Buitenland
96,6 procent Krim voor aansluiting Rusland

96,6 procent van de inwoners van de Krim heeft zondag voor aansluiting bij Rusland gestemd. Dat heeft de voorzitter van de lokale kiescommissie, Michail Malisjov, maandag laten weten op een plaatselijk televisiestation. Malisjov zei dat 82,71 procent van de 1,27 miljoen inwoners van de Krim zijn stem heeft uitgebracht.

Redactie digitale media
beeld ANP
beeld ANP

Slechts iets meer dan 3 procent van de kiezers wil bij Oekraïne blijven, maar dan wel met een grote mate van autonomie. De uitkomst is geen verrassing, omdat 58 procent van de inwoners van het schiereiland Russisch spreekt en minderheden als de Krimtataren van plan waren het referendum te boycotten.

Zondagavond werd uitbundig feestgevierd in de regionale hoofdstad Simferopol na de eerste uitslag van het referendum.

In Simferopol reden toeterende auto’s in colonne door de straten en op het Leninplein hebben duizenden mensen zich verzameld met vlaggen van Rusland en de Krim. Op de gevel van het regeringsgebouw staat in groene letters de tekst ‘Wij zijn thuis’.

De premier van de Krim Sergej Aksjonov liet weten dat een delegatie van de Krim maandag naar Rusland vliegt om president Vladimir Poetin officieel om inlijving bij Rusland te vragen. Die heeft al laten weten het verzoek te zullen inwilligen. Volgende week wordt de Russische roebel een wettig betaalmiddel op de Krim. De Oekraïense Grivna kan dan nog 6 maanden gebruikt worden.

De Europese Unie en de Verenigde Staten weigeren de uitkomst van het referendum te erkennen. De volksraadpleging voldoet niet aan internationale wetten, lieten zij eerder weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer