Binnenland
Felicitaties

De gelukwensen voor het prinselijk paar op het gisteren geopende felicitatieregister op de site van het Koninklijk Huis stromen binnen.

De een wenst prins Willem-Alexander en Máxima „een fantastisch huwelijk met heel veel liefde, gezondheid, begrip, wijsheid, maar vooral humor.” Een ander wenst het paar „alle goeds voor de toekomst, bovenal Gods zegen.” Weer een ander bindt het paar op het hart zich vooral niets aan te trekken van kritiek. De eerste felicitatie voor het prinselijke paar op het register kwam niet uit eigen land, maar van Nederlanders in den vreemde: uit Queens Village, New York.

Knaloranje
De Opstapper van het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam rijdt vanaf maandag in knaloranje over de grachten. Met deze busjes verzorgt het GVB het openbaarvervoer over de Prinsengracht. Het vervoerbedrijf laat ter gelegenheid van het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima al een versierde tram door de hoofdstad rijden. De zeven Opstappers worden maandag ingesmeerd met een speciale verf van Akzo Nobel Autolakken Nederland. Het bedrijf ontwikkelde hiervoor een tijdelijke autoverf. Het spul gaat er met een kwast op en kan er na afloop van het feest zonder problemen weer af.

Augustinus
Op de website www.bruna.nl kunnen suggesties worden gedaan voor een boek in de boekenkast van prins Willem-Alexander en Máxima. Als genoeg mensen hetzelfde boek opgeven, maakt het een kans op een plekje in die koninklijke kast. Er is een actie begonnen om ervoor te zorgen dat Augustinus’ Belijdenissen ook op de Bruna-lijst komt te staan.

Beker
Ter gelegenheid van het koninklijk huwelijk krijgen alle kinderen op Waddinxveense basisscholen een beker met een afbeelding van het prinselijk paar. Wethouder Van Holsteijn zal de huwelijksbekers komende donderdag uitreiken aan drie leerlingen van de Dick-Brunaschool.

Vogelvlucht
Hoewel het luchtruim boven Amsterdam op de dag van het huwelijk tussen Máxima en prins Willem-Alexander afgesloten wordt, kan de huwelijkstour toch vanuit de lucht worden bekeken. Ter gelegenheid van de huwelijksceremonie introduceert Eurocartografie, behorend tot de grafimedia groep Chevalier te Hendrik-Ido-Ambacht, een internettoepassing die cartografie combineert met luchtfotografie. Het resultaat is een interactieve, driedimensionale én fotorealistische maquette waar internetbezoekers zich vrij in kunnen bewegen. Zo is de Gouden Koets, waarmee Máxima en Willem-Alexander zich tijdens de huwelijksdag zullen verplaatsen, vanuit de lucht te volgen en kan men zowel het centrum van Amsterdam als de gehele provincie Noord-Holland in vogelvlucht bekijken via www.vogelvluchten.nl.

Spaanse gasten
Uit Spanje komen in elk geval naar het huwelijk: koningin Sofía, kroonprins Felipe, prinses Cristina en haar echtgenoot Inaki. Volgens de agenda van koning Juan Carlos heeft die op 2 februari wat anders te doen, maar het hof benadrukte gisteren dat dat nog kan veranderen. De komst van prinses Elena is onzeker door de gezondheidstoestand van haar man Jaime, die eind vorig jaar op 38-jarige leeftijd getroffen werd door een beroerte. Hij is thuis en zijn herstel vordert, maar het gaat langzaam, aldus het Spaanse hof.

Máxima-koekjes
De Belgen mogen dan hun onbesproken prinses en jonge moeder Mathilde hebben, van onze Máxima zijn ze ook wel geporteerd. De Belgische ondernemer Ronny van Crombruggen heeft Máxima-koekjes voor bij de koffie op de markt gebracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer