de NSS impact op hun dagelijks leven. Ook zij hebben een belangrijk aandeel geleverd aan het goede verloop door hun begrip en alertheid.”

21.56 uur: Expo tevreden – De Expo Haarlemmermeer kijkt tevreden terug op het bijzonderste evenement dat zij ooit in haar hal had. „Alles is echt heel goed verlopen, van voorbereiding tot opbouw, tot de ontvangst van de delegaties”, aldus vestigingsmanager Sietske van Berge Henegouwen van de Expo. De papieren van alle delegatieleden die maandag op Schiphol aankwamen voor de NSS-top en daar dinsdag weer vertrokken, werden in de Expo gecontroleerd.

21.38 uur: Buren in de rij voor World Forum – Honderden bewoners van de Haagse wijk het Statenkwartier nemen een kijkje in het World Forum, afgelopen dagen het toneel van de nucleaire top. De omwonenden, die de afgelopen tijd te maken kregen met strenge veiligheidsmaatregelen, kunnen met eigen ogen de zaal zien waar de wereldleiders met elkaar om tafel zaten. De rondleiding wordt aangeboden door de gemeente Den Haag. Voor de eerste rondleiding meldden zich al 400 buren aan. Ook een tweede rondleiding kan op massale belangstelling rekenen. Naar schatting 500 mensen stonden rond 21.00 uur in de rij voor een bezichtiging.

21.32 uur: Obama aangekomen in België – De Amerikaanse president Barack Obama is geland op het vliegveld Zaventem bij Brussel. In een grote colonne zal hij naar zijn hotel in de stad rijden. De veiligheidsmaatregelen in Brussel zijn net als eerder in Den Haag enorm. De wegen rondom het hotel (The Hotel) zijn afgesloten. De politie raadt automobilisten aan om Brussel dinsdagavond en woensdag te mijden. Alle prullenbakken langs de route die Obama rijdt, zijn weggehaald.

21.03 uur: Obama met Air Force One vertrokken – Barack Obama is met zijn gevolg vertrokken vanaf Schiphol. De Amerikaanse president vliegt naar Brussel. Hij brengt woensdag een bezoek aan de instellingen van de Europese Unie in de Belgische hoofdstad.

19.21 uur: Schultz trots op Rijkswaterstaat – Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft mede namens staatssecretaris Wilma Mansveld haar grote tevredenheid geuit over het verkeersverloop de afgelopen 2 dagen tijdens de Nuclear Security Summit in Den Haag. „Ik ben ontzettend trots op de enorme prestatie van Rijkswaterstaat. De NSS betekende voor Rijkswaterstaat de grootste verkeersoperatie ooit”, aldus Schultz.

19.01 uur: Automobilist liet zich niet zien in Randstad – De automobilisten hebben maandag en dinsdag massaal gehoor gegeven aan het advies niet met hun voertuig in de Randstad te rijden gedurende de nucleaire top in Den Haag. Het gevolg was dat het op de wegen buitengewoon rustig was; files stonden er nauwelijks. Dat deelt Rijkswaterstaat mee.

18.06 uur: Afbreken van terrein nucleaire top begint – Nu de nucleaire top achter de rug is en de wereldleiders vertrekken, begint een nieuw werk: het afbreken van het terrein waar de top is gehouden. De eerste hekken rond het World Forum in Den Haag worden dinsdagavond al weggehaald. Dan kan het gewone volk weer over de stoepen lopen. Woensdagochtend kunnen auto’s weer over de laan voor het congresgebouw rijden, donderdag moet alles als vanouds zijn.

17.55 uur: Obama bekijkt ook Victory Boogie Woogie – Barack Obama heeft dinsdag, vlak na de afsluitende persconferentie op de nucleaire top, in het Haagse Gemeentemuseum het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan bewonderd. Na de laatste persbijeenkomst van de top leidde Rutte hem dinsdagmiddag langs het pronkstuk van het Gemeentemuseum. Volgens Rutte vond hij het schilderij „prachtig”.

17.49 uur: Van Aartsen „trots op Hagenaars” – De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen is blij dat de nucleaire top goed is verlopen en „trots op alle Hagenaars die te maken hebben gekregen met overlast”. Van Aartsen zag bij sommige inwoners enthousiasme en dankte de Hagenaars die de overlast die met de top samenhing, moesten ondergaan. De burgemeester werd op zijn beurt bedankt door de Amerikaanse president Barack Obama voor de gastvrijheid. De president liet weten dat hij het Gemeentemuseum „great” vond.

„De conferentie maakt de stad nog bekender in de wereld dan hij al is”, zei Van Aartsen blij. Dinsdagavond wordt begonnen met het opruimen van de hekken, zo verzekerde de burgemeester. De wegen worden als eerste vrijgemaakt, de afvoer van de afzettingen neemt wat meer tijd in beslag.

17.40 uur: Gemiste kansen – Ondanks de vooruitgang die er op de nucleaire top in Den Haag lijkt te zijn geboekt, zijn er ook onderwerpen blijven liggen.

17.23 uur: Rutte dik tevreden – Premier Mark Rutte is dik tevreden over de uitkomsten van de nucleaire top en het bezoek van wereldleiders aan Nederland. „Dit was het dubbel en dwars waard”, zei de premier na afloop. Hij zag in het bezoek van wereldleiders als de Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Xi Jinping een flink stuk „Holland-promotie”. Met China werd door Nederlandse bedrijven voor ruim 1,5 miljard euro aan contracten afgesloten. 
Inhoudelijk was de top ook „zeer succesvol”. De deelnemende landen maakten onder meer nieuwe afspraken om te voorkomen dat terroristen nucleair materiaal in handen krijgen, waar ze een kernwapen van zouden kunnen maken. De Nederlandse ambities zijn „zwaar teruggekomen” in de „hele goede slotverklaring”, aldus Rutte.

17.19 uur: Ook tweede dag top rustig verlopen – Ook op de tweede dag van de nucleaire top in Den Haag zijn er „geen spannende incidenten” gebeurd. Demonstraties verliepen rustig. „Een enkeling” is aangehouden, maar details zijn niet bekend. Dat laat de politie weten. Een eindstand wil de politie nog niet geven. „Wij zijn nog niet klaar. Voor ons is het pas afgelopen als de laatste gast het land heeft verlaten”, aldus een woordvoerster.

16.59 uur: Obama vertrekt – Obama verlaat de top in zijn Beast. Riekelt Pasterkamp twittert er een foto van. Obama gaat nog even langs de residentie van de Amerikaanse ambassadeur in Nederland en dan naar Schiphol.

16.58 uur: Terugblik – De atoomtop zit erop. Verslaggever Gerard ten Voorde blikt terug.

16.56 uur: Obama wil vertrouwen Europese burger terug – De Amerikaanse president Barack Obama gaat er alles aan doen om het vertrouwen van andere landen en gewone burgers terug te winnen, dat verloren is gegaan door de afluisterpraktijken van de Amerikaanse diensten. Obama antwoordde dat op een vraag van het ANP in de persconferentie.

16.38 uur: Zorgen Obama over Russen aan grens Oekraïne – Obama maakt zich zorgen over Russische troepenbewegingen aan de grens met Oekraïne. Die militaire bewegingen maken het nodig dat de Verenigde Staten, de Europese Unie en de internationale gemeenschap bereid zijn verdere sancties tegen Rusland te treffen. Obama zei dat nieuwe sancties een grote impact zullen hebben op de Russische economie. Maar de keus is aan de Russische president Vladimir Poetin, aldus Obama. Volgens hem is er geen enkel bewijs dat Russen in het oosten van Oekraïne bedreigd worden. Wel zijn er mensen die provoceren en geweld proberen uit te lokken. Ook premier Mark Rutte stelde dat Rusland „heel hard” getroffen zal worden als het komt tot nieuwe sancties.

16.35 uur: Obama: gezellig, sorry voor de overlast – Obama heeft zich verontschuldigd voor de overlast die zijn aanwezigheid bij de nucleaire top mogelijk heeft veroorzaakt. Hij bedankte premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander. „De gastvrijheid was bewonderenswaardig en de organisatie vlekkeloos”, liet Obama weten. Het was „gezellig” zei Obama ook in het Nederlands.

Obama zette ook de resultaten op een rij. Hij noemde onder meer de „concrete stappen om het nucleaire materiaal veilig te stellen”.

16.30 uur: Obama staat stil bij slachtoffers modderstroom – De Amerikaanse president Barack Obama begon zijn persconferentie in het Haagse Gemeentemuseum dinsdag met woorden van steun voor de nabestaanden van de slachtoffers van de modderstroom in de Amerikaanse staat Washington. Obama zei dat de gouverneur van Washington de noodtoestand heeft afgekondigd en nauw contact onderhoudt met de regering. De zoektocht naar overlevenden is nog altijd gaande en Obama prees het werk van de hulpverleners. „We hopen op het beste, maar we begrijpen dat dit een lastige situatie is.” Tot dusver zijn de lichamen van veertien mensen geborgen. Tientallen mensen worden nog altijd vermist.

16.13 uur: Rutte: grote stap gezet naar veiliger wereld – De landen die deelnamen aan de nucleaire top in Den Haag hebben een „grote stap” gezet richting een veiliger wereld. Premier Mark Rutte, die de top voorzat, zei dat dinsdag in de afsluitende persconferentie. De voortgang van Den Haag zal de lat voor de volgende conferentie over 2 jaar in Chicago nog hoger leggen, aldus Rutte. Hij verwacht het proces van het verminderen van de dreiging van nucleair terrorisme op die top kan worden afgerond.

15.55 uur: Laatste top in 2016 – De volgende –en laatste– atoomtop is in 2016 in de Amerikaanse stad Chicago, de thuisstad van president Obama, in zijn laatste jaar als president.

15.50 uur: Delegaties vertrekken na einde top – Met een slotverklaring op zak is de uittocht begonnen van delegatieleden van de nucleaire top in Den Haag. Velen gaan richting Schiphol. De delegatie van China was de eerste die dinsdagmiddag vertrok, iets na half 4, toen de top ten einde was.

15.40 uur: Hans Blix: veiliger wereld niet door deze top – De maatregelen die zijn afgesproken om terrorisme met civiel nucleair materiaal te voorkomen zijn nuttig. „Maar de top kan niet verhullen dat de nucleaire ontwapening in coma ligt en dat leiders van de landen met kernwapens zich daar niet al te druk over lijken te maken.” Dat zegt Hans Blix, de Zweedse oud-leider van de internationale atoomwaakhond IAEA, dinsdag tegen het ANP. Blix (85) was ook het hoofd van de VN-inspecteurs die voor de Irak-oorlog in 2003 in dat land naar massavernietigingswapens zochten. Om de wereld echt een veiliger plek te maken hadden de wereldleiders het in plaats van over nucleair terrorisme beter over het verminderen van het aantal kernwapens kunnen hebben, zegt hij. Volgens Blix is de kans dat terroristen in staat zijn een echte kernwapen te bouwen, te stelen of tot ontploffing te brengen bijna te verwaarlozen. Wel is het volgens hem mogelijk dat kwaadwillenden met radioactief materiaal een ‘vuile bom’ maken; een explosief dat radioactief materiaal de lucht in blaast. De afspraken die de wereldleiders hebben gemaakt om de gevaarlijke stoffen uit handen van terroristen te houden zijn met name daarom nuttig, aldus Blix. Hij denkt dat de landen hun Haagse toezeggingen grotendeels zullen nakomen. Die zijn volgens hem overigens „sowieso niet erg belastend”.

In de slotverklaring van de top in Den Haag mist Blix wel afspraken over de nucleaire voortstuwing van schepen; kernonderzeeërs en vliegdekschepen en ijsbrekers met een kernreactor. „Het zou goed zijn geweest als de landen die daar hoogverrijkt uranium voor gebruiken, hadden afgesproken om te onderzoeken of dat ook met laagverrijkt uranium kan.” Blix laat ook weten dat hij gelooft in een wereld zonder kernwapens. Die wapens noemt hij „duur en in de praktijk niet te gebruiken”. Maar dan moet wel meer worden gedaan om de internationale verhoudingen te ontspannen. De Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim is daarbij volgens Blix niet behulpzaam. Oekraïne ging in 1994 akkoord met het inleveren van zijn kernwapens, in ruil voor de belofte dat Rusland en westerse landen het Oekraïense grondgebied niet zouden schenden.

15.35 uur: Afspraken – De wereldleiders in Den Haag hebben nieuwe afspraken gemaakt om te voorkomen dat terroristen de hand kunnen leggen op nucleair en radioactief materiaal. Een overzicht:

- De hoeveelheden nucleair materiaal worden zo klein mogelijk gehouden, en waar mogelijk verminderd. Landen die hoogverrijkt uranium of plutonium gebruiken als brandstof voor energieopwekking of onderzoek, gebruiken dat in zo klein mogelijke hoeveelheden.

- De afspraken gaan niet alleen over nucleair materiaal waarmee kernwapens gemaakt kunnen worden (hoogverrijkt uranium en plutonium), maar ook over andere radioactieve materialen. Dat zijn laagverrijkt uranium en stoffen als cobalt-60, strontium-90 of caesium-137. Deze stoffen worden gebruikt in ziekenhuizen, de industrie en bij wetenschappelijk onderzoek. Maar samen met gewone explosieven kan daar ook een ‘vuile bom’ van gemaakt worden.

- Alle landen van de NSS zullen de richtlijnen van atoomwaakhond IAEA uitvoeren. Bovenop de afspraken in de slotverklaring hebben 35 landen toegezegd de IAEA-richtlijnen te verwerken in hun nationale wetten en regels. Daardoor worden de richtlijnen voor die landen ook een verplichting. Deze landen zullen ook teams van het IAEA inschakelen om de beveiliging van nucleaire stoffen te beoordelen.

- Forensisch (strafrechtelijk) onderzoek is belangrijk om crimineel misbruik van nucleaire materialen aan te pakken. Met forensisch onderzoek kan de herkomst en de route van nucleair materiaal achterhaald worden.

- De landen hebben een basis gelegd voor een werkende internationale structuur van verdragen, richtlijnen en internationale organisaties voor het beveiligen van nucleair materiaal. Het IAEA speelt daarbij een leidende rol. Een belangrijk nieuw onderdeel zijn afspraken over maatregelen die landen kunnen nemen om het vertrouwen in elkaars nucleaire beveiligingsmaatregelen te vergroten.

- Waar nucleaire stoffen gebruikt worden in de industrie, moeten overheden en bedrijven goed samenwerken. De beveiliging van nucleair materiaal moet wettelijk goed gewaarborgd zijn, maar zonder dat bedrijven en instellingen last hebben van onnodige regels van de overheid.

15.30 uur: Uranium is er in veel soorten en maten – In de slotverklaring van de nucleaire top in Den Haag staan verwijzingen naar laag- en hoogverrijkt uranium en plutonium en hoe landen daar voorzichtig mee om moeten gaan zodat het niet in verkeerde handen valt. Het materiaal is er in verschillende soorten en maten. Een korte uitleg:

Natuurlijk uranium is een grijze metaalachtige grondstof die wordt gewonnen in landen als Namibië, Australië, Niger, Canada, Rusland en de VS. Het bevat voornamelijk het element uranium 238, een fractie uranium 235 en sporen van uranium 234. Uranium 235 is het cruciale element waar de hele kerndiscussie om draait. Het is in tegenstelling tot de twee andere elementen splitsbaar en daardoor te gebruiken in kerncentrales waar via kernsplitsing energie wordt gewonnen.

Om uranium te kunnen gebruiken voor het opwekken van energie of in een kernwapen moet het verrijkt worden. Daarbij wordt het gehalte uranium 235 opgeschroefd. Uranium 238 en uranium 234 worden daarbij door toevoeging van fluor in centrifuges gescheiden van het lichtere uranium 235. Hoe hoger het gehalte uranium 235 in het uranium hoe hoger de verrijkingsgraad en hoe meer radioactieve straling het afgeeft.

Voor het op gang houden van de kettingreactie bij kernsplitsing moet het uranium voldoende sporen bevatten van uranium 235. In kerncentrales is lichtverrijkt uranium met 3 tot 5 procent uranium 235 voldoende, voor kernwapens waarbij ook met kernsplitsing wordt gewerkt moet dat percentage boven de 90 procent liggen, het zogeheten hoogverrijkt uranium.

Het uranium 238 dat na verrijking achterblijft staat wel bekend als verarmd uranium. Het is een afvalproduct maar kan onder meer gebruikt worden voor de productie van tankgranaten.

Plutonium komt in tegenstelling tot uranium eigenlijk niet voor in de natuur maar is door de mens ‘gemaakt’ in reactoren. De grondstof voor plutonium is uranium 238 waaraan één isotoop wordt toegevoegd, waardoor uranium 239 ontstaat, wat na afzwakking verandert in plutonium 239. Het zilvergrijze metaalachtige materiaal wordt gebruikt voor kernwapens, maar ook daarbij geldt dat het hoge zuiverheidsgraad moet hebben.

15.26 uur: Obama: buitengewoon goed werk van Nederland – De Amerikaanse president Barack Obama heeft premier Mark Rutte en Nederland gecomplimenteerd met de nucleaire top in Den Haag. „Buitengewoon goed werk”, zei Obama nadat de wereldleiders de slotverklaring hadden aangenomen. Volgens de Amerikaanse president heeft Nederland de lat heel hoog gelegd voor de laatste van de nucleaire toppen, in 2016 in Chicago. „Dit was niet alleen praten, maar ook actie”, zei Obama over de top in Den Haag.

15.20 uur: Akkoord – De top heeft in de slotverklaring nieuwe afspraken gemaakt om te voorkomen dat terroristen nucleair materiaal in handen krijgen, waar ze een kernwapen van kunnen maken. Premier Rutte verwees in zijn afsluitende woorden ook naar de onderwerpen die besproken waren die „niet of niet direct” gerelateerd waren aan het eigenlijke onderwerp van de top. „Dat is ook waardevol”, aldus Rutte. Rutte gaf vervolgens het voorzitterschap van de nucleaire top terug aan de Amerikaanse president Barack Obama, die met een speech in Praag in 2009 het initiatief had genomen tot de nucleaire toppen. In de slotverklaring hebben de staatshoofden, regeringsleiders en ministers afgesproken de hoeveelheid gevaarlijk nucleair materiaal in de wereld zo klein mogelijk te houden. Het gaat daarbij om hoogverrijkt uranium en plutonium. Het radioactieve materiaal wordt bovendien beter beveiligd. Dat geldt ook voor laagverrijkt uranium en ander nucleair en radioactief materiaal, dat niet geschikt is voor een kernwapen maar wel voor een ‘vuile bom’. Volgens Nederland zijn de toezeggingen van de NSS 2014 een flinke stap vooruit en een goed vervolg op wat eerder tijdens de nucleaire toppen in Seoul (2012) en Washington (2010) al werd afgesproken.

15.12 uur: Akkoord over slotverklaring – De deelnemers aan de top hebben een akkoord bereikt over een slotverklaring, meldt het ANP.

14.58 uur: Merkel vertrokken – De Duitse bondskanselier Angela Merkel is eerder weggegaan bij de nucleaire top in Den Haag. Dat liet een woordvoerster van de Nuclear Security Summit (NSS) weten. Merkel vertrok iets na 13.30 uur met haar hele delegatie bij het World Forum in Den Haag. De top duurt tot 16.00 uur. Eerder vertrokken onder anderen de Franse president François Hollande en de Italiaanse premier Matteo Renzi al uit Den Haag. Zij waren er de hele dinsdag niet bij.

14.50 uur: Persconferentie – De vierhonderd journalisten die zijn geselecteerd voor de afsluitende persconferentie met premier Rutte en president Obama, krijgen uitleg over hoe de persconferentie zal verlopen. Namens de Nederlandse pers mogen twee media één vraag stellen, Nieuwsuur en het ANP zijn uitgekozen.

14.47 uur: Politie biedt NOS-verslaggever excuses aan – De politie heeft excuses aangeboden aan NOS Nieuws voor een ‘ongepaste’ actie dinsdagochtend. Een NOS-journalist deed dinsdag verslag van een demonstratie bij de kernreactor in Petten, waarop agenten zijn vrouw thuis bezochten. „Bizar. Politie staat bij mn vrouw op de stoep. Wat ik bij actie in Petten doe”, twitterde de verslaggever. Hoofdredacteur Marcel Gelauff liet weten het optreden bijzonder ongepast te vinden. „Dat heeft de politie erkend en excuses aangeboden. Voor mijn collega en mij is het hiermee afgesloten.” De betrokken verslaggever meldde via Twitter eveneens dat de kous daarmee af is. „Politie heeft e.e.a. uitgezocht. Uitleg gekregen. Was een foutje dat ze op de stoep stonden. Aanvaard. Zand erover.”

14.25 uur: Persconferentie – Bij de afsluitende persconferentie van president Obama en premier Rutte om 16.00 uur geldt als restrictie dat er slechts vier vragen mogen worden gesteld: twee vragen voor de Nederlandse pers en twee vragen voor de Amerikaanse media.

14.05 uur: Vervolg Urenco – Keizer, hoofd beveiliging van uraniumverrijker Urenco, zei dat de cyberaanval met een ‘Stuxnetworm’ enige jaren geleden op het Iraanse kernprogramma een ‘wake-up-call’ was voor de hele industrie. Het bleek dus mogelijk voor slimme hackers (vermoedelijk van de Amerikaanse overheid) om het atoomprogramma van Iran te ontregelen. Het leidde tot een nog verder aangescherpte beveiliging door de industrie tegen cyberaanvallen. „Geen enkele topman wil dat zijn bedrijf tot stilstand wordt gebracht”, aldus Keizer.

13.55 uur: Timmermans: meer doen aan kernontwapening – Landen moeten meer werk maken van kernontwapening. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft daar dinsdag op aangedrongen tijdens een werklunch die hij had met zijn collega’s uit 53 landen die deelnemen aan de nucleaire top. Het voorkomen van nucleair terrorisme kan volgens Timmermans niet los worden gezien van kernontwapening. Naast ontwapening moeten landen volgens hem ook opener worden over hun kernwapenarsenalen en meer doen om de verspreiding van kernwapens tegen te gaan (non-proliferatie).

13.54 uur: Van Aartsen „is pas op woensdag tevreden” – De organisatie van en rond de nucleaire top in Den Haag „loopt op rolletjes”, maar tevreden is burgemeester Jozias van Aartsen pas op woensdag. Dat zei hij dinsdagmiddag op het terrein van de nucleaire top. Grote incidenten bleven maandag en ook dinsdagochtend uit. „Dat betekent dat ik een deel van mijn energie nu niet kwijt kan”, zei Van Aartsen. Volgens hem was dat te danken aan de goede voorbereiding, die haar vruchten afwierp tijdens de bijeenkomst van de wereldleiders in het World Forum.

13.46 uur: „Terroristen kunnen Urenco niet hacken” – De computersystemen van Urenco zijn niet te hacken voor terreurorganisaties. Anno Keizer, het hoofd beveiliging van uraniumverrijker Urenco, zei dat dinsdag in de marge van de nucleaire top in Den Haag. „De techniek, de kennis en de middelen die nodig zijn om echt tot de kern van een nucleair bedrijf door te dringen, zowel fysiek als ‘cyber’, hebben terroristen niet”, zei Keizer tegen het ANP. Hij vergelijkt de beveiliging met een huis: kwaadwillenden kunnen wel over het tuinhekje springen, maar verder komen ze niet bij Urenco.

13.30 uur: Gearresteerde man op Den Haag CS – De man die eerder op de dag werd aangehouden op station Den Haag CS had geen explosieven bij zich, zoals andere media berichtten. Over de identiteit van de verdachte is nog niets bekend. Het is verder onduidelijk of de man is opgepakt in een trein, op een perron of in de stationshal. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel dinsdagochtend nog bilaterale overleggen hadden, voordat ze naar de top gingen. Daarom arriveerden ze later bij het World Forum waar de nucleaire top wordt gehouden. Hun vertraging had niets te maken met de arrestatie van de gewapende man op het Centraal Station van Den Haag.

13.22 uur: Niet overal wereldnieuws – Niet overal in de Verenigde Staten is de trip van president Obama naar Europa voorpaginanieuws. De Holland Sentinel, de lokale krant in Holland, Michigan rept met geen woord over Barack Obama in Holland.

12.54 uur: Snel een kiekje van de wereldleiders – Tijdens een uiterst kort fotomoment zijn de wereldleiders op de nucleaire top in Den Haag vastgelegd door tientallen fotografen. Premier Mark Rutte poseerde als gastheer vooraan op het podium, naast de Amerikaanse president Barack Obama en de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. Het moment voor de persfotografen kenmerkte zich vooral door gesprekken die de politici onderling voerden, terwijl ze heen en terug liepen.

12.40 uur: „Vrede en veiligheid in gevaar” – De wereld moet meer doen voor vrede, want die is in gevaar. Dat heeft EU-president Herman Van Rompuy laten weten in een verklaring op de slotdag van de nucleaire top in Den Haag. Van Rompuy bedankte Nederland voor het organiseren van de top. „We komen hier samen in een tijd waarin internationale vrede en veiligheid weer in gevaar zijn. Wij hebben als wereldleiders de verantwoordelijkheid om de internationale rechtsorde in stand te houden. We moeten veel meer doen om een vreedzame en verenigde wereld te bouwen, waar ruzies worden opgelost door onderhandelingen in plaats van geweld.”

12.15 uur: Michelle Obama – Wie zich afvraagt waarom first lady Michelle Obama er niet bij is in Den Haag: zij zit met moeder en dochters in China. Haar trip is te volgen op de site van het Witte Huis.

12.06 uur: Bezoek Obama aan instellingen – Woensdag brengt Obama in Brussel zijn allereerste bezoek aan de instellingen van de Europese Unie. Dat blijkt uit het schema dat het Witte Huis dinsdag heeft verspreid. Obama zal woensdag spreken met Europees president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Ook heeft hij een gesprek met onder anderen de topman van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen.

11.40 uur: Top duurt tot 16.00 uur – De NSS-top in Den Haag duurt tot 16.00 uur. Dan geven premier Rutte en president Obama een persconferentie. Vervolgens gaat Obama naar de residentie van de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag. Daar heeft hij een ”meet & greet” met het personeel van de ambassade. De Air Force One met de Amerikaanse president en zijn gevolg vertrekt vanavond om 20.35 uur vanaf Schiphol naar Brussel. Obama brengt morgen een eendaags bezoek aan België. Vervolgens reist hij door naar Rome, het Vaticaan en Saudie-Arabië.

11.35 uur: Man met vuurwapens aangehouden op Den Haag CS – De politie heeft op station Den Haag CS een man aangehouden die verschillende vuurwapens bij zich had. Dat meldde het Openbaar Ministerie. Volgens justitie heeft het incident niets te maken met de nucleaire top die in de stad wordt gehouden.

11.20 uur: Ruim de helft minder verkeer op de A4 – Weggebruikers hebben maandag massaal de auto laten staan. Automobilisten leken te hebben geluisterd naar alle adviezen en waarschuwingen in verband met verkeersmaatregelen in Noord- en Zuid-Holland. Vooral op de A4 was het veel rustiger dan normaal. Dat meldde de VID dinsdag. Op de A4 bij Roelofarendsveen reden maandag slechts ongeveer 26.350 voertuigen richting Delft en 25.100 richting Amsterdam. Een week eerder waren dat er respectievelijk zo’n 57.900 en 55.900 voertuigen, zodat er ruim minder dan de helft van het aantal voertuigbewegingen was. De VID noemt dat verschil spectaculair, omdat de gebruikelijke alternatieve route, de A44, afgesloten was. Ook bij Amsterdam was flink minder verkeer op de weg. Op de A4 bij Sloten is, over de hele dag genomen, ongeveer 45 procent minder verkeer gemeten. Dinsdag was de ochtendspits in de Randstad vrijwel filevrij, evenals maandag. Omdat er daardoor eind van de middag dus een stuk minder mensen terug naar huis moeten, zal het met de avondspits ook wel meevallen, ondanks de afsluitingen en beperkingen die er ’s middags weer zijn.

11.13 uur: VS helpen Oekraïne bij nucleaire veiligheid – De Verenigde Staten en Oekraïne blijven samenwerken bij de strijd tegen verspreiding van nucleaire wapens of nucleair materiaal. Dat melden de twee landen in een gezamenlijke verklaring. De VS zullen Oekraïne blijven helpen om nucleair materiaal aan de grens te kunnen onderscheppen. De Amerikanen steunen ook de Oekraïeners met de beveiliging van locaties waar nucleair of radio-actief materiaal ligt opgeslagen. Oekraïne besloot in 1994, 3 jaar nadat het land onafhankelijk was geworden, alle nucleaire wapens van het eigen grondgebied te verwijderen en als niet-nucleaire staat toe te treden tot het nonproliferatieverdrag. Dat is het verdrag tegen verspreiding van nucleaire wapens.

11.05 uur: Actievoerders opgepakt bij kernreactor Petten – Bij de kernreactor in Petten zijn dinsdag 28 actievoerders aangehouden. Ze mochten daar niet staan omdat in het gebied een noodbevel van kracht was, vanwege een bezoek van afgevaardigden van de Nuclear Industry Summit. De demonstranten gaven geen gehoor aan het verzoek van de politie weg te gaan, waarop de mobiele eenheid (ME) de groep heeft opgepakt. Ze worden overgebracht naar een politiebureau. Volgens de zegsman verliepen de aanhouding zonder groot verzet. Het noodbevel geldt volgens de gemeente alleen dinsdag, om het werkbezoek ongestoord te kunnen laten plaatsvinden. De betogers zijn in de eerste plaats tegen kernenergie, maar protesteerden ook tegen het feit dat afgevaardigden van de nucleaire industrie bijeen zijn op het moment dat er in Den Haag de nucleaire top plaatsvindt. „Terwijl in Den Haag de politici praten over de vermindering van nucleaire materialen en het tegengaan van de verspreiding van nucleaire technologie, hebben in Amsterdam de CEO’s van de belangrijkste kernenergiebedrijven plannen gemaakt voor de verdere verspreiding van die materialen en technologie.” Het protest begon rond half tien, meldde organisator Stop Nucleaire Handel.

11.02 uur: Cameron en Hollande al weg van top – De Britse premier David Cameron en de Franse president François Hollande hebben de nucleaire top in Den Haag al weer verlaten. Ook de Italiaanse premier Matteo Renzi, de Zweede regeringsleider Fredrik Reinfeldt en de Poolse minister Radoslaw Sikorski van Buitenlandse Zaken zijn al naar huis. Het vijftal keerden terug aan het einde van de eerste dag van de top, aldus een woordvoerster van de Nuclear Security Summit (NSS) dinsdag. Zij worden nu op de top vertegenwoordigd door andere hoge functionarissen uit hun land. Volgens haar is het niet ongebruikelijk dat leiders voortijdig topbijeenkomsten verlaten wegens andere verplichtingen.

10.55 uur: Route Den Haag-Schiphol uur eerder afgezet – Rijkswaterstaat begint rond het middaguur al met het afzetten van de route Den Haag naar Schiphol voor het vervoer van de wereldleiders terug naar de luchthaven. Dat is een uur eerder dan gepland, maar de wegen moeten tijdig beschikbaar zijn voor de terugreis van de deelnemers aan de top. Op de A5, A4, A44 en N44 komen weer afzettingen en rijstroken, op- en afritten en kruisingen gaan dicht. De delegaties rijden dinsdag tegen de rijrichting in terug naar de luchthaven. De verwachting is dat de wereldleiders na afloop van de NSS in een kort tijdsbestek over de afgezette route naar Schiphol reizen. Dit betekent dat veel maatregelen, zoals het afsluiten van een derde rijstrook op de A4 en afsluitingen voor kruisend verkeer, tegelijkertijd van kracht zijn. Het ligt in de planning om woensdagochtend om 5 uur alle wegen weer vrij te hebben.

10.52 uur: Landen achter Nederlands nucleair initiatief – Een grote groep landen op de nucleaire top in Den Haag heeft toezeggingen gedaan om nucleair materiaal beter te beveiligen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans dinsdag bekendgemaakt. In totaal onderschrijven 35 landen het initiatief. Ze beloven alles in het werk te stellen om vooruitgang op het gebied van nucleaire veiligheid te boeken. Ook erkennen ze de rol van de atoomwaakhond IAEA daarin. Het is een gezamenlijk initiatief van Nederland, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Dat zijn de organisatoren van de drie nucleaire topbijeenkomsten tot nu toe om terrorisme met nucleair materiaal te voorkomen.

10.47 uur: Obama aangekomen bij World Forum – Obama is aangekomen bij het World Forum voor de tweede dag van de nucleaire top in Den Haag. De stoet met daarin de auto van Obama reed rond 10.40 uur voor bij het congrescentrum. Dat was later dan verwacht. De tweede vergaderdag van de top was om 09.00 uur begonnen. Obama had ’s ochtends in elk geval een ontmoeting met president Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan, zei een woordvoerster van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Ze kon niets zeggen over de inhoud van het gesprek. Behalve Obama kwamen ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn ambtgenoot uit Oekraïne later binnen. De Franse president François Hollande is niet gesignaleerd.

10.46 uur: Demonstranten Malieveld beboet – Ongeveer 60 demonstranten hebben maandagmiddag in Den Haag een boete gekregen omdat ze zich niet hielden aan de voorwaarden die de gemeente had gesteld. Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie hadden ze op het Malieveld moeten blijven, maar zijn ze aan de wandel gegaan. Justitie kon niet zeggen waar de mensen tegen demonstreerden.

10.39 uur: „Gelukkig geen fietsen op nucleaire top” – Nederland heeft geleerd van de Europese top van 1997; dit keer geen fietsen voor de verzamelde regeringsleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders. Dat schrijft de Britse krant The Guardian dinsdag fijntjes op dag twee van de nucleaire top in Den Haag waar leiders uit 53 landen bijeen zijn om te praten over beveiliging van nucleair materiaal. Het dagblad herinnert aan het debacle van 1997 toen verscheidene Europese politieke zwaargewichten in Amsterdam ernstige moeite hadden om per fiets van de vergaderzaal naar de lunchlocatie te komen. Bondskanselier Helmuth Kohl liet luidkeels weten niet in de buurt van een fiets te komen met de woorden: .„ik ben geen aap!” De Finse president Martti Ahtisaari, bijna net zo corpulent als Kohl, moest door assistenten letterlijk in het zadel gehouden worden. De Britse premier Tony Blair maakte juist van de gelegenheid gebruik om er een wedstrijdje van te maken en te laten zien dat zijn land nog steeds „aan de leiding ging in Europa.” Zijn medewerkers zorgden ervoor dat hij de beste fiets kreeg en dat deze goed werkte, waardoor de premier de oudere staatsmannen van Europa eenvoudig kon inhalen. Dit keer lieten de Nederlanders het idee van fietsen varen. In plaats daarvan dimden ze de lichten in het conventiecentrum en trakteerden ze de top op een multimedia presentatie, die president Obama een half geamuseerde, half verwonderde glimlach ontlokte, aldus The Guardian.

10.25 uur: Obama spreekt leider van Kazachstan – President Obama heeft dinsdag in de Amerikaanse ambassade in Den Haag een ingelaste ontmoeting met de Kazachse president Noersoeltan Nazarbajev. Amerikaanse diplomaten gaven geen details over de agenda van het overleg, maar Kazachstan is een belangrijk onderdeel van het euraziatisch economisch blok dat door Rusland wordt gedomineerd. Kazachstan is economisch en geografisch het een na grootste land dat uit de vroegere Sovjet-Unie is voortgekomen. In de ruim twintig jaar dat hij er aan de macht is, heeft Nazarbajev geschipperd tussen Rusland en het Westen. Door de eigen energievoorraden en relatief sterke economie kan Kazachstan een enigszins onafhankelijke koers varen van Moskou.

10.15 uur: VN-topman dankt kabinet voor inzet Mali – De VN-topman Ban Ki-moon hoopt dat andere landen de inzet van Nederland in Mali zullen volgen. Dat zei hij dinsdag in een overleg met minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) in de marge van de nucleaire top. Ook dankte Ban ons land voor de militaire bijdrage aan de VN-missie in het Afrikaanse land. Nederland stuurt circa 380 militairen die voornamelijk in de noordoostelijke stad Gao worden gelegerd. Ze moeten daar in mei op volle sterkte zijn.

10.13 uur: Haagse politie tevreden over verloop top – De politie in Den Haag is tot nu toe heel erg tevreden over het verloop van de atoomtop. „Wat wij doen is de begeleiding van delegaties en dat loopt allemaal soepel”, laat de politie weten. Sinds de laatste update van de politie maandagavond zijn er geen problemen geweest. Maandag was de politie ook al content. Overdag werd maandag een groep van ongeveer 50 demonstranten opgepakt. Die moesten mee naar het bureau na een protest bij het Haagse Centraal Station. De betogers wilden lopend naar het World Forum waar de top wordt gehouden en dat mocht niet. Ze zijn na een paar uur weer vrijgelaten. De politie moest maandagochtend ook vier demonstranten uit de Hofvijver vissen.

9.42 uur: Nachtwacht siert voorpagina’s buitenlandse kranten – De toespraak van Obama maandag voor de Nachtwacht van Rembrandt blijkt pure Hollandpromotie. Het beroemde schilderij in het Rijksmuseum siert dinsdag de voorpagina van vele buitenlandse kranten. Onder meer De Britse krant The Times, de Vlaamse De Standaard en de Duitse Frankfurter Allgemeine hebben het werk prominent als opening. Ook The New York Times opent met Obama voor de nachtwacht. „Dit was het meest indrukwekkend decor waar ik ooit een persconferentie heb gegeven”, zei Obama maandag zelf al.

9.30 uur: Top wacht nog op Obama, Merkel en Lavrov – De tweede en laatste dag van de nucleaire top in Den Haag begint later dan gepland. Enkele belangrijke deelnemers, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande, zijn nog niet bij het congrescentrum gesignaleerd. Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, en zijn ambtgenoot uit Oekraïne, Andrej Desjchitsia, zijn er nog niet. Volgens het programma had de plenaire vergadering om 09.00 verder moeten gaan.

9.16 uur: Eerste bezoek Obama aan EU in Brussel – De Amerikaanse president Barack Obama brengt woensdag zijn allereerste bezoek aan de instellingen van de Europese Unie in Brussel. Hij voert topoverleg met Europees president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.

7.59 uur: Delegaties bij top voor tweede dag – De delegaties van de deelnemende landen aan de nucleaire top komen dinsdagochtend weer aan bij het World Forum in Den Haag. Daar gaat om 9 uur de plenaire vergadering verder over nucleaire veiligheid. De eerste van de hoogwaardigheidsbekleders die zich meldde was koningin Máxima. Zij kwam om 7.50 uur aan bij het Forum. Dinsdag sluit de nucleaire top. In de middag wordt een slotverklaring bekendgemaakt en vertrekken de meeste delegaties weer uit Nederland.

7.45 uur: Bezoek Obama zelfs voor Brussel erg prijzig – Brussel moet diep in de buidel tasten voor het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama. Door de zware beveiliging lopen de kosten op tot ongeveer 10 miljoen euro, berichtte The Guardian. Hoewel buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders in de Belgische hoofdstad de deur plat lopen , vallen de kosten daarvan in het niet bij het bezoek van Obama. Zo brengt een EU-top gemiddeld 500.000 euro aan extra kosten met zich mee. „Deze keer kan je dat bedrag vermenigvuldigen met factor 20”, zegt burgemeester Yvan Mayeur tegen de krant. De Amerikaanse president arriveert dinsdagnacht in België met een 900-koppige entourage, 45 voertuigen en 3 vrachtvliegtuigen. Ook worden Amerikaanse helikopters gebruikt om de president te escorteren. België zet honderden extra agenten en militairen in om de president te beveiligen.

7.26 uur: Thuiswerken tijdens top positief – Nu werknemers massaal thuiswerken vanwege de wegafsluitingen rond de nucleaire top krijgt het bedrijfsleven in Den Haag deze dagen ‘een enorme productiviteitsboost’. Dat voorspelt hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid Henk Volberda van de Rotterdam School of Management in De Telegraaf. „Zaken die zijn blijven liggen, kunnen eindelijk worden afgemaakt en achterstanden weggewerkt, omdat mensen geen tijd verspillen in de file of in vergaderingen”, aldus Volberda. Martijn de Wildt van HR-adviesbureau Qidos hoopt dat de top in Den Haag het thuiswerken een impuls geeft. „Op dit soort momenten, en dat zie je ook bij sneeuwdagen, zie je heel veel creativiteit ontstaan.” Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat een derde van de werknemers soms thuis werkt. In 2008 was dat nog een kwart.

6.44 uur: „Laat ook dinsdag auto staan” – Ook dinsdag, op de tweede dag van de nucleaire top in Den Haag, kunnen automobilisten de wegen in de Randstad het beste mijden. Volgens de verkeersdiensten ANWB en VID kunnen zich met name in de avondspits problemen voordoen. Hoewel er in de ochtend geen speciale verkeersmaatregelen op de wegen zijn genomen, gaan er in de middag weer wegen (deels) dicht voor het vervoer van de wereldleiders. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan in de avondspits. Zo plaatst Rijkswaterstaat dinsdagmiddag de betonnen afzettingen weer op de A4. De A5 is helemaal dicht en de A44/N44 gaat dan deels dicht in zuidelijke richting. De NS roept mensen op ook dinsdag de spits te mijden. De treinen tussen Amsterdam en Den Haag rijden volgens schema, maar zijn wel langer dan normaal.

23.30 uur: De redactie sluit dit liveblog voor vandaag. Morgen vervolgen we onze berichtgeving over de nucleaire top.

23.26 uur: Koning zeer vereerd – „Graag heet ik U allen van harte welkom in Koninklijk Paleis Huis ten Bosch. Mijn vrouw en ik zijn vereerd U allen hier te mogen ontvangen.” Lees hier de volledige Nederlandstalige tekst van toespraak die koning Willem-Alexander (in het Engels) uitsprak tijdens het werkdiner met de wereldleiders op Paleis Huis ten Bosch.

23.14 uur: Luchtopnames aankomst Obama – De politie heeft luchtopnames vrijgegeven van de aankomst van de Amerikaanse president Obama op Schiphol, maandagochtend. De foto’s zijn gemaakt vanuit een politiehelikopter. Bekijk hier een fotoserie.

23.04 uur: „Politie werkt zich het snot voor de ogen” Plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie Ruud Bik is verantwoordelijk voor NSS-operatie van de politie. „Dit is een enorme logistieke operatie, waarin ook voortdurend wisselingen optraden in het programma, zoals de uitbreiding met de G7. Het gaat om 45.000 diensten van 13.000 mensen. Dat is een enorme uitdaging. Daarom is er ook ontzettend veel aandacht en energie in gestoken. Dat het substantieel misloopt, bestrijd ik. Er werken bij ons veel mensen die zich het snot voor de ogen werken om ter plekke problemen op te lossen.” „Ik vind dat het een vakbondsman zou sieren als hij eerst contact had opgenomen met de politieleiding en zijn reactie kenbaar had gemaakt”, reageert Bik, „omdat wij tal van voorbeelden kunnen geven waarin wij ter plekke oplossingen hebben bedacht om de problemen voor onze politiemensen op te lossen.”

22.48 uur: „Agenten ontberen voedsel en slaapplekken” – De politiebond ACP is geschrokken van de signalen van leden dat er onvoldoende slaapplekken zijn en onvoldoende eten is voor een deel van de agenten die ingezet worden bij de nucleaire top. Dat zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. „Onze leden hebben aangegeven dat 20 tot 30 procent van de agenten extreme diensten van 14 tot 17 uur moeten draaien. Dan ontbeert het hen ook nog eens in een aantal gevallen aan voldoende voedsel en er zijn onvoldoende slaapplekken voor groepen agenten.” De politie erkent dat er een aantal dingen in de interne logistiek is misgelopen. „We hebben per direct een aantal maatregelen getroffen”, laat de politie in een reactie weten. „Er zijn per vandaag infodesks ingericht in Amsterdam en Den Haag, waar politiemensen terecht kunnen voor informatie over verblijf en vervoer. Ook is er een telefoonnummer 24 uur per dag beschikbaar, waarbij direct gezocht kan worden naar passende maatregelen.”

22.07 uur: Aankomst Obama bij paleis – Bekijk hier beelden van de aankomst van de Amerikaanse president Obama eerder vanavond bij Paleis Huis ten Bosch.

21.55 uur: Oekraïne en Rusland praten – Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis op de Krim hebben Oekraïne en Rusland op hoog niveau met elkaar gesproken. Dat gebeurde in de marge van de nucleaire top in Den Haag. Deze eerste dag van de Nuclear Security Summit leek meer over Oekraïne te gaan dan over het voorkomen van nucleair terrorisme. Het gesprek tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, en zijn ambtgenoot uit Oekraïne, Andrej Desjchitsia, leverde voor zover bekend geen concreet resultaat op. De Oekraïners namen het initiatief voor het overleg. Het land maakt zich zorgen over mogelijke nieuwe militaire acties van de Russen, die onlangs de Krim annexeerden.

21.50 uur: Aankomst Obama was spektakel – De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag, de eerste dag van de nucleaire top, de show gestolen. Zijn aankomst op Schiphol en bezoek aan Amsterdam en Den Haag waren een spektakel dat Nederland zelden heeft gezien. Lees hier een samenvatting van het nieuws van de eerste dag van de nucleaire top.

21.15 uur: Agenten willen ook eten en drinken – „Diensten van 12 uur tijdens deze top is prima. Maar daarna moeten agenten rust krijgen en eten en drinken”, stelt Gerrit van de Kamp van politiebond ACP. Volgens hem worden agenten tijdens de nucleaire top verwaarloosd. „Dit kan echt niet. Wij gaan nu zelf proberen zoveel mogelijk politiemensen te helpen.” De politie beraadt zich nog op een reactie.

21.00 uur: Politie Den Haag „voorlopig tevreden” Het is met een slag om de arm, maar voorlopig is de Haagse politie tevreden over het verloop van de nucleaire top in die stad. „Tot nu toe gaat alles goed”, zei een woordvoerster. „Maar het is pas half 9 en we hebben nog een dag te gaan”, voegde zij er direct aan toe. „Maar we hebben een hoop mensen van A naar B verplaatst en dat ging goed. We hebben een lange voorbereiding achter de rug en dan moet die zijn vruchten afwerpen.” Langs de routes en afzettingen stonden volgens haar in Den Haag veel kijkers en dagjesmensen die „een glimp wilden opvangen van” voornamelijk Barack Obama. Niemand is opgepakt in de directe omgeving van de top. Elders in Den Haag werden wel mensen opgepakt.

20.55 uur: „Agenten moeten in de lobby slapen” „De politieagenten die voor de nucleaire top werken worden voor een deel onaanvaardbaar verwaarloosd.” „Schandalig”, laat voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP boos weten. „Onze leden hebben aangegeven dat 20 tot 30 procent van de agenten extreme diensten van 14 tot 17 uur moeten draaien. Dan ontbeert het hen ook nog eens aan voedsel en er zijn onvoldoende slaapplekken voor grote groepen agenten.” Het komt volgens Van de Kamp geregeld voor dat hotels vol zitten en dat agenten na een hele lange dienst in de lobby moeten slapen. „Veel leden vragen ons om hulp, omdat ze bij de politieleiding onvoldoende gehoor krijgen. Hier was vooraf al voor gewaarschuwd.”

20.45 uur: Wereldleiders dineren met koning op paleis – De staatshoofden, regeringsleiders en ministers die deelnemen aan de nucleaire top, dineren met koning Willem-Alexander op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Ook koningin Máxima, premier Rutte en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zitten aan tafel. De meeste gasten arriveerden tussen 19.00 en 20.00 uur. Maar het wachten was toen nog op de leiders van de G7-landen, onder wie de Amerikaanse president Obama, de Duitse bondskanselier Merkel en de Britse premier Cameron. Die overlegden op dat moment nog in het Catshuis over de Oekraïne-crisis. Rond 20.35 uur was iedereen aangekomen bij het paleis.

20.41 uur: VS en China zien verbetering in hun relatie – De Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Xi Jingping vinden dat de onderlinge relatie tussen hun landen is verbeterd. De twee wereldleiders spraken elkaar in Den Haag, vlak voordat ze deelnamen aan de nucleaire top. Voorafgaand aan de ontmoeting had China opheldering gevraagd van de Amerikanen over hun geheime dienst NSA die systematisch Chinese overheidsdiensten, banken en bedrijven zou hebben afgeluisterd. Washington moet daarmee stoppen, liet het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking weten. Obama heeft tegen Xi gezegd dat de Amerikanen niet spioneren vanuit een commercieel oogpunt, zo heeft de plaatsvervangend veiligheidstopman Ben Rhodes gezegd.

20.30 uur: G7 in juni om de tafel in Brussel – De leden van de G7 komen in juni in Brussel bijeen. Dat heeft een ingewijde maandag gezegd na het G7-overleg in Den Haag. Eigenlijk zouden de zeven landen in juni samen met Rusland in Sotsji vergaderen, maar die bijeenkomst is afgezegd vanwege het Russische optreden in de Krim. De Amerikaanse president Barack Obama en andere wereldleiders zijn 6 juni aanwezig bij de herdenking van 70 jaar D-Day in Normandië. De G7-top in Brussel zal rond die datum plaatsvinden, vernam verslaggever Riekelt Pasterkamp in Den Haag.

20.27 uur: Uranium in soorten en maten – Op de nucleaire top in Den Haag wordt veelvuldig gesproken over laag- en hoogverrijkt uranium en plutonium en hoe landen daar voorzichtig mee om moeten gaan zodat het niet in verkeerde handen valt. Het materiaal is er in verschillende soorten en maten. Lees voor een korte uitleg: rd.nl/1.814930

20.10 uur: G7-leiders klaar met Oekraïne-overleg – De leiders van de G7-landen hebben hun speciale beraad over de Oekraïne-crisis afgerond. De leiders waren maandag vlak na 18.30 uur begonnen met hun overleg in het Catshuis. Ze verlieten het terrein rond 20.00 uur. De betrokkenen gaan naar paleis Huis ten Bosch voor een werkdiner met de koning en koningin. Het hoge overleg, met onder anderen de Amerikaanse president Obama, was ingelast in de marge van de nucleaire top in Den Haag. Premier Mark Rutte ontving de leiders in zijn ambtswoning, maar nam geen deel aan het overleg.

20.01 uur: Wereldleiders gaan ‘spookrijden’ – Dinsdagmiddag plaatst Rijkswaterstaat de betonnen afzettingen weer terug op de A4, om de wereldleiders na de NSS-top weer terug te kunnen rijden naar Schiphol. ’s Avonds is er dan dus flink minder asfalt beschikbaar voor forenzen. De A5 is dan helemaal dicht en de A44/N44 gaat deels ook weer dicht in zuidelijke richting. „De auto’s met daarin de wereldleiders rijden dan in noordelijke richting over de snelweg naar Schiphol”, verduidelijkt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. „Dat ziet er dus een beetje uit als spookrijden.” Het zou te ver voeren om de betonnen afzettingen te verplaatsen naar de andere weghelft.

19.51 uur: NFI loopt voorop – De deelnemers aan de nucleaire top gaan samenwerken om bij nucleair terrorisme de herkomst van het materiaal te traceren. Dat liet de voortrekker van het project, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) weten. „De dreiging van nucleair terrorisme is er en dus moet je voorbereid zijn om wanneer iets radioactief is, toch forensisch onderzoek te kunnen toepassen”, legde Ed van Zalen van het NFI uit. Nucleair en radiologisch materiaal is namelijk traceerbaar, het heeft als het ware een vingerafdruk. Dus of er nu een aanslag met een zogenoemde vuile bom wordt gepleegd of er bijvoorbeeld slechts hele kleine sporen worden achtergelaten, de kenmerken van het gebruikte materiaal zijn zichtbaar. Dat betekent dat uiteindelijk ook de daders te achterhalen zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, moet forensische opsporing en nucleaire kennis worden gecombineerd.

19.26 uur: Voldoening – Piet de Klerk, de diplomaat die de bijeenkomst voor het ministerie van Buitenlandse Zaken voorbereidde, kijkt ook met voldoening terug op deze eerste dag. Hij heeft niets gehoord tijdens de plenaire sessie dat het slotcommuniqué in de weg staat. Tijdens de vergadering zijn ook andere zaken dan nucleair terrorisme aan de orde gekomen, aldus De Klerk. Daarbij ging het om „nucleaire ontwapening, nucleaire non-proliferatie en andere zaken van internationale veiligheid”.

18.55 uur: Rutte tevreden over eerste dag top – Minister-president Rutte is tevreden over de eerste dag van de nucleaire top (NSS) in Den Haag. Volgens de premier is de atmosfeer tussen de leiders in het World Forum prima. „Het was een goede eerste dag. Als voorzitter van deze NSS ben ik zeer tevreden. Dit is nog maar halverwege, maar ik ben ervan overtuigd dat we in dezelfde uitstekende atmosfeer morgen verder kunnen gaan”, aldus Rutte in een verklaring.

18.53 uur: Rijkswaterstaat geeft hoofdroute kerntop vrij – De A5, A4, A44 en N44 zijn sinds maandag 18.00 uur weer beschikbaar voor het gewone verkeer. De betonnen afzetting die op de snelweg was neergezet om de wereldleiders vlot naar de kerntop in Den Haag te kunnen rijden, is weggehaald. Dat meldde Rijkswaterstaat. Daardoor heeft het verkeer weer de beschikking over twee rijstroken meer. Het kostte Rijkswaterstaat meer tijd om de A4 helemaal vrij te geven. Dat zou al om 16.00 uur, dus voor de avondspits, gebeuren. Maar het weghalen van de betonnen afzetting duurde langer omdat eerst bij Nieuw-Vennep een voertuig met pech moest worden weggesleept.

18.40 uur: G7-leiders praten in Catshuis over Oekraïne – De leiders van de G7-landen zijn maandag kort na 18.30 uur in het Catshuis begonnen met hun overleg over de Oekraïne-crisis. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Het hoge overleg, met onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama, is ingelast in de marge van de nucleaire top in Den Haag. Premier Mark Rutte ontving de leiders in zijn ambtswoning, maar neemt geen deel aan het overleg. In de G7 zitten behalve Obama, premier Stephen Harper (Canada), Angela Merkel (Duitsland), David Cameron (Groot-Brittannië), Francois Hollande (Frankrijk), Matteo Renzi (Italië) en Shinzo Abe (Japan). Bovendien schuiven Herman Van Rompuy en Jose Manuel Barroso aan namens de Europese Unie.

18.27 uur: Obama heeft zin in avondwandeling – BurgemeesterVan Aartsen van Den Haag had in het World Forum een ontspannen gesprek met de arriverende Amerikaanse president Barack Obama. „Hij zei dat het hem tijdens een bezoek aan Stockholm niet lukte om een avondwandeling te maken. Ik zei dat hij een keer met mij mee kon gaan. Ik zou hem dan het uitzicht op Den Haag vanaf de toren het Strijkijzer willen laten zien. Dan ziet hij hoe mooi, hoe groen en hoe stedelijk Den Haag is.”

18.20 uur: Kerry spreekt Lavrov in Den Haag – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft maandag een gesprek gehad met zijn Russische ambtgenoot Lavrov. Dat gebeurde in de marge van de nucleaire top in Den Haag, voorafgaand aan het overleg van de G7-landen over Oekraïne. Nadere details over het gesprek maakte de Amerikaanse woordvoerder niet bekend. Volgens diplomaten komt de G7 maandagavond met een verklaring waarin zij de Russische annexatie van de Krim veroordelen en Moskou waarschuwen voor verdere militaire acties in Oekraïne.

17.52: Verkeersoverlast valt mee – De gevreesde verkeersoverlast als gevolg van de nucleaire top bleef maandag uit. De ochtendspits was rustig. De mensen die maandagochtend niet naar Den Haag zijn gegaan, hoeven maandagavond de stad ook niet uit. Ook de avondspits zal daarom waarschijnlijk rustig zijn. „Mensen moeten zich realiseren dat de top dinsdag ook is en dat de wereldleiders zich dan ook zullen verplaatsen”, waarschuwt burgemeester Van Aartsen van Den Haag. Hoewel de top tot nu toe perfect verloopt, wil Van Aartsen niet te vroeg juichen. „Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren. Pas op woensdag, na de top, kunnen we zeggen of alles goed is gegaan.”

17.37 uur: Minder media – Bij de grootste conferentie ooit in ons land gehouden, zijn wel wat minder journalisten dan vooraf was ingeschat. Buitenlandse Zaken ging uit van 3000 vertegenwoordigers van de media, maar maandag was nog niet de helft er. Volgens een woordvoerster van de Nuclear Security Summit (NSS) waren maandag aan het eind van de middag ongeveer 1400 journalisten in het mediacentrum van de top. Van de drie mediatenten is er deze dag maar eentje goed gevuld.De organisatie gaat ervan uit dat op de slotdag dinsdag nog veel journalisten komen.

17.28 uur: „Alles loopt op rolletjes” De nucleaire top verloopt tot nu toe perfect. Dat zei burgemeester Van Aartsen van Den Haag. „Ik denk dat we heel tevreden kunnen zijn over de eerste uren. Tot op heden gaat het voortreffelijk, alles loopt op rollen, alles gaat volgens het boekje”, concludeerde Van Aartsen. Bij station Den Haag Centraal werden rond het middaguur ongeveer 50 mensen opgepakt. Ze wilden naar het Vredespaleis wandelen, maar dat mocht niet van de gemeente. Van Aartsen: „Ik heb begin dit jaar al gezegd: alles mag, lopen niet. Ze wilden een statement maken, ze wilden zich laten oppakken. Nou, dat is dus gebeurd.”

17.21 uur: Weghalen betonnen afzetting A4 duurt langer – Het kost Rijkswaterstaat iets meer tijd om de A4 weer helemaal vrij te geven voor het verkeer. De betonnen afzetting die op de snelweg was neergezet om de wereldleiders vlot naar Den Haag te kunnen rijden, zou eigenlijk om 16.00 uur, dus voor de avondspits al zijn weggehaald. Het werk heeft vertraging opgelopen omdat eerst een voertuig met pech moest worden weggesleept”, aldus een woordvoerder maandag. Hij verwacht dat de afzetting rond 17.30 uur langs de hele route is verwijderd. „Dan pas zijn de twee afgesloten rijstroken weer beschikbaar voor het verkeer in de avondspits.”

16.45 uur: Luchtmacht ontkent permanente aanwezigheid F-16’s in de lucht – De Luchtmacht ontkent tegenover het Reformatorisch Dagblad dat F-16’s permanent in de lucht zijn tijdens de NSS, de atoomtop in Den Haag. „De F-16’s zijn op gezette tijden in de lucht”, aldus een Defensiewoordvoerder maandagmiddag. „We hebben nooit gezegd dat F-16’s permanent in de lucht zouden zijn.” De jachtvliegtuigen zouden, zoals eerder bekendgemaakt, het luchtruim dag en nacht bewaken tegen binnendringende vliegtuigen tijdens de twee dagen durende internationale top. Generaal Schnitger onderstreepte maandagochtend tegenover deze krant het grote belang van een goede beveiliging van de wereldleiders. Permanent in de lucht zijn volgens hen ,,erg belangrijk”, omdat de luchtmacht anders het risico loopt „achter een vliegtuig aan te vliegen.” De luchtmacht heeft maandagmiddag een vrachtvliegtuig onderschept dat geen toestemming had om in Nederland te landen. De jachtvliegtuigen stegen op vanaf vliegbasis Volkel.

16.30 uur: Timmermans spreekt Kerry over Oekraïne – Minister Timmermans heeft maandag met zijn Amerikaanse ambtgenoot Kerry gesproken over de crisis in Oekraïne. Ze deden dat in de marge van de nucleaire top in Den Haag. Volgens Timmermans zijn hij en Kerry eensgezind in hun zorg over de situaitie in Oekraïne. „We hebben nogmaals het belang van een gezamenlijke aanpak van deze crisis benadrukt”, zei Timmermans na het gesprek, dat een half uur duurde. Beide ministers vinden de Russische annexatie van de Krim onacceptabel. Volgens hen kan het Russische optreden niet zonder consequenties blijven. „Als Rusland de verhoudingen met de Krim wil veranderen, dan moet dat via een gesprek en niet met wapens”, aldus Timmermans.

16.25 uur: Ban Ki-moon spreekt Iran en Noord-Korea aan – VN-leider Ban Ki-moon heeft tijdens de atoomtop Iran en Noord-Korea aangesproken op hun nucleaire activiteiten. Beide landen zijn niet uitgenodigd voor de top en hebben een omstreden kernprogramma.In het algemeen vroeg hij landen om kernwapens niet als aanwinst te zien, maar als een verantwoordelijkheid. Hij noemde in het bijzonder Iran, dat hij opriep om het bij een kernprogramma te houden „met uitsluitend vreedzame doeleinden.” Ban, zelf Zuid-Koreaan, vroeg Noord-Korea het conflict dat het heeft met de internationale gemeenschap over zijn kernprogramma „met vreedzame middelen” op te lossen. De top in Den Haag gaat eigenlijk niet over ontwapening en het tegengaan van de verspreiding van kernwapens van landen, maar over het voorkomen van nucleair terrorisme door mensen.

16.10 uur: Obama naar Europa: VS-president Barack Obama komt dit jaar nog twee keer naar Europa: op 6 juni voor de herdenking van 70 jaar D-Day in Normandie en in september voor een NAVO-top in Wales.

16.05 uur: Landen dumpen hoogverrijkt uranium – Naast Japan, België en Italië hebben nog 12 landen aangegeven dat ze afscheid hebben genomen van hun hoogverrijkt uranium (HEU). In een gezamenlijke verklaring van maandag gaven de regeringen van Chili, Tsjechië, Denemarken, Georgië, Hongarije, Mexico, Zuid-Korea, Roemenië, Zweden, Turkije, Oekraïne en Vietnam aan dat ze het materiaal laten afzwakken naar laagverrijkt uranium (LEU).

15.35 uur: G7 bijeen in Catshuis – Aan het begin van de avond komen de zeven belangrijkste industrielanden (G7) bijeen om de cirsissituatie aan de grens van Oekraïne te bespreken. Ze doen in een ingelast overleg in het Catshuis, tegenover het World Forum waar de nucleaire top plaatsheeft. Premier Rutte zal hen in zijn ambtswoning ontvangen maar niet deelnemen aan het overleg. In de G7 zitten behalve de Amerikaanse president Barack Obama, premier Stephen Harper (Canada), Angela Merkel (Duitsland), David Cameron (Groot-Brittannië), Francois Hollande (Frankrijk), Matteo Renzi (Italië) en Shinzo Abe (Japan). Bovendien schuiven Herman Van Rompuy en Jose Manuel Barroso aan namens de Europese Unie.

15.23 uur: Rutte opent nucleaire top – Premier Rutte heeft de nucleaire top in het World Forum in Den Haag geopend. Daaraan doen ruim 50 staats- en regeringsleiders, ministers en anderen mee.

15.10 uur: Máxima spreekt met Ban Ki-moon – Ook koningin Máxima is op de nucleaire top in Den Haag aanwezig. Ze heeft in de marge van de bijeenkomst in het World Forum een reeks ontmoetingen gepland. Dat doet ze in het kader van haar VN-functie. Ze is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Ze spreekt onder anderen met VN-topman Ban Ki-moon. Verder staan er gesprekken gepland met vertegenwoordigers van Brazilië, Indonesië en Australië.

15.05 uur: Rutte ontvangt delegaties nucleaire top – Premier Mark Rutte heeft de delegaties die meedoen aan de nucleaire top, ontvangen. Aan deze top doen ruim 50 staatshoofden, regeringsleiders, ministers en anderen mee. Onder hen zijn de Amerikaanse president Barack Obama, de Chinese president Xi Jinping, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zijn van de partij. De Russische president Vladimir Poetin is de grote afwezige. In zijn plaats komt Sergej Lavrov, de minister van Buitenlandse Zaken.

14.56 uur: Obama aangekomen bij nucleaire top – De Amerikaanse president Barack Obama is tegen 15.00 uur aangekomen bij de nucleaire top in Den Haag.

14.50 uur: Inzittenden verdachte auto weer vrij – De twee inzittenden van een verdachte auto die maandagochtend op de Lijnbaansgracht in Amsterdam werd aangetroffen, zijn weer vrij. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was uitgerukt, omdat er verdachte voorwerpen in de auto zouden liggen. De EOD constateerde dat er geen explosieven in lagen. Het bleek te gaan om een laptop en drie dozen met Arabische letters, waarin Egyptische tabak zat. De twee inzittenden werden door de politie meegenomen voor verhoor. Ze hebben geen strafbare feiten gepleegd, aldus de politie.

14.40 uur: Obama onderweg – BarackObama komt om 14.45 uur aan bij de atoomtop. Hij is nu in de residentie van de VS-ambassadeur in gesprek met president China.

14.30 uur: Klachten over afsluiting – Ondernemers klagen steen en been over de hermetische afsluiting van het gebied rond het World Forum, het epicentrum VAB de NSS, meldt RD-verslaggever Gerard ten Voorde. Eén ondernemer heeft niet te klagen. De Boer Tentenverhuur heeft een handvol enorme witte tenten geleverd. Om de 3000 journalisten te herbergen bijvoorbeeld. Kassa!

14.10 uur: Aankomst Lavrov – Ook koningin Máxima is aangekomen, net als de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. De Russische president Vladimir Poetin is niet bij de top aanwezig. Ook de vertegenwoordigers van Indonesië, Mexico, Azerbeidzjan, Saudi-Arabië en Israël zijn inmiddels bij de nucleaire top in Den Haag.

14.00 uur: Delegaties komen aan bij top – In Den Haag komen de regeringsleiders aan bij het World Forum, waar de nucleaire top plaatsvindt. Onder meer delegaties van Zweden, Zuid-Afrika, Spanje en Tsjechië zijn binnen. Ook EU-voorzitter Herman van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie Barosso zijn aangekomen. Minister-president Mark Rutte ontvangt de delegaties.

13.55 uur: Van der Laan niet gelukkig met Chinese actie – Burgemeester Van der Laan van Amsterdam is er niet gelukkig mee dat Chinese functionarissen een protestactie zaterdag tegen de Chinese president Xi Jinping dwarsboomden. Hij voelde zich overvallen door „een stukje Chinese zelfredzaamheid”, zei hij maandag desgevraagd. Amnesty International had van de gemeente toestemming gekregen met een groot spandoek op enige afstand van het Koninklijk Paleis op de Dam te staan, waar Xi Jinping werd ontvangen voor een staatsbanket. Kort voordat de president en zijn echtgenote arriveerden, zetten Chinese beveiligers plotseling een groot scherm neer voor de ingang van het paleis.

13.40 uur: „Bezoek Obama geschenk voor Rijksmuseum” – Het bezoek van Obama aan het Rijksmuseum is de best denkbare reclame. „De beelden gaan de wereld over en daar kan geem campagne tegenop”, stelde hoofddirecteur van het museum Wim Pijbes maandag tevreden vast, kort nadat hij afscheid had genomen van het Amerikaanse staatshoofd. „Dit is het beste dat je als museum kan overkomen, in termen van pr en marketing. Hier kunnen we nog jaren van genieten.” Vrijdag staat er een foto van Pijbes met zijn hoge gast in de New York Times, met als boodschap: kom naar Europa en bezoek het Rijskmuseum. „Het bezoek is een bevestiging van wat het Rijksmuseum is, een van de toonaangende musea in de wereld.”

Het bezoek van Obama is „vlekkeloos” verlopen, aldus Pijbes, die het geheel heeft ervaren als een „unieke, heel bijzondere dag.” Het museum wist een maand vantevoren dat de president zou komen. Volgens Pijbes is de voorbereidende operatie, zowel van het museum zelf als van de stad Amsterdam, voorbeeldig geweest.

Obama bleek een groot liefhebber van Rembrandt. Pijbes: „Ik dacht: even opletten, Wim, maak er geen flauwekulverhaaltje van. Niet dat ik dat in een ander geval wel zou doen, maar toch. Je hebt met iemand te maken die kennis van zaken heeft. Het is dan heel aangenaam om dan met zo iemand even een kwartiertje langs die schilderijen te lopen.”

Pijbes was „prettig gespannen” voor het hoge bezoek. „Het zijn van die adrenalinemomenten die je dan hebt. Zoals in de theaterwereld: it’s showtime. En als het dan zover is, gooi je je draaiboek ook gewoon weg, loop je met hem langs de schilderijen die je hebt bedacht en wijk je daar ook gelijk vanaf. Want hij loopt dan naar iets anders, maar dat geeft niet. Het duurde iets langer dan voorzien, maar het was helemaal goed.”

13.21 uur: Obama in Den Haag – De Amerikaanse president Obama is in Den Haag. De autoriteiten willen er niets over zeggen. Op Twitter hebben diverse mensen en journalisten foto’s geplaatst van de Amerikaanse delegatie die de stad in kwam rijden. Die bestond uit de ambtsauto (”The Beast”) van Obama en een reeks volgauto’s, die via de A44 naar Den Haag reden. Ook Rijkswaterstaat zette een foto van de stoet op Twitter. Obama gaat later maandag naar de nucleaire top in Den Haag. Daarvoor heeft hij nog een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping, zo meldde het Witte Huis eerder.

13.00 uur: 60 demonstranten CS Den Haag gearresteerd – De groep van ongeveer 60 mensen die demonstreert tegen de nucleaire top voor het Centraal Station in Den Haag, is aangehouden. De marechaussee heeft de betogers tegengehouden toen ze naar het centrum van Den Haag wilden lopen. Dat is verboden. De marechaussee die inmiddels ook assistentie van de politie krijgt, voert de demonstranten nu af met een touringcar. Alle opgepakte betogers worden gefouilleerd voordat ze de bus in gaan.

12.52 uur: Probleemloos bezoek Obama aan Amsterdam – Het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama maandagochtend aan Amsterdam „is zonder noemenswaardige problemen” verlopen. De politie heeft geen aanhoudingen verricht, liet een woordvoerder weten. Een protestactie met enkele tientallen demonstranten bij de Beurs van Berlage verliep rustig. Een aangekondigde demonstratie op het Concertgebouwplein is door organisator Amnesty International afgeblazen.

12.25 uur: Van der Laan apetrots – De Amsterdamse burgemeester van der Laan kijkt „apetrots” terug op het bliksembezoek van Obama aan het Rijksmuseum. Ook museumdirecteur Wim Pijbes is dik tevreden. Pijbes en Van der Laan verwelkomden samen met premier Rutte Obama in het Rijksmuseum. Pijbes gaf de president een toelichting bij beroemde schilderijen van Rembrandt, Vermeer en Jan Steen. Pijbes en Van der Laan waren onder de indruk van de oprechte interesse van Obama en van diens persoonlijkheid. „Het is een heel warme, geïnteresseerde, charismatische man. Er komt echt iemand binnen. Alle clichés zijn waar”, aldus Pijbes. „Het is een leuke, empathische man die goed op de hoogte is”, zegt Van der Laan. Hij bekent altijd al een fan van Obama te zijn geweest. „Zoals alle Amsterdammers.” Van der Laan wees Obama erop dat de Nachtwacht eigendom van de gemeente Amsterdam is. „Daar moest hij heel hard om lachen.”

12.21 uur: Demonstranten voor Den Haag CS – Op het plein voor het Centraal Station in Den Haag hebben zich maandag ongeveer 60 demonstranten verzameld. Het gaat om een manifestatie van „burgers die zich zorgen maken over de nucleaire veiligheid in de wereld.” Ze zijn ook boos omdat alle demonstraties tegen de nucleaire top worden „verbannen naar het stof van het Malieveld, waar ze zich koest moeten houden”. Rond de demonstranten is ook veel politie op de been.

12.18 uur: Haagse straat afgezet om verdacht pakketje – De Doorniksestraat in Den Haag is afgezet wegens de vondst van een verdacht pakketje. Dat meldde de politie. De locatie ligt op ongeveer 1 kilometer afstand van waar de nucleaire top plaatsvindt. De politie onderzoekt het pakketje ter plaatse.

12.15 uur: Obama zag ook Frans Hals en Jan Steen – Obama bewonderde in het Rijksmuseum niet alleen de Nachtwacht, maar ook andere werken van Rembrandt en schilderijen van Hollandse meesters als Frans Hals, Jan Steen en Johannes Vermeer. Directeur Wim Pijbes maakte hiervoor een persoonlijke selectie rondom het thema ”deugden en waarden van de jonge Nederlandse Republiek”, liet het museum weten.

12.11 uur: Wegenwachters hadden het erg rustig – De Wegenwacht van de ANWB had het maandagochtend in de Randstad „extreem rustig”. Er was wel rekening gehouden met extra drukte op omleidingsroutes vanwege de top, maar dat viel dus reuze mee, aldus een woordvoerder. In en rond Den Haag had de ANWB twee wegenwachtmotoren ingezet, in verband met de vele afzettingen. „We konden overal goed komen, maar het was dus in de regio Amsterdam-Den Haag rustiger dan op een normale maandagochtend.”

12.10 uur: Marechaussees: prachtig om dit te doen – Voor twee ceremoniële wachters van de marechaussee was de aankomst van de Amerikaanse president Barack Obama een bijzondere ervaring. De wachtmeesters in opleiding stonden op Schiphol onderaan de vliegtuigtrap van de Air Force One, het toestel van Obama. „Het was spannend. We werden gisteren pas aangewezen. Prachtig om dit te mogen doen. Het ging goed”, citeert Defensie marechaussee Frank Bisschops. Zijn collega Dion Veldema is trots dat hij dit heeft gedaan. „Hopelijk waren we een mooi visitekaartje voor Defensie.” De twee brachten een eregroet aan de president. Normaal brengen de marechaussees die groet met hun sabel. Maar dat gebeurde uit veiligheidsoverwegingen nu niet met sabel, op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten.

12.05 uur: Interview met Obama – De Volkskrant kreeg permissie om president Obama voor zijn komst naar Nederland per mail te interviewen. Obama schrijft onder meer: „Nederland is een van onze krachtigste bondgenoten en ik ben onder de indruk van de manier waarop premier Rutte zich inzet voor nucleaire veiligheid.” Het interview is hier te lezen.

11.55 uur: Luchtmacht verdedigt permanente inzet F-16’s – De permanente inzet van twee F-16’s boven Nederland tijdens de tweedaagse atoomtop is niet overdreven. Dat zegt luchtmachtgeneraal Sander Schnitger tegenover RD-verslaggever Gerard ten Voorde. De F-16’s zijn permanent in de lucht om eventuele aanslagen met vliegtuigen te voorkomen. In het ultieme scenario mogen de jachtvliegtuigen een binnendringer uit de lucht schieten. De inzet van twee dagen met twee F-16’s kost een slordige 1,4 miljoen euro, veel geld in tijden van bezuinigingen. Maar volgens de hoogste baas van de luchtmacht zijn de belangen „erg groot” om de 58 staatshoofden in Nederland goed te beveiligen. „De vraag is of je dat in geld moet uitdrukken.”

11.45: Foto’s bezoek Obama op site Rutte – Premier Rutte heeft foto’s van zijn ontmoeting met president Obama gedeeld via zijn eigen fotowebsite.

11.39 uur: Actievoerders springen Hofvijver in – Een stuk of vier actievoerders zijn maandagochtend de Hofvijver in Den Haag ingesprongen en zitten nu op het eilandje in de vijver. De politie is onderweg om ze er weg te halen, aldus een woordvoerder.

11.35 uur: Laatste regeringsvliegtuigen komen aan – Op de Polderbaan op Schiphol komen maandagochtend nog verschillende delegaties aan voor de nucleaire top. Zo arriveerden aan het eind van de ochtend Algerije, Groot-Brittannië en Polen. De zwaar bewaakte baan is voor de gelegenheid volledig gereserveerd voor de in totaal ongeveer 30 regeringstoestellen. De regeringsleiders worden verwelkomd door hun ambassade en er vindt een korte welkomstceremonie plaats door leden van de Koninklijke Marechaussee. Zij heffen daarbij een sabel voor het gezicht. Bij de aankomst van de Amerikaanse president Barack Obama bleven de sabels echter uit veiligheidsoverwegingen achterwege. De regeringsleiders gaan vervolgens rechtstreeks vanuit het vliegtuig onder een escorte van politie en marechaussee in een auto naar Den Haag. De delegaties die mee zijn, moeten eerst nog door de paspoortcontrole in de speciaal tot luchthaventerminal omgedoopte Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen. De eerste drie regeringsvliegtuigen kwamen zaterdag op Schiphol aan, waaronder China vanwege het staatsbezoek van president Xi Jinping. De rest is verdeeld over de zondag en maandag. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei de laatste delegaties maandag aan het begin van de middag te verwachten.

11.33 uur: Spotter: dit was mijn derde Airforce One – Met z’n twintigen stonden de vliegtuigspotters maandagochtend in Aalsmeer, te wachten op de Airforce One. „Er waren er een paar bij die ’m voor het eerst zagen; die waren wel een beetje zenuwachtig. Maar dit was al mijn derde keer”, zegt spotter Gijs Dubbeldam. Hij heeft een foto kunnen maken van het toestel van Obama, maar wel van ver weg. „Op het laatste moment switchten ze van de Kaagbaan naar de Aalsmeerbaan. „Als ie de Kaagbaan had genomen, had ik ’m hartstikke mooi te pakken gehad.” Het clubje spotters, van het Spottersplatform Schiphol, vertoefde zondag in het Amsterdamse Bos. Hun gebruikelijke plekken, langs de A5, zijn om veiligheidsredenen dicht. Zondag heeft Dubbeldam drie vliegtuigen met gasten voor de NSS kunnen fotograferen: die uit Azerbeidzjan, Pakistan en Vietnam. Voor dinsdag houden de spotters internet in de gaten om te checken welke banen in gebruik zijn en welke op het laatste moment worden verruild. „Dan passen we ons schema aan.” De gemaakte foto’s gaan in de computer van Dubbeldam en de mooiste worden geprint voor aan de muur.

11.32 uur: Obama: VS en Europa staan achter Oekraïne – Europa en de Verenigde Staten steunen de Oekraïense regering en de bevolking van Oekraïne, zei Obama op de persconferentie. Hij herhaalde nog eens dat de VS en Europa Rusland niet ongestraft zijn gang laten gaan op de Krim. Obama wees er ook nog eens op dat de NAVO-lidstaten de trouwste bondgenoten van de VS zijn en dat Europa een hoeksteen is van de Amerikaanse betrokkenheid bij de wereld.

11.30 uur: Obama bedankt voor militaire inzet Nederland – Obama heeft premier Rutte maandag bedankt voor de Nederlandse bijdrage aan militaire missies. Obama noemde met name de deelname aan de missie in Afghanistan, de antipiraterijmissie in de Hoorn van Afrika, de Patriotmissie in Turkije en de bijdrage aan de vredesmacht in Mali. „Nederlanders laten over de grens een hele positieve indruk achter. Ik ben daar zeer dankbaar voor”, zei Obama tijdens een persontmoeting in het Rijksmuseum.

11.15 uur: Obama naar Den Haag – Obama is na zijn bezoek aan het Rijksmuseum per Marine One naar Den Haag vertrokken. De Marine One is van de HMX-1 Nighthawks, een H-3 Sea King. De helikopter wordt begeleid door UH-60 Blackhawks. In 1957 werd voor het eerst een helikopter gebruikt als transportmiddel door een Amerikaanse president. Dwight D. Eisenhower reisde toen met een H-13 Sioux naar zijn zomerhuis op Rhode Island, omdat Air Force One te groot was om daar te landen en transport per auto het verkeer te veel zou ontregelen. Een helikopter met aan boord de vicepresident draagt de naam Marine Two.

11.08 uur: Obama bedankt „Mark” – Obama bedankt „Mark” op zijn beurt in een persoonlijke toespraak en stond uitgebreid stil bij de fantastische locatie waar de pers te woord gestaan kon worden. „Ik stel uw warme welkom zeer op prijs. Dit was het meest indrukwekkend decor waar ik ooit een persconferentie heb gegeven.” Ook bedankte Obama koning Willem-Alexander, de burgemeester van Amsterdam en alle Nederlanders voor de warme ontvangst. De Amerikaanse president ontmoet de koning maandagavond bij het diner. Obama stond vervolgens uitgebreid stil bij de invloedrijke Nederlandse rol op het wereldtoneel, de warme vriendschapsbanden door de eeuwen heen en de uitstekende handelsbetrekkingen tussen beide landen. Nederland toont volgens hem leiderschap op tal van vlakken, en is een trouw NAVO-partner die zich op veel vlakken inzet.

11.02 uur: Rutte: Barack van harte welkom – Premier Rutte heeft Obama officieel welkom geheten in Nederland. Met de eenvoudige woorden „welkom Barack” begon Rutte in het Rijksmuseum zijn verklaring ten overstaan van de pers. Als historicus zei Rutte blij te zijn om aan de Amerikaanse president historische documenten te kunnen tonen die de lange vriendschap en verbondenheid van beide landen dragen. In zijn toesprak ging Rutte verder in op de nucleaire top in Den Haag. „Barack, jouw aanwezigheid geeft het belang aan van deze top”, aldus Rutte. De premier wees verder op de warme handelsbanden tussen de beide landen.

10.36 uur: Spaanse premier niet naar nucleaire top – De Spaanse premier Mariano Rajoy komt niet naar de nucleaire top in Den Haag. Hij blijft in Madrid in verband met het overlijden zondag van Adolfo Suárez, de eerste premier van Spanje na de dood in 1975 van dictator Francisco Franco. Volgens een woordvoerster van de Nuclear Security Summit (NSS) vervangt onderminister Gonzalo de Benito van Buitenlandse Zaken de premier. Dit weekeinde liet ook de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek weten niet te komen. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Andrej Desjchitsia, komt in zijn plaats.

10.25 uur: Politie Den Haag: vooralsnog geen problemen – Vooralsnog verloopt de nucleaire top wat de politie Den Haag betreft voorspoedig. Dat liet een woordvoerster van de politie weten. „Het straatbeeld in de omgeving en rond Den Haag is rustig. Blijkbaar hebben de maatregelen en de communicatie vooraf gewerkt”, liet zij weten. Ook rond het World Forum, waar de top plaatsvindt, zijn er geen incidenten geweest. „Mensen zonder accreditatie komen niet binnen.” Er is niemand opgepakt in Den Haag in verband met de top.

10.20 uur: Wereldleiders plassen samen 159 liter – De wereldleiders die bijeen zijn in Den Haag, produceren gezamenlijk 159 liter urine. Dat hebben de gezamenlijke waterschappen uitgerekend. Uit al die plasjes wordt een grote hoeveelheid waardevolle grondstoffen gehaald, zo maakte de Unie van Waterschappen maandag bekend. De waterschappen bezitten op zes plaatsen in het land energie- en grondstoffenfabrieken. Daar worden grondstoffen uit afvalwater gefilterd, zodat dergelijke producten niet zomaar in het riool verdwijnen. Uit de hoeveelheid urine die de wereldleiders achterlaten, komt 1,45 kilo stikstof en 158 gram fosfor. Deze stoffen zijn samen goed voor de productie van 1,2 kilo struviet, een meststof die in de tuinbouw wordt gebruikt. Uit het afvalwater komt ook kalium en een stof die nodig is voor de productie van bio-plastics.

10.16 uur: „Good morning, sir, I love your country” – „Good morning, sir, I love your country.” Met die openingszin begroette Obama maandagochtend minister Timmermans van Buitenlandse Zaken, zo schreef Timmermans op zijn Facebookpagina. Timmermans wachtte Obama op Schiphol op.

10.14 uur: Loos alarm om pakketje in tram Den Haag – Een tram bij het Statenplein in Den Haag is maandag stopgezet en ontruimd nadat er bij de politie een melding was binnengekomen over een verdacht pakketje. Het bleek loos alarm te zijn, zei een politiewoordvoerster. Het Statenplein is vlakbij het World Forum, waar de atoomtop wordt gehouden.

10.10 uur: Opwinding op Museumplein – Aanvankelijk leek er meer politie op het zonovergoten Amsterdamse Museumplein aanwezig dan publiek, maar tegen half tien stroomden de mensen toch toe om, gewapend met mobiele telefoon of camera, getuige te zijn van de aankomst van Obama. De opwinding naderde het kookpunt toen vanuit zuidelijke richting de eerste Amerikaanse legerhelikopters met geopende deuren laag over de stad kwamen aanvliegen. Ademloos of in vervoering gillend sloegen Amsterdammers en talrijke toeristen gade hoe de machines keurig in gelid landden op het gras van het zwaarbewaakte, afgezette plein, een paar minuten vroeger dan aangekondigd. Hele schoolklassen waren onder begeleiding van docenten uitgerukt om erbij te zijn. Kort daarop volgden twee blauwwit gekleurde helikopters, in een daarvan werd Obama vervoerd. De dof en zwaar klapwiekende toestellen werden aan de grond gezet nabij de gereedstaande limousines, onder bewonderende kreten van de toeschouwers. Lang niet iedereen kon zien hoe de president uitstapte en in een van de limousines naar het Rijksmuseum werd gereden. Daarna begon het wachten op het vertrek van Obama, die ongeveer een uur in Amsterdam is.

9.45 uur: Rustige treinen tussen Amsterdam en Den Haag – De Nederlandse Spoorwegen konden maandagochtend het aanbod van reizigers gemakkelijk aan. Er was bepaald geen sprake van een bijzondere situatie, aldus een woordvoerder van de NS. De treinen tussen Amsterdam en Den Haag, wat langer dan normaal, zaten zeker niet vol. Het advies om zo veel mogelijk buiten de spits te reizen, is volgens de NS kennelijk goed opgevolgd. Dat advies blijft van kracht.

9.40 uur: Obama schudt handen – Obama schudde bij aankomst in het Rijksmuseum de hand van verschillende aanwezigen, onder wie veel jongeren. Daarna tekende hij het gastenboek van het Rijksmuseum.

9.37 uur: Rutte en Van der Laan ontvangen Obama – Premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hebben Obama in Amsterdam ontvangen.

9.35 uur: Helikopter Obama geland op Museumplein – Obama is in Amsterdam. Hij landde maandagochtend om 9.28 uur in zijn presidentiële helikopter op het Museumplein. Enkele minuten later werd hij in een gepantserde dienstauto vervoerd naar het nabijgelegen Rijksmuseum, waar premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hem ontvangen. Voordat Obama op het Museumplein aankwam, werden delegatieleden en beveiligers van hem met vier Amerikaanse helikopters afgezet.

9.30 uur: Generaal Sander Schnitger landt op Voormalig Vliegkamp Valkenburg – Generaal Sander Schnitger landt op Voormalig Vliegkamp Valkenburg, de uitvalsbasis voor heli’s van politie en luchtmacht. Generaal komt poolshoogte nemen. Voor de tweede keer in de militaire luchtvaart vliegen Apaches gewapend rond in Nederland.

9.20 uur: Drukte tussen Amsterdam en Den Haag – Het autoverkeer in de Randstad was maandagochtend omstreeks 9 uur tussen Amsterdam en Den Haag drukker geworden. Er ontstond flinke drukte op de A4 tussen Schiphol en Hoofddorp. Tussen Hoofddorp en het knooppunt Burgerveen, waar de snelwegen A4 en A44 samenkomen, ontstonden opstoppingen. Ter plaatse zijn drie rijstroken afgesloten in verband met de atoomtop. Op de A5 is het tussen Hoofddorp en Amsterdam in beide richtingen erg druk, eveneens door afsluitingen. Op de belangrijke A4 stroomt het verkeer goed door.

9.16 uur Obama met helikopter naar Amsterdam – De Amerikaanse president Barack Obama is in een Amerikaanse helikopter onderweg van Schiphol naar Amsterdam. Hij gaat daar naar het Rijksmuseum, waar premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hem zullen ontvangen. Obama krijgt een rondleiding door het museum. Het gezelschap zal in de eregalerij de pronkstukken van het Rijks bekijken, waaronder De Nachtwacht. Na de rondgang gaan Obama en Rutte in gesprek over actuele politieke en economische onderwerpen. Daarna geven zij een korte verklaring aan de pers.

9.08 uur: Obama stapt uit – Barack Obama stapt uit zijn Air Force One en wordt ontvangen door minister Frans Timmermans.

8.55 uur: Live meekijken – Kijk hier live mee met de aankomst van Obama.

8.49 uur: Obama geland op Schiphol – De Amerikaanse president is geland op Schiphol.

8.35 uur: Het is stil in Den Haag – In Den Haag, de stad waar het maandag en dinsdag allemaal gebeurt, was het maandagochtend opmerkelijk rustig. Door de vele afsluitingen van straten in verband met de Nuclear Security Summit werd vooraf rekening gehouden met flinke verkeersoverlast elders in de stad. Even na 8 uur maandagochtend stond het verkeer echter op slechts één doorgaande route vast. Tussen het Nassauplein in de richting van de Koningskade, in het centrum van Den Haag, was sprake van enige filevorming, zo meldde de ANWB. Rondom deze plek zijn veel straten dicht.

8.30 uur: Aardige agentes – Alle verloven ingetrokken bij Politie Katwijk. Twee superaardige agentes geven RD-verslaggever Gerard ten Voorde een lift naar Vliegkamp Valkenburg. „Goed voor Nederland”, zo’n top, vinden ze. „Gaan we vaker meemaken. Let maar op.” Twee heli’s stijgen op.

8.22 uur: Beveiliging Amerikaanse president – Weten wat er voor komt kijken als de Amerikaanse president op bezoek komt? Lees het artikel van Riekelt Pasterkamp in het Reformatorisch Dagblad voorafgaand aan het bezoek van president George W. Bush in mei 2005.

8.09 uur: Amerikaanse delegatie onderweg naar Schiphol – RD-verslaggever Gerard ten Voorde staat oog in oog met Amerikaanse delegatie. Stoet trekt in konvooi over A44, bij Leiden snelweg op. Zware gepantserde wagens. Veel zwarte, gesloten voertuigen met zwaarbewapende vechtjassen aan boord in het gevolg. Politieheli in de lucht, Brandweerauto in het kielzog. Twee enorme trucks met oplegger fungeren aks mobiel roadblock op de afrit.

8.05 uur: Obama landt om 8.45 uur – Verslaggever Riekelt Pasterkamp vanuit Den Haag: De Air Force One met Barack Obama landt naar verwachting om 08.45 uur op Schiphol. Het toestel, een Boeing 747-200, ook wel aangeduid als het ‘vliegende Witte Huis’ is gisteravond om 23.00 uur Nederlandse tijd vertrokken vanaf Andrews Air Force Base bij Washington. Vanaf Schiphol gaat Obama per helikopter naar het Museumplein in Amsterdam. Zodra hij in deze heli stapt, een VH-60, verandert de naam in Marine One. De helikopter wordt begeleid door Blackhawks van de Amerikaanse luchtmacht en twee Nederlandse politiehelikopters. Later op de ochtend vliegt het hele gezelschap naar Den Haag.

8.00 uur: NS goed voorbereid – NS goed voorbereid op NSS. Treinen in de Randstad niet overdreven vol, constateert RD-verslaggever Gerard ten Voorde. Spoorwegen zetten extra lange treinen in. Op station Leiden-Centraal veel politie op de been. Slechts een fractie van de 13.000 ingezette aantal agenten.

7.50 uur: Auto bevatte geen explosieven – De verdachte auto die maandag op de Lijnbaansgracht in Amsterdam werd gecontroleerd, bevatte geen explosieven of gevaarlijke stoffen. Dat meldde de politie. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was uitgerukt om een verdacht voorwerp te controleren dat bij een normale verkeerscontrole in de auto werd gevonden. Twee personen die in de auto zaten, zijn aangehouden en worden verhoord. De Lijnbaansgracht was een paar uur afgezet en er werden acht appartementen ontruimd. Rond kwart over zeven werd alles weer vrijgegeven. Bij de verkeerscontrole vlakbij het politiebureau op de Lijnbaansgracht ontstond maandagochtend vroeg „een verdachte situatie waarbij een auto is betrokken”, aldus de politiewoordvoerder.

7.40 uur: Obama nog niet gezien – Polderbaan, parkeerplaats voor vliegtuigen regeringsleiders, op Schiphol is hermetisch afgesloten. Hoge bouwhekken met zwart zeil moeten de toestellen van de regeringsleiders aan het oog onttrekken van nieuwsgierige vliegtuigspotters. Fotograferen met telelens strikt verboden, bepaalt een noodverordening. De eerste boetes zijn uitgedeeld: 360 euro per stuk. Metinlevering van camera. De Air Force One van Obama nog niet gesignaleerd.

7.35 uur: Rustig op Schiphol – RD-verslaggever Gerard ten Voorde neemt kijkje op Schiphol. Alles rustig, ondanks de maandagochtenddrukte. President Obama nog niet gezien. Omroeper waarschuwt toch alvast. ,,Om veiligheidsredenen vragen wij u geen bagage onbeheerd achter te laten”. Hoe laat Obama komt, is staatsgeheim. Veel andere leiders al geland.

7.20 uur: Obama: belangrijke rol voor Nederland – Nederland heeft een leidende rol in de wereld als het gaat om nucleaire veiligheid. Dat vindt de Amerikaanse president Barack Obama. „Nederland is een van onze krachtigste bondgenoten en ik ben onder de indruk van de manier waarop premier Rutte zich inzet voor nucleaire veiligheid”, zegt hij maandag in een schriftelijk interview met de Volkskrant. Als voorbeeld van de Nederlandse inzet om de nucleaire veiligheid te bevorderen noemt Obama de „belangrijke inspanningen om de handelsstromen via de haven van Rotterdam te controleren”. Ook prijst hij de „prima voorbereidingen” voor de nucleaire top, die maandag in Den Haag begint. Het was een uitstekende keuze om de top hier te houden, vindt de Amerikaanse president.

6.55 uur: Ochtendspits rustiger dan normaal – De ochtendspits is maandag, op de eerste dag van de nucleaire top in Den Haag, minder druk dan anders. Van de gevreesde grote verkeersdrukte was omstreeks kwart voor zeven nog nauwelijks iets te merken op de wegen in het westen. Het was zelfs minder druk dan normaal, aldus een woordvoerder van de ANWB. Ook de Verkeersinformatiedienst sprak van een opvallend rustige ochtendspits. In verband met de top zijn diverse (snel)wegen geheel of deels afgesloten. Op de A9 tussen het Rottepolderplein en Badhoevedorp, en op de A15 tussen Rotterdam Charlois en Spijkenisse stonden de enige twee files van betekenis.

5.27 uur: EOD onderzoekt verdacht voorwerp in Amsterdam – De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is uitgerukt om een verdacht voorwerp te controleren op de Lijnbaansgracht in Amsterdam. Dat gebeurde nadat bij een verkeerscontrole „een verdachte situatie ontstond waarbij een auto is betrokken”, meldde een politiewoordvoerder. Het is nog onduidelijk wat voor verdacht voorwerp precies aanwezig is in de auto. De twee inzittenden van het voertuig zijn aangehouden. In verband met het onderzoek zijn acht appartementen ontruimd en is de weg deels afgesloten. Geëvacueerde bewoners worden opgevangen, stelde de politiewoordvoerder. De Amerikaanse president Barack Obama brengt maandag een bezoek aan Amsterdam.

3.45 uur: Lijnbaansgracht Amsterdam afgesloten – De politie heeft de Lijnbaansgracht afgesloten op last van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) wegens een verdachte situatie met een auto.

Maandag 24 maart

17.30 uur: Nog geen akkoord slotverklaring – De 53 landen die deelnemen aan de nucleaire top zijn het nog niet eens over de slotverklaring. Dat bleek uit het antwoord van premier Mark Rutte, gastheer van de nucleaire top, op een vraag van het NOS-Jeugdjournaal zondag tijdens een persconferentie. Rutte zei dat hij het meeste uitkijkt naar de uitkomst van de conferentie. „We denken dat we tot een goede slotverklaring gaan komen, maar dat weet je pas zeker op dinsdagmiddag. Het is spannend of het lukt.” Als het lukt, zullen de kijkers van het Jeugdjournaal in een „iets veiliger wereld” kunnen leven, aldus Rutte.

16.00 uur: Rutte blikt vooruit – Nederland zal er als voorzitter van de nucleaire top alles aan doen om de wereld een beetje veiliger te maken. Premier Mark Rutte zei dat zondagmiddag in een vooruitblik op de top. „We moeten alles doen wat we kunnen om nucleair terrorisme te voorkomen”, aldus Rutte in een persconferentie. „Het is mijn ambitie als voorzitter van deze top om de lat nog hoger te leggen en de veiligheid voor onze mensen te versterken.” Het uiteindelijke doel is duidelijk voor Rutte: „De wereld een beetje veiliger maken.” Rutte is vol vertrouwen in een goede afloop van de top. „Het voorbereidende werk is gedaan door de deelnemende landen. Om het in voetbaltermen te zeggen: de bal ligt op de penaltystip. Het is nu aan de regeringsleiders hier om ’m in de goal te trappen.”

15.30 uur: Auto’s weggesleept – Op twee plaatsen in Den Haag is zondag een aantal auto’s weggesleept in verband met de nucleaire top. Dat liet een woordvoerder van de gemeente weten. Onder het Hubertusviaduct, waar de delegaties overheen moeten op weg naar het World Forum, zijn zes auto’s weggesleept. Die staan nu op het nabijgelegen Plein 1813. Met een bord worden de eigenaren daarover geïnformeerd. Ook op de Nieuwe Parklaan zijn enkele wagens weggesleept. De eigenaren daarvan kunnen het algemene telefoonnummer van de politie bellen.

15.00 uur: Demonstraties – Met de nucleaire top in zicht worden zondag verschillende demonstraties gehouden tegen kernwapens en kernenergie. In de buurt van het Malieveld in Den Haag fietsen mensen uit protest tegen kernwapens om een denkbeeldig ontploffingsgebied dat ontstaat na een kernbom. De ongeveer 35 fietsers die er aan het begin van de middag waren, werden in de gaten gehouden door zo’n 15 politieagenten op een mountainbike. Het protest is georganiseerd door Global Zero, om de discussie over het gevaar van Amerikaanse en Europese kernwapens aan te zwengelen. „Met 17.000 kernbommen in de wereld kan er geen sprake zijn van nucleaire veiligheid”, zei organisator Sam Pearce. Later op de middag werd er geprotesteerd tegen kernenergie en -wapens tijdens een wandeltocht van het Hobbemaplein naar het Spuiplein. Enkele honderden betogers liepen mee, waaronder uitgedoste types zoals een vrouw verkleed als een bom. Politie en de Mobiele Eenheid hielden de betogers in de gaten.

11.00 uur: Deelnemers top arriveren op Schiphol – De regeringsleiders, staatshoofden of andere hoge functionarissen van Nigeria, Georgië, Canada, Singapore, Kazachstan, Indonesië, Armenië en Japan arriveren zondag op Schiphol vanwege de nucleaire top die komende week in Den Haag plaatsvindt, of ze zijn inmiddels al gearriveerd. Een woordvoerder van de organisatie heeft dat laten weten. Wanneer de andere deelnemers, zoals de Amerikaanse president Barack Obama, precies aankomen, wil de organisatie niet zeggen. De Chinese president Xi Jinping is al sinds zaterdag in Nederland in verband met een staatsbezoek. In totaal worden op de top meer dan 50 staatshoofden, regeringsleiders, ministers en hoge functionarissen verwacht.

Zondag 23 maart

20.00 uur: Klaar voor aanslag met vuile bom – Neder­land heeft zich voorbereid op een aanslag met een ‘vuile bom’, schrijft RD-redacteur Bart van den Dikkenberg. Hulpdiensten worden getraind, ziekenhuizen richten zich erop in en het Natio­naal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht heeft de nodige expertise in huis. We kunnen een aanslag met een vuile bom goed aan, is de teneur van de bijeenkomst.

18.05 uur: Maatregelen Amsterdam trekken weinig bekijks – De veiligheidsmaatregelen op de Amsterdamse Dam en bij plaatselijke hotels kunnen maar weinig voorbijgangers en bewoners boeien. Sterker nog, bij de meeste hotels is niets te zien van de beveiliging van hoge delegaties voor de aanstaande nucleaire top. Alleen op de Dam, waar zaterdagmiddag de Chinese president Xi Jinping op bezoek kwam, was duidelijk dat er iets op stapel was.

Het centraal gelegen plein was zaterdag met dranghekken verdeeld in een begaanbaar deel, en een deel dat alleen door agenten en duiven betreden mocht worden. Toeristen zagen het gelaten aan en maakten hun foto’s van het paleis van een grotere afstand. Chinese toeristen maakten selfies met de wapperende Chinese en Nederlandse vlag op de achtergrond.
De komst van Jinping werd door Amnesty International aangegrepen om te protesteren met een metershoog spandoek aan twee hoogwerkers. „President Xi Jinping: Free Liu Xia & Liu Xiaobo. Respect freedom of expression.” viel er te lezen, vermoedelijk ook vanuit het paleis.

Elders in de stad was het bij het Apollohotel, Amstelhotel, Novotel en het Okura-hotel ‘business as usual’. Terwijl zeker bij die laatste twee maatregelen worden genomen in afwachting van de komst van delegaties voor de nucleaire top, maar ze zijn vooralsnog niet te zien. Bij het Hilton Hotel is dat wel het geval; een gebied van 20 bij 20 meter is met zwarte hekken afgezet. Politie, taxi’s en auto’s met een buitenlands kenteken verplaatsen zich vanuit dit stuk afgezette parkeerplaats.

17.10 uur: Lavrov en Kerry spreken over Oekraïne – De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry zullen in de marge van de nucleaire top in Den Haag spreken over de crisis in Oekraïne. Dat heeft een bron binnen het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag gezegd tegen persbureau Interfax. Zaterdag bevestigde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat er een delegatie onder leiding van Lavrov naar Den Haag reist.

16.50 uur: Scherm moet betogers weghouden bij Xi Jinping – Bij het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam hebben Chinese beveiligers zaterdagmiddag een groot scherm neergezet. Het manshoge grijze doek in een frame van aluminium moet voorkomen dat de Chinese president Xi Jinping de vele demonstranten ziet die zich bij het paleis hebben verzameld. De betogers hebben spandoeken bij zich en roepen de Chinese president op de dialoog aan te gaan met mensenrechtenactivisten en de Dalai Lama. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bieden Xi een staatsbanket aan op het paleis. Daar kwam hij even na halfvijf, met ruim een half uur vertraging aan, samen met zijn echtgenote.

14.10 uur: Druk in de marge – De bijna 60 staatshoofden, regeringsleiders en ministers zullen de nucleaire top in Den Haag aangrijpen om in de marge over andere actuele kwesties te praten. De G7-landen namen al het initiatief voor een eigen beraad over de Krimcrisis. Maar ook tal van andere urgente zaken spelen, zoals de burgeroorlog in Syrië, de dreiging vanuit Noord-Korea en Iran en de gevechten en ontwrichting in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Sudan en Mali.

Daarnaast hebben landen onderling zaken of perikelen te bespreken en is een top een perfecte kans om elkaar te ontmoeten. Inmiddels zijn er via Buitenlandse Zaken 50 aanvragen voor dit soort ‘bilateraaltjes’’ en briefings in ruimtes in het World Forum. Vaak nog worden dit soort overleggen pas op het laatste moment geregeld of vinden ze elders plaats. Landen zullen ook niet in alle gevallen ruchtbaarheid aan deze besprekingen willen geven.

De Amerikaanse president Barack Obama kondigde wel aan dat hij zal spreken met onder anderen de Japanse premier Shinzo Abe en met de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. Het Witte Huis wil zo het belang van deze Amerikaanse bondgenoten in Noordoost-Azië nog eens benadrukken. Obama zal in Den Haag ook de Chinese president Xi Jinping spreken, de eerste keer in dit jaar. Xi heeft gezegd uit te kijken naar zijn ontmoeting met Obama, wiens vrouw en dochter de afgelopen dagen in China op bezoek waren.

De Chinese president heeft ook tijd ingeruimd voor onder anderen de Britse premier David Cameron en de Zuid-Koreaanse Park. Met haar zal het uiteraard gaan over de dreiging die voor Seoul uitgaat van het stalinistische Noord-Korea, dat steun geniet van China.

Relevant is ook welke leiders mogelijk juist niet met elkaar spreken vanwege gevoeligheden of dat bewust uit het zicht doen. Zo is de spanning tussen China en Japan opgelopen door een conflict om betwiste eilandjes in de Oost-Chinese zee. En Japan wekte onlangs weer de woede van Zuid-Korea, omdat de Japanners in de ogen van Seoul niet voldoende schuldbesef tonen voor het aangedane leed in de Tweede Wereldoorlog bij onder anderen de Zuid-Koreaanse troostmeisjes.

Premier Mark Rutte heeft als gastheer van de top een uitgebreide reeks persoonlijke gesprekken met leiders, op het Catshuis, op een steenworp afstand van het World Forum. Ook zal hij daar de G7-leiders ontvangen die over de Oekraïne gaan overleggen.

13.58 uur: Politie pakt camera’s vliegtuigspotters af – De politie heeft zaterdagochtend bij Schiphol de camera’s van drie vliegtuigspotters in beslag genomen. Ook kregen ze ieder een boete van 360 euro. Dat maakte de website vliegtuigspotter.nl bekend. In verband met de Nucleaire Top (NSS) geldt rond Schiphol een cameraverbod. De spotters stonden langs de Buitenveldertbaan om de aankomst van de Boeing van de Chinese president Xi Jinping te fotograferen. Ook zagen ze vier Amerikaanse toestellen landen met daarin de gepantserde limousine van president Obama, aldus de spotterswebsite.

13.52 uur: Vuile bommen en kernwapens Op de nucleaire top wordt maandag en dinsdag gepraat over radioactieve stoffen die, als ze in de verkeerde handen terecht komen, veel schade kunnen veroorzaken. Ze kunnen als grondstof dienen voor kernwapens of vuile bommen, die veel slachtoffers kunnen maken. „Als er een kernwapen afgaat, gaan omstanders direct dood door de explosie en de hitte die vrijkomt, of binnen korte tijd door de intense straling. Mensen die wat verder van de explosie afstaan hebben een verhoogde kans om later in hun leven aan een tumor te overlijden”, legt stralingsdeskundige bij het RIVM Lars Roobol uit. „Bij een zogenaamde vuile bom is het risico dat een directe omstander doodgaat aan de explosie groter dan dat hij doodgaat aan de nucleaire stoffen die erin zitten.” Dat zegt stralingsdeskundige Hielke Freerk Boersma van de Rijksuniversiteit Groningen.

12.45 uur: Uniek bezoek – Het is de eerste keer dat een Chinees staatshoofd in Nederland op staatsbezoek komt. Het bezoek van Xi Jinping is ook in een ander opzicht bijzonder. Dat hij zijn vrouw meeneemt, een populaire volkszangeres, is uniek. Chinese ‘first ladies’ bleven tot voor kort buiten de schijnwerpers. Peng Liyuan is de afgelopen dagen ook opgetreden als gastvrouw voor de Amerikaanse presidentsvrouw Michelle Obama, die met haar moeder en twee dochters een bezoek brengt aan China.

12.25 uur: Chinese president Xi in Nederland – De Chinese president Xi Jinping is zaterdag even na 12 uur voor een staatsbezoek aan Nederland aangekomen op Schiphol. Het is de eerste keer dat een Chinees staatshoofd in Nederland op staatsbezoek komt. Aanleiding is de nucleaire veiligheidstop in Den Haag, maandag en dinsdag. Xi wordt vergezeld door zijn echtgenote Peng Liyuan. Op de luchthaven werden de Chinese bezoekers opgewacht door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. President Xi Jinping wordt later zaterdag ontvangen in het Koninklijk Paleis in Amsterdam, waar hij ook een staatsbanket krijgt aangeboden. Zondag heeft hij een ontmoeting met premier Mark Rutte en is hij bij een zakenforum in Noordwijk.

10.25 uur: Geen vrouwelijke bediening bij lunch – De wereldleiders op de nucleaire top krijgen dinsdag tijdens hun werklunch geen vrouwelijke bediening te zien. Het cateringbedrijf dat de lunch verzorgt, heeft gekozen voor uitsluitend mannen. Dat bevestigt directeur Hans van der Linde van de cateraar naar aanleiding van berichtgeving van het AD. „Er is ons geen verbod op vrouwelijke bediening opgelegd. Wel werd ons gevraagd eenheid uit te stralen in de bediening, die verder zo onopvallend mogelijk moet zijn. Alleen dames had ook gekund. Maar met alleen mannen bedienen gaf ook een bijkomend voordeel.” Van der Linde doelt daarmee op het feit dat er een aantal islamitische leiders bij de lunch zal zijn, al wil hij dat niet met zoveel woorden zeggen.

09.52 uur: Historisch bezoek – De Chinese president Xi Jinping brengt voorafgaand aan de nucleaire top een historisch staatsbezoek aan Nederland. Nooit eerder kwam een Chinees staatshoofd op staatsbezoek. Het is meteen ook het eerste inkomende staatsbezoek voor koning Willem-Alexander, die Xi en zijn echtgenote Peng Liyuan samen met koningin Máxima verwelkomt op Schiphol.

09.07 uur: Ontvangst G7-leiders in Catshuis – Premier Rutte ontvangt maandag de staatshoofden en regeringsleiders van de 7 grote industrielanden (G7) op het Catshuis. De G7-ontmoeting vindt plaats in de marge van de Nuclear Security Summit in Den Haag. De Amerikaanse president Obama, de Franse president Hollande, de Duitse bondskanselier Merkel, de Canadese minister-president Harper, de Britse minister-president Cameron, de Japanse minister-president Abe en de Italiaanse minister-president Renzi zullen in G7-verband over de recente ontwikkelingen in Oekraïne spreken. Ook Europees president Van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie Barroso zullen deelnemen aan de gesprekken.

08.43 uur: Laatste obstakels – Onderhandelaars van de deelnemende landen aan de nucleaire top (NSS) kwamen vrijdag in Den Haag nog een keer bij elkaar om de laatste obstakels voor de slotverklaring uit de weg te ruimen. De bijeenkomst vond plaats onder leiding van Piet de Klerk van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zaterdag 22 maart

22.48 uur: Ins en outs – De Nuclear Security Summit (NSS) –de derde sinds Obama het initiatief hiervoor nam in 2009– houdt zich bezig met het voorkomen van nucleair terrorisme. Niet meer en niet minder. Een vermindering van het aantal kernwapens staat bijvoorbeeld niet op de agenda van de nucleaire veiligheidstop. Lees hier meer over de ins en outs van de top.

17.06 uur: „Goed voorbereid” Arno Julsing, algemeen commandant van de politie tijdens de top, benadrukt dat politie wel degelijk goed is voorbereid op de NSS. „Dat geldt ook voor de communicatiemiddelen. Naast C2000 hebben we ook andere communicatiekanalen ingezet. Het gaat om kanalen van defensie en publieke kanalen. We hebben alles gedaan om alle politiemensen voor te bereiden op een goed gebruik van de communicatiemiddelen. Ze zijn nadrukkelijk geïnstrueerd en getraind en de portofoons zijn speciaal voor de NSS geprogrammeerd.”

16.28 uur: Amnesty voert actie – Tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Obama maandagochtend aan Amsterdam demonstreert Amnesty International in de buurt van het Rijksmuseum. De organisatie voert actie tegen „het gericht doden van burgers door de Verenigde Staten door drones”. Amnesty plaatst maandag rond 8.30 uur op het Concertgebouwplein een groot spandoek met de vraag waarom een onbemand vliegtuigje in 2012 een 68-jarige grootmoeder in Pakistan heeft gedood. „Amnesty International vraagt president Obama waarom en met welke juridische grondslag Mamana Bibi gedood werd.”

15.17 uur: Van Gogh Museum dicht – Het Van Gogh Museum in Amsterdam is maandag de hele dag dicht. „De Amerikaanse president en zijn gevolg komen met helikopters naar het Museumplein”, liet het museum weten. „Hierdoor zijn wij genoodzaakt om voorzorgsmaatregelen te treffen om de conditie van onze gebouwen en kunst te kunnen blijven garanderen.”

14.15 uur: Zorg om C2000 – Binnen de politie en bij de politiebonden NPB en ACP zijn zorgen over het functioneren van de communicatie van de politie tijdens de nucleaire top. De zorg richt zich op de C2000 apparatuur en op het gebruik hiervan door politiemensen. Die zouden onvoldoende daarop zijn getraind. Tijdens de troonswisseling bleek de communicatie van de politie nog steeds niet altijd even goed te werken. Dat was niet voor het eerst. Het systeem heeft de politie al veel vaker op belangrijke momenten in de steek gelaten. Dat gebeurde onder meer bij de Turkish Airlines-crash bij Schiphol in 2009 en bij de rellen in Hoek van Holland in 2009, waarbij een relschopper omkwam.

13.40 uur: Volle agenda’s – Zowel koning Willem-Alexander als premier Rutte hebben de komende dagen volle agenda’s. De koning ontvangt onder meer de Chinese president Xi, terwijl premier Rutte vanaf zondag een groot aantal staatshoofden en regeringsleiders ontmoet.

13.15 uur: Ervaringen omwonenden – Hoe beleven inwoners van Den Haag en Scheveningen de strenge veiligheidsmaatregelen rondom de top? RD-verslaggever Johannes Visscher sprak met hen.

12.18 uur: Kennistop nucleaire terreur van start – In Amsterdam is de Nuclear Knowledge Summit (NKS) geopend. Experts uit de hele wereld praten daar over beveiliging van nucleaire materialen en manieren om terreur met die stoffen te voorkomen. De NKS is één van de ‘side events’ van de nucleaire top maandag en dinsdag in Den Haag. Zo’n 220 internationale deskundigen, van wetenschappers tot toezichthouders, delen hun kennis met elkaar.

12.01 uur: Verbranden van vlag mag tijdens top – Tijdens de nucleaire top mogen demonstranten vlaggen verbranden. „Er geldt in Nederland geen algeheel verbod op het verbranden van vlaggen”, licht het Openbaar Ministerie toe. Het in brand steken van andere voorwerpen wordt niet toegestaan. Dat levert in de ogen van justitie al snel gevaar op.

9.21 uur: Aangepaste treinregeling – Maandag en dinsdag geldt er een aangepaste treinenloop. Tussen Den Haag en Amsterdam rijden extra treinen, die ook langer zijn dan gebruikelijk, zo laat de NS weten. In de rest van het land zullen de treinen daardoor soms korter en dus drukker zijn.

Vrijdag 21 maart 8.25 uur: Files in Den Haag – Op de Oude Waalsdorperweg in Den Haag staan de eerste files in verband met de top. Het gaat om de route via het Hubertusviaduct en de Hubertustunnel, meldt de ANWB. Een dag eerder dan de bedoeling was zijn vrijdag de President Kennedylaan, de Johan de Wittlaan en de Professor B.M. Teldersweg tot Madurodam afgesloten voor het verkeer. De opbouw van de wegafzettingen voor de top kost meer tijd, meldde de ANWB donderdag.

18.52 uur: Expohal omgetoverd tot luchthaventerminal – De regeringsdelegaties voor de nucleaire top maken vanaf zaterdag gebruik van een tijdelijke luchthaventerminal. De passagiers van zo’n 30 regeringsvliegtuigen hoeven niet eerst langs Schiphol maar reizen direct na de landing door naar de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen waar de paspoortcontroles plaatsvinden. Er wordt nog hard gewerkt om ervoor te zorgen dat alles spic en span is voor de hoogwaardigheidsbekleders.

17.08 uur: Ook België beperkt op slot – Ook België maakt zich op voor hoog bezoek. Veel wereldleiders die maandag en dinsdag in Nederland zijn voor de nucleaire top, zullen in de komende 2 weken ook een bezoek brengen aan België. Uiteraard gelden er verscherpte veiligheidsmaatregelen, maar het lijkt erop dat deze een stuk minder ingrijpend zijn dan in Nederland. Obama gaat naar de Amerikaanse begraafplaats in Waregem en Jinping gaat onder meer naar dierentuin Pairi Daiza waar Chinese reuzenpanda’s verblijven.

16.10 uur: Lijst deelnemers – Presidenten, premiers en koningshuizen en functionarissen bezoeken de top. Volledige lijst met deelnemers staat hier.

14.34 uur: Rijksmuseum afgeschermd voor bezoek Obama – Wie maandag in Amsterdam een glimp van de Amerikaanse president Barack Obama wil opvangen als die het Rijksmuseum bezoekt, heeft pech. Op het Museumplein komen afschermende hekken waardoor weinig tot niets te zien is van de president. „Het bezoek van Obama aan Amsterdam is geen publieksevenement”, benadrukte de gemeente.

Donderdag 20 maart 11.33 uur: Tot 500 km. file – Als mensen toch gewoon met de auto naar de Randstad komen, kunnen er files tot 500 kilometer ontstaan. Die waarschuwing deed Pieter van der Veen, NSS-projectleider bij Rijkswaterstaat, tijdens een informatiebijeenkomst over de verkeersmaatregelen die zijn genomen in verband met de top. 
In verband met de top wordt iedereen al lange tijd aangeraden thuis te gaan werken of anders het openbaar vervoer te nemen. De Nederlandse Spoorwegen zetten daarom lange treinen in.

20.50 uur: Veel ontmoetingen voor Rutte – Minister-president Mark Rutte zal vanaf zondag veel staatshoofden en regeringsleiders ontmoeten. In de marge van de nucleaire top NSS praat hij zondag, maandag en dinsdag één op één met presidenten, premiers en een koning.

16.52 uur: Fotoserie voorbereidingen – Nederland is klaar voor de top, zo is te zien in deze fotoserie.

15.02 uur: Fotoserie speurhonden – In en om het World Forum in Den Haag hebben snuffelhonden en hun begeleiders geoefend in het opsporen van explosieven. Bekijk een fotoserie.

Woensdag 19 maart 13.53 uur: Amerikaans materieel aangekomen in Rotterdam – Op Rotterdam/The Hague Airport is minimaal één Amerikaans vliegtuig geland met zeer waarschijnlijk materieel van de Amerikaanse president Barack Obama aan boord. Het gaat om een militair vliegtuig van de US Air Force. Op het vliegveld staan vier zogenoemde Black Hawk helikopters, een type gevechtshelikopter dat Nederland niet in bezit heeft. Ook staan er twee Amerikaanse helikopters, van het type dat normaliter door Obama wordt gebruikt tijdens verplaatsingen in de buurt van Washington.

17.44 uur: Atoomtop brengt hinder mee voor bloemenexport en visserij – De internationale atoomtop brengt veel overlast met zich mee voor het bedrijfsleven. Bloemenexporteurs moeten in de drukke dagen voor de Engelse Moederdag alle zeilen bijzetten om hun klanten te beleveren. Vissers worden voortdurend in de gaten gehouden en kunnen niet lossen bij de afslag in Scheveningen.

17.25 uur: Regeringstoestellen op Schiphol niet te zien – Dagjesmensen die van plan zijn naar Schiphol te gaan om een glimp op te vangen van de vele regeringstoestellen die er arriveren voor de nucleaire top, kunnen beter thuisblijven. „Er valt niets te zien”, zegt een woordvoerster van de luchthaven.

16.03 uur: Ruimte voor betoging – Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag heeft goedkeuring gegeven voor een protestmars van betogers tegen de nucleaire top. De demonstranten zullen zondag van het Hobbemaplein naar het centrale Spuiplein lopen. Volgens de gemeente Den Haag is er „goed overleg” geweest met de organisatoren.

Dinsdag 18 maart 10.04 uur: Geheime kentekens voor nucleaire top – Regeringsleiders en buitenlandse delegaties worden tijdens de nucleaire top in Den Haag vervoerd in dienstauto’s met speciale en vooralsnog geheime kentekenplaten.

21.35 uur: App vervangt papier op nucleaire top – Papier komt er niet meer aan te pas bij de nucleaire top in Den Haag. De gebruikelijke A4’tjes worden ingeruild voor een speciaal gemaakte app. Daarop kunnen de onderhandelaars alle documenten lezen. „Nederland wil zich laten zien als een innovatief land. Heel veel dingen kunnen elektronisch verspreid worden”, zegt Bert Kok van het Amsterdamse bedrijf imgZine, dat de app heeft gemaakt.

Maandag 17 maart 16.40 uur: Wegenwacht zet motoren in bij nucleaire top – De Wegenwacht van de ANWB is klaar voor de nucleaire top. Om sneller bij pechgevallen te kunnen komen, staan onder meer vijf motoren paraat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer