Binnenland

Vuurwerkvandalisme 2013-2014

Voor de zevende keer op rij heeft deze krant de vuurwerkschade aan gemeentelijke eigendommen geïnventariseerd. In de bedragen die gemeenten melden, kunnen kleine afwijkingen zitten. Niet alle gemeenten rekenen de manuren die nodig zijn om de schade te herstellen. Belangrijk punt is ook dat in sommige gemeenten de schade weliswaar meevalt, maar dat in veel gevallen daarvoor kostbare preventieve acties nodig waren. De kosten die gemeenten maakten voor het organiseren van bijvoorbeeld festiviteiten om schade door vernielingen te voorkomen, zijn in de berekening niet meegenomen.

Bert Monster

25 January 2014 13:21Gewijzigd op 15 November 2020 08:26
Schade door vuurwerk. Beeld RD, André Dorst
Schade door vuurwerk. Beeld RD, André Dorst

Om de kosten per hoofd van de bevolking binnen en buiten de biblebelt met elkaar te vergelijken, is eerst vastgesteld welke gemeenten tot de Bijbelgordel behoren. Daarvoor is gebruikgemaakt van de uitslagen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer in september 2012. Gemeenten waarin SGP en ChristenUnie samen 20 procent of meer van de stemmen kregen, zijn in dit onderzoek gerekend tot de biblebelt.

Vervolgens is het schadebedrag per gemeente in de biblebelt gedeeld door het aantal inwoners. Die bedragen zijn bij elkaar opgeteld om een gemiddeld schadebedrag per hoofd van de bevolking te berekenen. Hetzelfde is gedaan voor de gemeenten buiten de Bijbelgordel.

Een selectie van gemeenten die op enigerlei wijze in het oog springen of gemeenten waarover de burgemeester of andere woordvoerders iets opvallends zeiden.

Rijssen

Rond de oudjaarsnacht is in de gemeente Rijssen-Holten voor bijna 27.000 euro vernield aan gemeentelijke eigendommen, waaronder 127 verkeersborden en 58 speeltoestellen. Sinds de jaarwisseling van 2011-2012 stegen de kosten met bijna 260 procent. Burgemeester Hofland: „Ik ben ervan geschrokken dat er ondanks de gezellige sfeer heel wat vernielingen zijn aangericht. Wij hebben de indruk dat nagenoeg alle vernielingen zijn ontstaan door het afsteken van illegaal vuurwerk.”

Grootegast

Een woordvoerder van de Groningse gemeente Grootegast meldt dat „onverlaten” in een dorp platen asbest op een vuur hebben gegooid. Het asbest is door een gespecialiseerd bedrijf weggehaald en dat heeft de gemeente 4200 euro gekost. „De daders zijn vermoedelijk bekend. Ze kunnen behalve een boete van de politie ook een schadeclaim van de gemeente tegemoet zien.”

Katwijk

Voor de gemeente Katwijk pakt de schade voor de tweede keer op rij hoger uit: 78.000 euro. Een grote kostenpost is schade aan straatkolken die dienen voor de afvoer van regenwater. Niet minder dan negentig werden er vernield. Verder zijn schades aan speeltoestellen een grote kostenpost, een kleine 12.000 euro. De meeste beschadigingen zijn ontstaan door de explosieve kracht van (illegaal) vuurwerk en brandstichting, aldus een woordvoerder van de gemeente. „Het is onaanvaardbaar ieder jaar zoveel geld uit te moeten geven aan dingen die moedwillig kapot zijn gemaakt.”

Venlo

In het Limburgse Venlo werden 25 afvalbakken vernield, evenals 20 verkeersborden. Schade: een kleine 14.000 euro. „Al met al niet dramatisch, wel hinderlijk”, aldus een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer