Buitenland
Uitleg: Bevolking Krim naar stembus

KIEV. Inwoners van de Krimrepubliek stemmen zondag in een referendum over de toekomst van het Oekraïense schiereiland. De uitkomst dient ter bevestiging of ontkrachting van de onafhankelijkheidsverklaring die het parlement van de autonome Krimrepubliek eerder met ruime meerderheid aannam.

Redactie buitenland
Foto AFP
Foto AFP

Wat zijn de verwachtingen rond het referendum?

De meerderheid van de inwoners van de Krim is Russisch (circa 58 procent) en zal hoogstwaarschijnlijk voor toetreding tot Rusland stemmen, waardoor de uitslag vooraf vastligt.

Welke keuzes hebben de burgers?

Keuze 1 luidt: Steunt u de toetreding van de Krim tot de Russische Federatie als onderdeel van Rusland? Als keuze 2 wordt geboden: Steunt u het herstellen van de grondwet van de Krim van 1992 en de status van de Krim als onder­deel van Oekraïne? In het onwaarschijnlijke geval dat keuze 2 het haalt, komt er volgens waarnemers ter plaatse een verdergaande autonomie dan tot nu toe.


Hoeveel mensen mogen er stemmen?

Er zijn circa 1,5 miljoen stem­gerechtigde kiezers in de Krim­republiek en circa 300.000 stemgerechtigde kiezers in de havenstad Sebastopol, die een speciale status geniet en zich begin deze maand eveneens onafhankelijk verklaarde. In Sebastopol is ruim 71 procent van de inwoners Russisch. 


Wanneer kunnen we de eerste uitslagen verwachten?

De circa 1250 stembureaus zijn zondag van acht uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds geopend. De stemformulieren worden met de hand geteld en de eerste uitslagen worden uiterlijk maandagochtend verwacht.


Hoe staat het Westen tegenover de stembusgang?

Het Westen beschouwt het als onwettig. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, en zijn Russische ambt­genoot Sergej Lavrov zijn er vrijdag in een lang gesprek niet in geslaagd op de valreep de angel uit het conflict te halen. Kerry en Lavrov spraken urenlang met elkaar in de ambtswoning van de Amerikaanse ambassadeur in Londen. Na afloop noemde Lavrov de dialoog weliswaar „behulpzaam”, maar beide landen zijn het nog steeds „oneens.” Rusland blijft vastbesloten de uitkomst van het referendum te erkennen. De VS vinden het referendum illegaal. 


Wat is de kans op een oorlog nu?

Het gerenommeerde defensietijdschrift Jane’s Defence Weekly schreef vrijdag dat westerse inlichtingendiensten die actief zijn in Kiev de kans op een oorlog op 50 procent schatten.

Het Kremlin liet vrijdag dreigende taal laten horen en suggereerde overal in Oekraïne in te grijpen „om de eigen mensen te beschermen.” Minister Lavrov beklemtoonde later in Londen echter dat Rusland niet van plan is de Oekraïne binnen te vallen.

Wat zijn de kansen voor Oekraïne?

Oekraïne heeft in zo’n oorlog geen schijn van kans. Van de 41.000 man van de Oekraïense landmacht zijn er maar 6000 inzetbaar in gevechten, heeft de Oekraïense minister van Defensie, Igor Tenjoech, erkend. Hij beweert dat er aan de Russische kant van de grens ongeveer 220.000 Russische militairen zijn samengetrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer