Binnenland
Doe het niet

”Máxima, Doe het Niet! Remember Diana!” Dit is de titel van een open brief gericht aan Máxima. De brief rouleert als kettingbrief via tientallen organisaties op internet. In de brief wordt Máxima herinnerd aan het tragische lot van prinses Diana en opgeroepen beslist niet te trouwen en te kiezen voor een vrij leven in plaats van het leven in een glazen kooi.

Demonstratie
AMSTERDAM - Actiecomité Het Witte Plein gaat tijdens het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima demonstreren op het Koningsplein. Dat is de groep donderdag met de gemeente Amsterdam overeengekomen. Het Witte Plein wilde in eerste instantie zijn protest op het Spui houden, maar dat is volgens de gemeente niet mogelijk. Amsterdam heeft het plein namelijk gereserveerd voor hulpdiensten en de NOS. Het comité is ontstemd over het verbod en is van plan een klacht in te dienen bij de Nationale Ombudsman, zo schrijft het in een verklaring. De actiegroep is verder van plan een schadeclaim in te dienen bij de gemeente voor de kosten die de verplaatsing van de demonstratie met zich meebrengt. Bovendien eist het comité in een brief aan burgemeester Cohen dat hij de garantie geeft dat de demonstratie op het Koningsplein op een ordentelijke wijze kan doorgaan. Ook wil de groep onder meer dat er een podium en tenten op het plein geplaatst kunnen worden. Het Witte Plein is een verzameling van Jonge Socialisten, republikeinen, anarchisten en Argentijnse nazaten van slachtoffers van het Videla-regime. De groep wil op 2 februari met presentaties, interviews, muziek en cabaret de monarchie ter discussie stellen.

Sabotage
ROTTERDAM - Het landelijk parket van het openbaar ministerie is een onderzoek begonnen naar het mislukken dinsdagavond van de chat- en videosessie op internet met Willem-Alexander en Máxima. Computerspecialisten van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) voeren het onderzoek uit. De ’digitaal rechercheurs’ moeten uitzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd. De chatsessie van het verloofde paar met honderd geselecteerde burgers liep uit op een fiasco. Al binnen enkele minuten lag de site van het Koninklijk Huis eruit. Telecombedrijf KPN vermoedt dat hackers de sessie hebben gesaboteerd. KPN was berekend op enkele tienduizenden belangstellenden. De teller registreerde echter ruim 3 miljard hits. Een dergelijk aantal is volgens KPN alleen mogelijk als er kwade opzet in het spel is. Nader onderzoek van de KPN heeft uitgewezen dat hackers vanaf het begin van de sessie verschillende pogingen hebben gedaan om de site plat te leggen. De meeste werden door beveiligingssystemen afgeweerd, maar de aanval op de typist, de vertaler van gesproken woord naar tekst, bleek niet af te weren. KPN vermoedt dat de hackers het IP-adres van de typist hebben weten te achterhalen, waarna een massale stroom data naar dit adres werd gestuurd. Ook een betere beveiliging had volgens het telecombedrijf deze aanval niet kunnen voorkomen.

Andere mening
APELDOORN - De vroegere voorzitter van de Landelijke Contactgroep Verzetsgepensioneerden ’40-’45, Aart Kliest, heeft met een handvol verzetsmakkers het Platform Andere Mening in het leven geroepen. Het platform keert zich volgens een verklaring af van het Koninklijk Huis, omdat dit volgens de initiatiefnemers in heden en verleden dubieuze connecties heeft en had. De relatie van de familie met Jorge Zorreguieta, die lid was van de Videla-junta, en de meegaandheid van prins Willem-Alexander zijn niet de enige zaken die in strijd zijn met de idealen van de vroegere verzetstrijders, zo klaagt het platform. De „contacten met het nazi-regime” zijn Kliest en de zijnen ook nog steeds een doorn in het oog. Nog in 1988 zouden koningin Beatrix en prins Claus naar de bruiloft zijn geweest van prins Wittekind, een zoon van een generaal van de Waffen-SS die ook in concentratiekamp Dachau actief was. „De connecties en keuzes van de Oranjes maken keer op keer duidelijk waar de Oranjes staan op het gebied van de mensenrechten en democratie.” Kliest (82) hoopt onder meer veteranen ertoe te bewegen op 5 mei in Wageningen niet meer te defileren voor prins Bernhard, aldus zijn woordvoerder. Zijn medestanders houden hun naam volgens de zegsman nog liever even geheim.

Oranje kleurstoffen
LEEUWARDEN - Oranje kleurstoffen lijken momenteel niet aan te slepen. Het Leeuwarder Steensma Food Production bij voorbeeld kan de vraag nauwelijks meer aan. Volgens woordvoerder Eric van den Hul raken ’s lands bakkerijen op 2 februari zo ongeveer vergeven van de oranje tompouces, koeken en soezen. Het bedrijf verkocht al zo’n 25 ton oranje cacaofantasie voor het maken van glazuur en ongeveer 5 ton abrikozen. Een en ander compenseert de daling in de vraag naar oranje ingrediënten die optrad na de smadelijke ondergang van het Nederlands elftal in de strijd om het wereldkampioenschap voetbal.

Film
AMSTERDAM - Filmregisseur Albert Elings maakt met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst een film over de huwelijksdag. Hij gaat met dertig mensen de straat op om kopieën te vragen van video-opnamen van mensen langs de weg. Dat wordt de basis van weer een ’nationaal cadeau’, een film die aan het paar wordt aangeboden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer