Binnenland
Lilian Janse juicht: Dat is mijn krantenwijk!

VLISSINGEN. Zenuwachtige gezichten. Nagelbijten. Teleurstelling als er een slechte uitslag binnenkomt. Totdat om 23.15 uur ineens heel snel lijkt te gaan als er in één klap 52 stemmen bijkomen. “Mijn krantenwijk”, juicht Lilian Janse.

Lilian Janse wacht op de uitslag. Foto ANP
Lilian Janse wacht op de uitslag. Foto ANP

De spanning is te snijden aan de ‘SGP-tafel’, herkenbaar aan de mannen met oranje sjaals en de rokdragende vrouwen. Wordt het nu wel of niet een zetel? De eerste uitslagen kunnen slechter, vindt Peter Schipper. Hij geeft toe dat er nog weinig van te zeggen valt. En toch. “Ik heb goede hoop op een zetel. Puur gevoel, hoor.” Bram Huissen (17) is nóg optimistischer. Er zitten wel twee zetels in, denkt hij. “Zelfs mijn buurman stemt op Lilian, hoewel hij niets heeft met de SGP. Bram mag zelf nog niet zo stemmen. „Ik ben erbij omdat ik SGP-fan ben.”

Na enkele uitslagen die alle verwachtingen overtreffen, volgt een mindere reeks. De Vlissingse SGP’ers rekenen zich suf. De kiesdeler is ongeveer 600. Als de uitslagen van 10 van de 29 stembureaus binnen zijn, staat de teller op ruim 300 stemmen. De weg naar een zetel lijkt nog lang.

Totdat het ineens heel snel gaat. De uitslagen blijven mondjesmaat binnendruppelen en de SGP-stemmen stijgen gestaag. “Nog 69 stemmen nodig”, rekent Janse voor. Zij heeft zich zojuist met haar man bij haar supporters gevoegd. Maar rond 23.15 uur wordt alles duidelijk als er in één klap 52 stemmen binnenkomen. “Dat is mijn krantenwijk”, juicht Janse.

Toch durft niemand zich nog rijk te rekenen. Scherp blijven de Vlissingse SGP’ers naar het scherm voorin de zaal turen. De insiders weten hoe het de RPCU in 2010 verging. Die partij ging toen als een speer uit de startblokken, maar toen iedereen dacht dat de zetel binnen was, ging het toch nog mis. “Na de verdeling van de restzetels kwam de partij drie stemmen te kort”, weet Janse. “De prijzen worden pas uitgereikt aan het eind van de finish”, zegt een partijgenoot van Janse instemmend.

Een kwartier later is Janse plotseling verdwenen. De buit is binnen hoor, verzekert Henk Jan Minnaard, nummer 8 op de SGP-lijst. Hij twijfelt geen moment of het echt waar is. “Dit is prachtig”, zegt hij glunderend. “Heel mooi, ook voor onze kleinkinderen. Dit komt in de geschiedenisboeken.”

Inmiddels is ook Janse boven water. Waar ze was? “Ik zat aan de telefoon met de Reformatorische Omroep”. In al het mediageweld heeft haar achterban een streepje voor. “De kiesdeler is gehaald”, zegt ze. “Dit is waar ik van heb gedroomd, waar ik alles voor heb gedaan.”

Ko Janse is trots op zijn vrouw. Hun drie kinderen zijn niet meegekomen naar het stadhuis, zegt hij. “Die ondergaan de verkiezingen rustig en slapen heerlijk.” Hij gaat zich opmaken om zijn vrouw te ontlasten bij haar huishoudelijke werkzaamheden als zij voor de raad de deur uit moet. “Ik kan alles. Ook voor een wasje draai ik mijn hand niet om.”

Klokslag 0.00 uur wordt de voorlopige uitslag vastgesteld. De SGP heeft 940 stemmen, terwijl voor een zetel ongeveer 640 stemmen nodig zijn. Die ene zetel is ruimschoots gehaald. Optimistische SGP’ers hopen stiekem dat er eentje bijkomt. Het Vlissingse stadhuis zal vrijdagmiddag hoe dan ook oranje kleuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer