Obama vraagt Congres toestemming voor ingrijpen in Syrië
WASHINGTON. De Amerikaanse president Barack Obama gaat het Congres toestemming vragen om Syrië te mogen aanvallen. Obama zei dit zaterdag in de tuin voor het Witte Huis.
Hij zei dat hij wel de bevoegdheid heeft om een besluit te nemen over militaire interventie zonder goedkeuring van het Congres, maar voegde eraan toe dat hij liever wel de instemming heeft. Het Congres komt volgens de BBC op 9 september bij elkaar.
Het Congres komt dan terug van het zomerreces. Het is niet bekend of de congresleden eerder terugkeren om de kwestie te bespreken. „We zullen dit debat voeren”, aldus Obama.
„Ik ben bereid het bevel te geven”, deelde Obama mee. Hij zei verder dat het land sterker is als het besluit wordt goedgekeurd door het Congres en het Amerikaanse volk.
Hij liet ook weten dat het besluit over een militaire interventie in Syrië gebaseerd zal zijn op Amerikaanse nationale veiligheid.
„Vandaag vraag ik het Congres een boodschap te geven aan de wereld dat we bereid zijn op te treden als een natie”, aldus Obama.
Obama weet dat veel Congresleden hun bedenkingen hebben en de meeste Amerikanen niet staan te springen om in Syrië te interveniëren na de militaire interventies in Irak en Afghanistan. Niettemin zei een regeringsfunctionaris dat het Witte Huis verwacht dat het Congres wel zal instemmen met een beperkte aanval op Syrië.
Waarnemers menen dat het nog wel 10 dagen kan duren voordat de VS militair in actie komen, omdat voor 9 september geen vergadering van het Congres is gepland.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei vrijdag dat er 1429 doden gevallen bij de aanval op 21 augustus, onder wie 426 kinderen. Hij pleitte voor een „beperkte” militaire actie tegen Syrië.
Hij zei dat de VS bewijs hebben voor het gebruik van chemische wapens in Syrië. De raketten kwamen volgens hem uit het gebied dat in handen van de regering is en raakten plaatsen onder controle van de rebellen.
Republikeinen
De Republikeinse senators John McCain en Lindsey Graham zeiden zaterdag geen voorstander te zijn van een geïsoleerde militaire actie tegen Syrië, als dat geen onderdeel is van een grotere strategie.
„We kunnen geen geïsoleerde militaire aanvallen steunen als die geen deel zijn van een alles omvattende strategie dat het momentum op het slagveld kan veranderen of het doel van de president verwezenlijkt om al-Assad te verdrijven om een einde te maken aan dit conflict”, aldus de Republikeinen.
Het Witte Huis liet eerder weten te verwachten wel de steun te krijgen van het Congres. Obama zei dat hij formeel de steun van het Congres niet nodig heeft, maar wel graag zijn instemming wil hebben.
Timmermans
De speech van de Amerikaanse president Barack Obama vormt voor het Nederlandse kabinet geen aanleiding het standpunt over Syrië te wijzigen. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft dat zaterdag via zijn woordvoerder desgevraagd laten weten.
Het kabinet blijft van mening dat de route via de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bewandeld moet worden en wil het Amerikaanse bewijsmateriaal over de gifgasaanval van 21 augustus goed bestuderen om een eigenstandig oordeel te kunnen vormen. Ook voor de afspraken die het kabinet met de Tweede Kamer heeft gemaakt, verandert er niets.
VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemt de speech van Obama „zeer opmerkelijk”, omdat Obama in zijn ogen „het eigen Congres toestemming vraagt voor een beslissing die hij al heeft genomen”. Ten Broeke verwijst naar het debat in het Britse parlement, waar premier David Cameron niet het groene licht kreeg voor deelname aan een aanval op Syrië.
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt het historisch dat Obama „vrijwillig een deel van zijn macht opgeeft door toestemming te vragen aan zijn parlement”. Hij is benieuwd of na Cameron en Obama ook de Franse president François Hollande, voorstander van een aanval op Syrië, zijn parlement om toestemming gaat vragen.