Economie
Pluimveehouders verontwaardigd over insluipers

Opnieuw is de vleeskuikenhouderij negatief in het nieuws. Na Wakker Dier met zijn niet-aflatende strijd om de ‘plofkip’ uit het winkelschap te krijgen, trekt nu de actiegroep Ongehoord ten strijde. Tot schrik en verontwaardiging van de sector.

Sjoerd Kok is eigenaar van het enige grootschalige biologische vleeskuikenbedrijf in Nederland. Hij is niet van plan zijn bedrijf voortaan potdicht te houden. Beeld Dick Vos
Sjoerd Kok is eigenaar van het enige grootschalige biologische vleeskuikenbedrijf in Nederland. Hij is niet van plan zijn bedrijf voortaan potdicht te houden. Beeld Dick Vos

Ongehoord bedient zich van andere methoden dan Wakker Dier. Actievoerders drongen stiekem stallen binnen en maakten opnames van zieke, kreupele en dode dieren. Sinds gisteren staan ze op internet.

Het AD was vooraf ingelicht en pakte groot uit met het „undercover onderzoek.” De boodschap: niet alleen ‘plofkippen’ hebben een „rotleven” maar ook in stallen die diervriendelijker zouden moeten zijn is sprake van veel verborgen leed.

De actiegroep richt zijn pijlen op het Beter Levenkeurmerk van de Dierenbescherming en ook op kip met een biologisch keurmerk. „Die boeren willen ons graag laten zien dat hun kippen buiten kunnen scharrelen. Maar wat je niet te zien krijgt is dat veel dieren in die zogenaamde diervriendelijke stallen amper kunnen lopen door ontstekingen en dus überhaupt niet naar buiten kunnen”, zegt woordvoerder Johan Boonstra van Ongehoord in het AD.

Illegaal

Een van de negen bedrijven waar Ongehoord binnensloop en filmde is de Polderhoenhof van Sjoerd en Bart Kok in Lelystad. Dit is de enige grootschalige biologische vleeskuikenhouderij in Nederland. Vader en zoon Kok houden dieren van een langzamer groeiend ras, die in kleine groepen worden gehouden en naar hartenlust buiten kunnen rondscharrelen.

„Ik vermoed dat ze afgelopen zomer hier zijn geweest. Wij hebben er niets van gemerkt”, zegt een verontwaardigde Sjoerd Kok. „Ze hebben illegaal opnames gemaakt en zelfs een verborgen camera opgehangen in een van de stallen. Op de website zie je dat we een keer kippen aan het laden zijn.”

Kok wist nergens van totdat woensdag opeens een journalist van het AD het erf op reed. „Hij had de filmbeelden bij zich en vroeg mij om commentaar. Dat heb ik geweigerd. Ik voelde me overvallen.”

Ongehoord zoomt met de camera in op zieke en op dode kuikens, ook bij Kok. „Als je daarop uit bent, is het zo gemakkelijk. Iedereen weet dat in een koppel altijd zwakke dieren zitten. Kom je in het donker een stal binnen en je klapt een keer in je handen, dan blijven die kippen liggen terwijl de andere dieren naar achteren fladderen.”

Bang dat zijn afzet gevaar loopt, is Kok niet. „Skal (keuringsinstelling voor biologische landbouwproducten, TR) heeft me gelijk gebeld. Die waren hier een paar weken geleden nog en weten dat alles in orde is. Ook onze afnemer staat helemaal achter ons.”

Dat mensen ongevraagd stallen binnenlopen is niet alleen vervelend maar ook gevaarlijk. „Zeker als ze van het ene naar het andere bedrijf gaan, kunnen ze gemakkelijk ziekten verspreiden”, zegt de biologische pluimveehouder.

Welkom

Kok is niet van plan zijn deuren voortaan op slot te doen. „Iedereen is hier welkom en dat blijft zo, als je je tenminste netjes meldt. Wij hoeven nergens bang voor te zijn, we zijn altijd transparant geweest.”

Hij heeft inmiddels aangifte gedaan. Gaat hij ook aandringen op verwijdering van de beelden van internet? „Daar heb ik nog niet over nagedacht.”

Pluimveebestuurders zijn boos. Het bedrijf van voorzitter Elly de Kort van de vakgroep Pluimveehouderij van boerenorganisatie LTO kreeg ook nachtelijk bezoek van de actiegroep. Ze laat in het AD weten dat ze aangifte doet van inbraak. Hugo Bens, vakgroepvoorzitter pluimveehouderij van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie, twittert: „Suggestieve beelden tonen en daarmee wegkomen zonder straf is pas echt ongehoord.”

Het Productschap Pluimvee en Eieren laat weten „geschokt” te zijn door de werkwijze van Ongehoord. De illegale opnames zijn eenzijdig, vindt het schap. „Pluimveehouders stellen alles in het werk om de kippen een behoorlijk leven te bezorgen. Het houden van dieren gaat echter helaas soms gepaard met ziekte en sterfte.”

Stress

Het productschap wijst erop dat de Nederlandse pluimveehouders volgens normen werken die vaak strenger zijn dan de Europese en dat ze veel aandacht hebben voor dierenwelzijn en duurzaamheid.

„We vinden het een bijzonder kwalijke zaak dat burgers zich zonder toestemming toegang verschaffen tot een bedrijf door insluiping of inbraak. Dat gebeurt de laatste tijd steeds vaker”, aldus het productschap in een verklaring. Het ongewenste bezoek kan ziekteoverdracht in de hand werken en de dieren veel stress bezorgen. Volgens het schap is op sommige bedrijven sprake geweest van brandgevaar en zijn eigendommen van pluimveehouders vernield.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer