Binnenland
Afzijdig

Priester Rafaël Braun „heeft nooit de dictatuur verdedigd en nooit kritiek op het militaire regime geuit.” Hij behoorde in de jaren ’70 tot de stroming in de Argentijnse Rooms-Katholieke Kerk, die zich afzijdig hield van de politiek.

Dat zei de protestantse bevrijdingstheoloog José Miguez Bonino, een van de oud-presidenten van de Wereldraad van Kerken, zondag in het RKK/KRO-tv-programma Kruispunt over Braun. De Argentijnse priester, een vriend van de familie Zorreguieta, speelt komende zaterdag een bescheiden liturgische rol in het kerkelijk huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Tijdens de militaire dictatuur van 1976 tot 1983 had Bonino wel gesprekken met Braun, vrijwel uitsluitend over oecumenische onderwerpen. De mensenrechten, die toentertijd in Argentinië ernstig werden geschonden, kwamen bijna nooit ter sprake. Bonino verzette zich in 1990 tegen de gratieverlening aan militairen en burgers die bij de dictatuur waren betrokken.

Digitale felicitaties
DEN HAAG - Op het digitale felicitatieregister voor Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta zijn tot nu toe 3276 gelukwensen binnengekomen. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) opende het digitale register afgelopen vrijdag. Via www.koninklijkhuis.nl/huwelijk kunnen mensen hun felicitaties aan het aanstaande paar laten weten. De RVD stelde bij eerdere huwelijken ook digitale registers open en ook bij de geboorte van de dochter van prins Maurits en prinses Marilène.

Nieuwe aanhang
RIJSWIJK - Dat Máxima populair is bij haar nieuwe landgenoten is niet nieuw. Opvallend is wel dat de toekomstige prinses ook een geheel nieuwe achterban aantrekt die voorheen niet echt warm liep voor de Oranjes. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Amsterdamse bureau Motivaction in samenwerking met het dagblad Trouw heeft uitgevoerd. Voor het onderzoek werden tweeduizend mensen in de leeftijd van vijftien tot tachtig jaar ondervraagd. Die werden met behulp van hun antwoorden vervolgens weer onderverdeeld in zeven groepen, variërend van de traditionele burgerij tot kosmopolieten en postmaterialisten. De ondervraagden moesten onder meer uit zes leden van het koningshuis twee kiezen die hen het meest aanspraken. Daarbij kozen de meesten (38,4 procent) voor Máxima. Willem-Alexander behaalde de tweede plaats, met 35,3 procent, gevolgd door prins Claus (32,6 procent). Koningin Beatrix werd vierde met 29,7 procent en prinses Juliana en prins Bernhard eindigden als laatsten, met een score van 14,1 en 11,2 procent.

Interreligieus
ROTTERDAM - In de Laurenskerk in Rotterdam is vrijdagavond een interreligieuze bijeenkomst ter gelegenheid van het huwelijk. Vertegenwoordigers van een aantal religieuze stromingen laten sprekend, zingend of dansend van zich horen. Het Rotterdams Comité ter Behartiging van Nationale Belangen heeft een schilderij laten maken voor het bruidspaar. Van het hedendaagse stadsgezicht van Olphaert den Otter worden 222 reproducties gemaakt. Door de verkoop hiervan zamelt het comité geld in voor het cadeau en de financiering van de overige activiteiten op de huwelijksdag. Rotterdammers die het bruidspaar een persoonlijke wens willen sturen, kunnen terecht op de website www.Wil-Max.nl. Bovendien worden in het Rotterdamse centrum 10.000 ”Rotterdam wenst Willem-Alexander en Máxima veel geluk”-kaarten verspreid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer