DEN HAAG. Het is nog altijd niet voor honderd procent duidelijk of de Eerste Kamer de initiatiefwet van D66 en SP, die het verbod op godslastering uit het Wetboek van Strafrecht schrapt, steunt. Het kan zijn dat de Senaat aanstaande dinsdag vóór het initiatief stemt. Het is ook mogelijk dat de Eerste Kamer haar beslissing uitstelt.
In het debat dat de Senaat dinsdag over het initiatiefwetsvoorstel hield, leek het er aanvankelijk op dat VVD en PvdA zich, net als CDA, ChristenUnie en SGP, tegen het initiatief van D66 en SP keerden. In dat geval zou het wetsvoorstel in de Eerste Kamer, met 41 stemmen tegen, gaan sneuvelen.
VVD-woordvoerster Dupuis en PvdA-senator Schrijver bestookten de initiatiefnemers, de Kamerleden Schouw (D66) en De Wit (SP), met kritische vragen. Zo vond Dupuis het een „heel curieuze redenering” dat artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht, het zogeheten blasfemieverbod, gelovige mensen zou bevoordelen boven ongelovigen. „Dan zou je net zo goed kunnen zeggen dat het recht op abortus discriminerend werkt op mannen, omdat die er geen gebruik van kunnen maken.” Schrijver toonde zich bezorgd over het feite dat de initiatiefnemers te weinig aandacht hebben geschonken aan de bescherming van minderheden.
Later in het debat kwam de PvdA’er echter met een motie op de proppen die het kabinet vraagt te onderzoeken of de bescherming die artikel 147 aan geloofsopvattingen biedt wellicht ondergebracht kan worden in artikel 137 van het Wetboek van Strafrecht, waarin het opzettelijk beledigen van groepen mensen strafbaar wordt gesteld.
Schrijver liet zich er niet over uit of deze motie, die ook door VVD, CDA, SP en D66 was ondertekend, impliceert dat zijn fractie de initiatiefwet dus wel degelijk gaat steunen. Gaat het díe kant op dan betekent dat dat een meerderheid in de Senaat dinsdag, als de Eerste Kamer over de initiatiefwet stemt, instemt met het schrappen van het uit 1932 stammende verbod op godslastering.
Hoe de VVD-fractie –die naar verluidt verdeeld is– gaat stemmen, doet in dat geval niet meer ter zake. Zelfs met de hele liberale fractie (16 zetels) erbij heeft het christelijke blok (14 zetels) onvoldoende kracht om het wetsvoorstel van D66 en SP tegen te houden.
Het is echter ook mogelijk dat de Eerste Kamer volgende week dinsdag haar oordeel over het wetsvoorstel opschort, en dat zij ervoor kiest éérst het nadere onderzoek door het kabinet af te wachten.
In het debat van dinsdagmiddag keerden met name CDA-woordvoerder Franken, ChristenUnie-senator Kuiper en SGP-parlementariër Holdijk zich tegen de initiatiefwet. Holdijk stelde dat het zeer te betreuren zou zijn als door het schrappen van het blasfemieverbod de opvatting zou ontstaan dat godslastering mág, omdat het niet strafbaar is.
Op verzoek van CU-woordvoerder Kuiper zal de Eerste Kamer dinsdag –in het geval dát zij tot stemming overgaat– hoofdelijk over de initiatiefwet stemmen.